Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. januára 2018, 17:13
Čas čítania 0:00
Radka T.

Po surovej prichádza aj bezlepková voda. Bizarný produkt sa zaradil k najneužitočnejším trendom na svete

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Moderní ľudia vraj očakávajú určité štandardy aj od obyčajnej vody.

Väčšina celebrít odpovedá na otázku, čo stojí za ich skvelým vzhľadom, okrem iného jednu spoločnú vec - pijú veľa vody. A aj u nás máme to privilégium, že pitnej vody máme dostatok a zadarmo. Nie je nič jednoduchšie, ako napustiť si ju z kohútika a poriadne sa napiť. Preto prekvapujú nové trendy, ktoré sa však zdajú byť mimoriadne zbytočné. Ako napríklad snaha predávať bezlepkovú vodu.

Hoci sa hovorí, že by sme si mali poriadne všímať označenia na baleniach potravín, je prinajmenšom čudné, načo sa na fľaši vody nachádza štítok, ktorý má hlásiť, že je bez GMO i lepku. Prémiová voda je vraj certifikovaná i organická, vyššie spomínané informácie o nej však nie sú nijako užitočné. 

Voda s názvom Clara je vraj určená pre ľudí, ktorí si zakladajú na svojom životnom štýle a aj obyčajná voda by podľa nich mala mať isté štandardy. V tomto prípade sa môžu ľudia spoľahnúť na to, že voda Clara je „zaručene bezlepková s prekvapivo osviežujúcou chuťou“. Pochádza z Kanady a ponúkajú ju v sklenených fľašiach. Na ich výrobe sa podieľajú remeselníci na Ďalekom východe.

Spoločnosť Clara Water sídli v Toronte, jej cieľom je vytvoriť najlepšiu vodu na svete, 100-percentne bezlepkovú. Jej distribútori i koncoví zákazníci si vraj jednoducho zaslúžia vysokokvalitnú vodu. 

Web celiac.com ide na čitateľov protiotázkou: „Kúpili by ste si pravdepodobnejšie vodu označenú ako bezlepkovú? Cítili by ste bezpečnejšie?“ Za tým, že sa čistú vodu vo fľaši snaží niekto premieňať na prémiovú a naznačovať, že sa v nej môže nachádzať niečo, čo tam vlastne ani neexistuje, tak možno hľadať skôr marketingový faktor či prázdne marketingové sľuby, dopĺňa web pre celiatikov. Umiestňovanie bezlepkových etikiet na fľaše tak vlastne zákazníkom nijak nepomôže prijímať lepšie rozhodnutia ohľadom výberu vody, ale ich len zmätie, aby nesprávne verili tomu, že niektoré vody môžu naozaj obsahovať lepok. 

Informácie o bezlepkovej vode prišli len krátko po tom, čo sa uvedomelí ľudia zhrozili nad iným trendom - raw vodou. Surová či živá voda pochádzajúca priamo zo zeme a bez akýchkoľvek úprav vraj dokáže posilniť zdravie. To však nie je pravda. Vodu však začali propagovať osobnosti známe z technologického sveta a objavili sa i startupy, ktoré by sa ňou chceli zaoberať. Odborníci však zdvíhajú varovný prst. Neošetrená voda totiž môžu obsahovať baktérie nebezpečné pre ľudí, ale i zvieracie výkaly. 

Podobne ako Clara Water je i spoločnosť Live Water (raw voda) presvedčená o tom, že len jej voda je naozaj kvalitná a správna. Čerstvá voda získaná z prameňa vraj dokáže udržať tekutinovú rovnováhu tela, navyše podľa zakladateľov Live Water obsahuje probiotiká, aké sa nenachádzajú nikde inde. Otázne však je, či živá voda nie je až príliš živá. Podľa podnikateľov si však treba dať pozor na obdobie, dokedy sa má vypiť. Absolútne čerstvá by vraj mala vydržať počas jedného lunárneho cyklu, potom môže zozelenieť. Ostáva už len dúfať, že je tiež bezlepková.

Domov
Zdieľať
Diskusia