Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. januára 2018, 16:41
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

10 najlepších hollywoodskych filmov roka 2017 podľa redakcie Filmkultu

FILMY A SERIÁLY NAJLEPŠIE FILMY
Uložiť Uložené

Rok 2017 je za nami, a tak môžeme hlasovať o to najlepšie, čo sme počas neho videli v kinách.

Rok 2017 je definitívne za nami, čo znamená aj to, že je načase sumarizovať. Po preview článkoch, v ktorých sme vám predstavili cez 100 očakávaných filmov roka 2018, sme teda dali dokopy aj pravý opak, a teda najlepšie filmy, aké sme videli v roku 2017. Nečakajte tu však artové snímky, európske počiny či menej známe celovečeráky z USA. O takých vám niečo viac porozpráva dušan snáď už čoskoro. My sme pre tento rebríček brali do úvahy hlavne blockbustery, hollywoodske projekty a všetky veľké filmy, ktoré sme videli počas minulých 12 mesiacov v slovenských kinách. Recenzie na dané snímky nájdete v modrom odkaze v ich názve.

10. It, réžia: Andy Muschietti
Na posledné miesto sa v tomto mimoriadne nabitom roku podarilo prepracovať najväčšiemu komerčnému prekvapeniu roka. Adaptácia románu Stephena Kinga vystrelila ako kométa a stala sa najúspešnejším hororom histórie. Ešte viac potešujúce je to, že išlo o kvalitný film. Čo je najmä v tomto žánri miestami prekvapivé. Chémia medzi detskými predstaviteľmi bola úžasná, záporák Pennywise sa vydaril na jednotku a vzhľadom na to, že sa natočila iba prvá polovica predlohy, tak dej je ušetrený prílišného zhustenia. Už sa tešíme na dvojku.

10 najlepších hollywoodskych filmov roka 2017 podľa redakcie Filmkultu
Zdroj: Warner Bros.

9. Split, réžia: M. Night Shyamalan
Voľné pokračovanie filmu Unbreakable, kde sa tentokrát v hlavnej úlohe predstavil James McAvoy ako muž, ktorému sa podarí uniesť tri dievčatá a skryť ich na neznámom mieste. Celá situácia sa začne zamotávať v momente, keď diváci zistia, že v mužovej hlave žije 23 rozdielnych osobností. Režisérsky kumšt M. Night Shyamalana sa tu ukázal vo svojej pravej forme. Snímka obsahuje hneď niekoľko plot twistov, čo je už vlastne tak trochu výsadou práce tohto legendárneho režiséra, no a dostal aj nás aj ohromujúci výkon Jamesa McAvoya, ktorý sa so svojou neľahkou úlohou popasoval hrdinsky. A výsledok rozhodne stojí za to. Netreba však zabúdať ani na herecký výkon mladej Anny Taylor-Joy. Film je strhujúcou jazdou plnou napätia a nervy drásajucej akcie. Už nech tu máme Glass.

10 najlepších hollywoodskych filmov roka 2017 podľa redakcie Filmkultu
Zdroj: Universal

8. Get Out, réžia: Jordan Peele
Režijný debut Jordana Peeleho spôsobil najmä v USA hotové šialenstvo a podarilo sa mu to, čo máloktorému hororu: bodoval u kritikov, u divákov a zarobil rozprávkové peniaze. Hororový thriller Peele obohatil o prvky satiry, pridal čierny humor a poriadnu porciu nervóznej atmosféry. K tomu si treba pripočítať absolútne skvelé herecké výkony a máte zamiesené na hororovú udalosť. Režisérovi sa výborne podarilo vyladiť hororovú a satirickú zložku diela, takže sa obe navzájom dopĺňajú. V Amerike je vďaka tematike rasizmu snímka prijímaná omnoho citlivejšie, ale práve skvelým zámorským recenziám pravdepodobne môžeme ďakovať, že sa snímka objavila aj v našej distribúcii. A to je len a len dobre. Podobne inteligentných žánroviek by rozhodne mohlo vznikať viac.

10 najlepších hollywoodskych filmov roka 2017 podľa redakcie Filmkultu
Zdroj: Universal/Blumhouse

7. mother!, réžia: Darren Aronofsky
Asi by sme len ťažko hľadali film, ktorý by vyvolal tak polarizujúce reakcie. Akoby sa zdalo, že Aronofského novinku musíte len velebiť alebo nenávidieť. Na premiére sa jeho film dočkal piskotu a aj ohromného potlesku. Prečo také silné protichodné reakcie? Mother! je totiž veľmi odvážnou a osobitou autorskou víziou, ktorá nejde divákovi naproti, ale postupne ho vedie rôznymi temnými zákutiami až do samotného pekla. Podivné udalosti sa s každou minútou stupňujú až vyvrcholia do grandiózne vygradovanej poslednej tretiny. Aronofsky je majster atmosféry a gradácie, ako aj vedenia hercov. Jennifer Lawrence nepochybne predviedla výkon hodný Oscara, o ostatných ani nehovoriac. Je možné, že vám tento alegorický horor plný symboliky a biblických odkazov nesadol, podľa nášho názoru však ide o jeden z najzaujímavejších a najsilnejších kino zážitkov za veľmi dlhú dobu.

10 najlepších hollywoodskych filmov roka 2017 podľa redakcie Filmkultu
Zdroj: Paramount

6. Dunkirk, réžia: Christopher Nolan
Každý film Christophera Nolana je udalosť, no a inak to nebolo ani pri jeho najnovšom kúsku. Výkriky nadšenia však neboli tak ohlušujúce ako pri jeho predchádzajúcich projektoch. Možno aj preto mu tento rok patrí v našom rebríčku „až“ šieste miesto. Formálne mimoriadne vynaliezavé a technicky dokonalé štylistické cvičenie je aj napriek svojmu odosobnenému prístupu (ktorý mnohým nesadol) skvelou adrenalínovou jazdou. A je jedno, či sa odohráva na súši, vode či vo vzduchu.

10 najlepších hollywoodskych filmov roka 2017 podľa redakcie Filmkultu
Zdroj: Warner Bros.

5. Manchester by the Sea, réžia: Kenneth Lonergan

V redakčnom rebríčku si úctyhodné piate miesto vyslúžila mimoriadne pútavá dráma Manchester by the Sea. Snímka od režiséra Kennetha Lonergana (scenár pre Gangy New Yorku) získala za minulý rok dvojicu Oscarov (1. Herec v hlavnej úlohe - Casey Affleck, 2. Pôvodný scenár) a všetci sme sa zhodli na tom, že dané ocenenia boli viac než zaslúžené. Silný a neuveriteľne autentický príbeh Lonerganovej drámy divákom s ľahkosťou predstavuje život "človeka milión", ktorý nie je kladnou či zápornou postavou, ale jednoducho obyčajným smrteľníkom so všetkými chybami. Pravda, zažil si však toho viac než väčšina z nás, a preto s jeho osudom budete od začiatku po koniec len v tichosti súcitiť.

10 najlepších hollywoodskych filmov roka 2017 podľa redakcie Filmkultu
Zdroj: Roadside Attraction

4. Wind River, réžia: Taylor Sheridan
Napokon sme sa aj v našich kinách dočkali tohto famózneho Sheridanovho debutu. Wind River je vynikajúco napísaný, obratne zrežírovaný a hlavne neuveriteľne atmosférický debut, pri ktorom sa vám od všadeprítomného chladu a baladického smútku budú ježiť chlpy na tele. Za zmienku samozrejme stoja aj skvelé herecké výkony, obzvlášť Jeremy Renner predviedol možno doteraz najlepšiu prácu svojej kariéry. Nezaostáva ani Elizabeth Olsen, Graham Greene či v menšej roličke Jon Bernthal. Iste, príbeh je vo svojej podstate dosť jednoduchý, ale ponúka veľké množstvo zaujímavých postáv a emócií. Sheridan si svojím režijným zárezom vydobil rešpekt a jeho dielo zaslúžene patrí k tomu najlepšiemu, čo sme tento rok mohli v kinách vidieť.

10 najlepších hollywoodskych filmov roka 2017 podľa redakcie Filmkultu
Zdroj: Weinstein Company

3. War for the Planet of the Apes, réžia: Matt Reeves

Ak bude Batman taký dobrý, ako dva predošlé Reevesove filmy, môžeme sa tešiť na extrémnu jazdu. Vojna o Planétu opíc emotívne uzavrela Caesarov veľkolepý príbeh a ukázala nám zrod opičej spoločnosti tak, ako ju poznáme z originálneho filmu spred pol storočia. Zároveň sme sa dozvedeli, čo sa stalo s ľuďmi a miesto krvavých blockbusterových scén sa Reeves zameral na postavy, úžasné dialógy, pričom to všetko zabalil do nádherného vizuálu. Opice by už konečne mali zaslúžene pobrať nejakých Oscarov a nabudúce aj zarobiť oveľa viac. Inak sa takýchto úžasných príbehov (aj keď s pár nelogickými ťahmi, ktorým sa dalo vyhnúť) už nedočkáme. Opice boli obsahovo slušným prekvapením, no ich kvalita neprekvapila nikoho. Pevne veríme, že sa raz do tohto neobyčajného sveta vrátime a že to ostane pri takejto skvelej réžii a atmosfére. 

10 najlepších hollywoodskych filmov roka 2017 podľa redakcie Filmkultu
Zdroj: Fox

2. Logan, réžia: James Mangold
James Mangold na druhom mieste takéhoto rebríčka? Pred pár rokmi by to čakal asi len málokto, no s Hughom Jackmanom pri Loganovi dokázali, že superhrdinské/komiksové filmy s ikonickými postavami sa dajú robiť aj inak a že The Dark Knight nebol osamotenou výnimkou. Vtipné, smutné, originálne, skvelo natočené a rovnako dobre zahrané. Veľkolepé finále s krížom, ktorý sa navždy vryje do našich pamätí, emotívne nakreslilo za nesmrteľným Wolverinom hrubú čiaru. K statusu legendy už chýbal len skutočne veľkolepý záporák, ktorý jednoducho citeľne chýbal. Naopak, na kvalite sa pridalo aj vďaka prítomnosti R-ka, skvelej Laure ako X-23 a úžasnej akcii. Lepším spôsobom už Jackman skončiť ani nemohol, no a hoci by sme od neho stále chceli viac, túto labutiu pieseň oceňujeme ako strop, ktorý už pravdepodobne nič neprekoná.

10 najlepších hollywoodskych filmov roka 2017 podľa redakcie Filmkultu
Zdroj: Fox

1. Blade Runner 2049, réžia: Denis Villeneuve
Kanaďan Denis Villeneuve sa dokázal z nenápadného tvorcu pomerne rýchlo vypracovať na jedného z najtalentovanejších a najžiadanejších režisérov súčasnosti, pričom sa z jeho mena stalo synonymum pre záruku obrovskej kvality. A aj keď sa mu so sci-fi peckou Arrival ušla v našom minuloročnom rebríčku ‘’iba’’ strieborná medaila, tento rok si už pomerne jednoznačne kradne tú zlatú. Ak sa totiž niekto rozhodne natočiť pokračovanie takej kultovej klasiky, akou Blade Runner bezpochyby je, zlyhanie si jednoducho nemôže dovoliť. A Blade Runner 2049 rozhodne nezlyhal, práve naopak. Villeneuve totiž do projektu vložil poriadny kus fanúšikovského srdca a doručil jeden audiovizuálne odzbrojujúci a neuveriteľne atmosférický skvost, ktorý svojho predchodcu nielen ctí, ale aj veľmi elegantne rozširuje jeho svet a ústredné témy. Úžasne dielo schopné obstáť aj v skúške časom. Veľká škoda tržieb a diváckeho ignorovania. Mimo kina to už zďaleka nebude taký nezabudnuteľný zážitok. Bravó Denis.

10 najlepších hollywoodskych filmov roka 2017 podľa redakcie Filmkultu
Zdroj: Warner Bros.

Bonus: Terminátor 2, réžia: James Cameron
Objaviť sa tu mohlo všeličo, alebo aj nič. Bonusy pri rebríčkoch o naj filmoch roka dávať nezvykneme, no tentoraz sme museli urobiť výnimku. Kto tento rok zmeškal Terminátora v kinách, urobil obrovskú chybu. Zmeškal jeden z najúžasnejších kino zážitkov nielen tohto roka, a to vďaka nestarnúcemu filmu, ktorý budeme zrejme už navždy vnímať ako prelomový a zároveň najlepšie akčné sci-fi. Kiež by sa Cameronova kariéra uberala iným smerom, no nič na tom nezmeníme. Tak si aspoň občas môžeme pripomenúť, aké skvosty v minulosti natočil. A Terminátor 2 je rozhodne jedným z nich. 

Hlasovalo 9 členov redakcie, ktorí mali napozerané všetko potrebné. Tesné to bolo hlavne pri priečkach 4-6, kde rozhodovali skutočne iba rozdiely jedného bodu, no a špeciálne sme hlasovali aj o 10. mieste, kde spomedzi Johna Wicka, Kráľa Artuša a It vyhralo práve posledné menované. Radi by sme teda touto cestou spomenuli aj iné pecky, ako už spomínaného Kráľa Artuša, ktorý si získal naše srdcia a peniaze (narozdiel od USA, kde snímku neodpustiteľne potopili ako kritici, tak aj diváci). Okrem neho o svoje miesto v rebríčku bojovala aj Vražda v Orient exprese, Baby Driver, skvelý muzikál The Greatest Showman, Mlčanie, The Big Sick, Zemeckisovo Allied, The Lego Batman či Moonlight. 


PS: Warner má v našej TOP 10 tri filmy, Fox dva. Hádajte, koľko ich má Disney.

Budeme radi, ak sa so svojimi top 10 výbermi pochválite v komentároch. Na záver ešte pripájame TOP 10 všetkých 9 hlasujúcich redaktorov Filmkultu. S ktorým sa stotožňujete viac?

Dominik
1. Blade Runner 2049
2. Logan
3. War for the Planet of the Apes
4. Wind River
5. King Arthur: Legend of the Sword
6. The Greatest Showman
7. Allied
8. mother!
9. Manchester by the Sea
10. Dunkirk


Osky
1. Blade Runner 2049
2. Logan
3. War for the Planet of the Apes
4. King Arthur: Legend of the Sword
5. John Wick: Chapter Two
6. Manchester by the Sea
7. Wind River
8. The Greatest Showman
9. It
10. The Big Sick


Dušan
1. mother!
2. Manchester by the Sea
3. Wind River
4. Get Out
5. War for the Planet of the Apes
6. Silence
7. Blade Runner 2049
8. Dunkirk
9. It
10. John Wick: Chapter Two

Mirec
1. Blade Runner 2049
2. War for the Planet of the Apes
3. Wind River
4. Logan
5. Dunkirk
6. Manchester by the Sea
7. Get Out
8. mother!
9. It
10. John Wick: Chapter Two

Danči

1. Blade Runner 2049
2. Dunkirk
3. mother!
4. Logan
5. Split
6. War for the Planet of the Apes
7. Allied
8. The Hitman's Bodyguard
9. Get Out
10. Silence

Jakub
1. Wind river
2. Manchester by the Sea
3. It
4. John Wick: Chapter Two
5. Blade runner 2049
6. Split
7. The Big Sick
8. Get Out
9. King Arthur: Legend of the Sword
10. Logan

Pepo

1. Dunkirk
2. Silence
3. Blade Runner 2049
4. Logan
5. Murder on the Orient Express
6. Star Wars: The Last Jedi
7. Manchester by the Sea
8. Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
9. John Wick: Chapter Two
10. mother!

Adam S. 
1. Get Out
2. Blade Runner 2049
3. War for the Planet of the Apes
4. mother!
5. Manchester by the Sea
6. Logan
7. Wind River
8. Dunkirk
9. Moonlight
10. Wonder Woman

Šimon

1. Blade Runner 2049
2. Split
3. Logan
4. Dunkirk
5. War for the Planet of the Apes
6. Murder on the Orient Express
7. The Lego Batman Movie
8. Baby Driver
9. The Greatest Showman
10. Trainspotting 2

Anketa:
Ktorý hollywoodsky film za rok 2017 je podľa vás najlepší?
Blade Runner 2049
War for the Planet of the Apes
Logan
Wind River
mother!
Dunkirk
It
Split
Get Out
King Arthur: Legend of the Sword
Manchester by the Sea
The Greatest Showman
Allied
Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
Star Wars: The Last Jedi
The Big Sick
Moonlight
Wonder Woman
Baby Driver
Blade Runner 2049
14 %
155 Hlasov
War for the Planet of the Apes
5 %
54 Hlasov
Logan
19 %
210 Hlasov
Wind River
8 %
82 Hlasov
mother!
3 %
30 Hlasov
Dunkirk
10 %
103 Hlasov
It
8 %
81 Hlasov
Split
5 %
49 Hlasov
Get Out
3 %
33 Hlasov
King Arthur: Legend of the Sword
3 %
34 Hlasov
Manchester by the Sea
3 %
29 Hlasov
The Greatest Showman
2 %
21 Hlasov
Allied
0 %
4 Hlasy
Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
3 %
33 Hlasov
Star Wars: The Last Jedi
6 %
61 Hlasov
The Big Sick
0 %
2 Hlasy
Moonlight
1 %
6 Hlasov
Wonder Woman
4 %
43 Hlasov
Baby Driver
5 %
50 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia