Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. januára 2018, 10:08
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Nová elektráreň bude vyrábať elektrinu pre 80 miliónov Európanov. Využije plytkosť významného mora

TECH EURÓPA
Uložiť Uložené

Projekt za takmer dve miliardy eur dopomôže vyrábať viac zelenej energie.

Obnoviteľné zdroje energie budú o niekoľko desaťročí veľmi žiaduce, keďže zásoby ropy a zemného plynu nám jedného dňa definitívne dôjdu. Elektrické vozidlá síce na cestách ešte nedominujú a z komínov fabrík ešte stále unikajú skleníkové plyny, no debata o problémoch neutícha. Jednotlivé krajiny, spoločnosti, firmy a výrobcovia sa častokrát snažia brať ohľad aj na životné prostredie, a preto sa zelená energia veľmi pomaly, ale predsa dostáva do širších sfér. Čo sa týka globálnejšieho hľadiska, v Európe sa chystá významnejší projekt z kategórie "zelených".

Severné more rozprestierajúce sa východne od Anglicka ukrýva veľmi významné ložiská ropy a zemného plynu. A práve v jeho vodách, približne v strede mora, by mal vyrásť umelý ostrov. Počíta sa s rozlohou šiestich kilometrov štvorcových. Na jeho súši by chceli projektanti postaviť pristávaciu dráhu pre lietadlá, budovy pre zamestnancov, malú cestnú sieť, prístav pre lode a niekoľko plôch plných zelene spolu s malým umelým jazierkom. Čo je však najdôležitejšie, v okolí ostrovčeka vyrastú stovky veterných turbín vo všetkých smeroch. Budú trčať priamo nad hladinou, keďže hĺbka mora tu dosahuje len od 15 do 30 metrov.

Nová elektráreň bude vyrábať elektrinu pre 80 miliónov Európanov. Využije plytkosť významného mora
Zdroj: dailymail.co.uk

Prečo by niekto umiestňoval veterné turbíny priamo na otvorené more? Jednak kvôli vhodným poveternostným podmienkam a taktiež aj z dôvodu, že na pobrežiach okolitých štátov už nie je dostatok plochy na ich umiestnenie. Celý projekt by mal stáť približne 1,75 miliardy eur. Podieľajú sa na ňom energetické spoločnosti z Nemecka, Dánska a Holandska a momentálne prebiehajú ešte len rokovania.

Odporúčané
BUCKET LIST: 5 miest v Európe, ktoré musíš vidieť pred tým, ako zomrieš BUCKET LIST: 5 miest v Európe, ktoré musíš vidieť pred tým, ako zomrieš 29. októbra 2023, 13:30

Ak všetko pôjde podľa plánov, projekt by mal byť dokončený v roku 2027 a elektrinou by tak "ostrovček" zásoboval až 80 000 000 Európanov v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie, Holandsku, Nemecku, Nórsku, Dánsku a Belgicku.

Ako prípadne dokončenie projektu ovplyvní politiku Európskej únie v oblasti energetiky, nevedno. Je zatiaľ len otázkou, či Severné more "uživí" viacej podobných štruktúr. Úplne na záver, Severné more ukrýva aj jeden veľmi zaujímavý príbeh.

Domov
Zdieľať
Diskusia