Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. decembra 2017, 16:26
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

50 najočakávanejších filmov roka 2018

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Uvidíme lákavé pokračovania, sľubné novinky, oscarové snímky aj ospevované drámy podľa skutočných udalostí. Budúci rok sa v kinách rozhodne nebudeme nudiť.

Rok 2018 začína už o pár dní a na Filmkulte sme sa počas celého decembra snažili oboznamovať vás so všetkými nadchádzajúcimi snímkami, na ktoré sa tešíme či aspoň stoja za pozornosť. V januári vám ešte predstavíme neznáme či málo medializované záležitosti, no dnes sa pozrieme na prvú polovicu Top 50 filmov. Budeme ale trošku neféroví, pretože v článku určite nenájdete všetky, ktoré by ste tu očakávali. Niekoľko z nich sme totiž zaradili už do predošlých zoznamov a nechceli sme o tom istom celovečeráku písať dvakrát v tak krátkom časovom období.

Doteraz sme vám teda priniesli najočakávanejšie horory, komiksovky, animáky, sci-fi a taktiež aj počiny podľa knižných predlôh. To je dokopy viac než 50 filmov, pričom stále ostáva ešte ďalšia štyridsiatka menej známejších hollywoodskych či nehollywoodskych projektov. A aby toho nebolo málo, okrem celkom nových seriálov, ktoré budúci rok debutujú, vás čaká ešte výber tých pokračujúcich. Rozhodne sa je na čo tešiť. Teraz si už ale predstavme prvých 25 filmov z Top 50. Druhú polovicu vám prinesieme už vo štvrtok. Pred samotným začiatkom ešte dodáme, že viac informácií o jednotlivých snímkach nájdete vo vyznačených odkazoch.

50 najočakávanejších filmov roka 2018
Zdroj: STXfilms

1. Molly’s Game (4. január 2018, réžia: Aaron Sorkin)

Už krátko po štarte nového roku si v kinách budeme môcť vychutnať režijný debut špičkového scenáristu Aarona Sorkina, ktorý nám predstaví skutočný príbeh podľa autobiografickej knihy od Molly Bloom. Tá bola kedysi veľkou nádejou na poli olympijského lyžovania, rôznymi kľučkami osudu však nakoniec skončila ako organizátorka podozrivej siete pokerových herní, kde sa točili nemalé prachy. Jej klientami boli hollywoodske hviezdy aj ruská mafia. Niet preto divu, že sa o jej podnikanie začala čoskoro zaujímať FBI.

2. Darkest Hour (11. január 2018, réžia: Joe Wright)

Režisér skvostov Pride & Prejudice a Atonement  nám najbližšie vyrozpráva príbeh o slávnom politikovi Winstonovi Churchillovi. Ten sa krátko po svojom nástupe podrobil obrovskej skúške, keďže mal čo dočinenia nielen s Hitlerom a okolitým zničeným svetom, ale aj s vlastnou stranou či skeptickým kráľom. Musel tak zabojovať za svoje ideály a slobodu národa na sklonku nemeckej invázie, no a práve to je jeden z dôvodov, prečo si ho pamätáme.

3. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (18. január 2018, réžia: Martin McDonagh)

Túto ospevovanú snímku mohli vidieť už aj slovenskí diváci, a to konkrétne na 19. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. Tri bilbordy sú absolútne úžasnou čiernou komédiou, ktorá v sebe dokonale mieša drsný humor, vzťahovú drámu a zároveň ponúka aj nejaké to seriózne posolstvo. Mimoriadne herecké výkony v podaní Woodyho Harrelsona, Sama Rockwella (!) a Frances McDormand (!) sú parádnou čerešničkou na torte. Ak budete mať možnosť, určite zájdite do kina.

4. 12 Strong (19. január 2018, réžia: Nicolai Fuglsig)

Vojnová dráma nám vyrozpráva strhujúci skutočný príbeh špeciálnej jednotky, známej ako "12 Strong". Jej členovia boli po teroristických útokoch z 11. septembra vôbec prvými americkými jednotkami vysadenými v Afganistane, pričom mali presvedčiť Severnú alianciu, aby sa spojila proti spoločnému nepriateľovi - Talibanu a Al-Kájde. V ceste im však stála nedôvera aj kultúrne rozdiely. Ak vás teda nepresvedčil príbeh, možno dáte filmu šancu aspoň vďaka účasti Chrisa Hemswortha či Michaela Shannona.

5. Phantom Thread (1. február 2018, réžia: Paul Thomas Anderson)

Brilantný Daniel Day-Lewis sa vo svojom poslednom filme ocitne v Londýne 50. rokov a zahrá si vynikajúceho módneho návrhára Reynoldsa Woodcocka. On a jeho sestra Cyril (Lesley Manville) sú centrom britskej módy, obliekajú filmové hviezdy, boháčov a rôznu smotánku. Ženy sa v Reynoldsovom živote objavujú a miznú, ale keď stretne mladú Almu (Vicky Krieps) zistí, že práve objavil svoju vytúženú múzu. Zámorskí kritici hovoria o absolútnej kinematografickej lahôdke.

6. Den of Thieves (1. február 2018, réžia: Christian Gudegast)

Príbeh drsnej kriminálky sa bude odohrávať v uliciach Los Angeles a Gerarda Butlera v nej uvidíme ako nebezpečného policajta bez limitov, ktorý sa nezastaví pred ničím. Elitná skupina bankových lupičov ho však dozaista potrápi. Jej členovia sa totiž rozhodnú vykradnúť, na prvý pohľad nedobytnú, federálnu banku. Svoj režisérsky debut si odbije Christian Gudegast, scenárista snímok A Man Apart a London Has Fallen.

7. I, Tonya (1. február 2018, réžia: Craig Gillespie)

Chválená životopisná dráma nám priblíži život športovkyne menom Tonya Harding, ktorá sa postarala o jeden z najväčších škandálov v moderných športových dejinách. Aj keď bola nesmierne talentovaná, neslávne známou sa stala najmä zákerným naplánovaním útoku na svoju kolegyňu a rivalku Nancy Kerrigan v roku 1994. Tá musela kvôli zraneniu odstúpiť a Tonya sa tak hladko prebojovala až na olympijské hry. Samozrejme, obrovským lákadlom je Margot Robbie v hlavnej úlohe.

8. Downsizing (1. február 2018, réžia: Alexander Payne)

Komediálna sci-fi satira s názvom Downsizing nás zavedie do sveta, kde sa zmenšovanie ľudí stalo efektívnym riešením na preľudnenie planéty. A Paul Safranek (Matt Damon) so svojou ženou Audrey (Kristen Wiig) sa práve túto chirurgickú procedúru rozhodnú podstúpiť. Navyše, pár z nižšej strednej triedy sa po zmenšení bude môcť vďaka svojim úsporám pripojiť k smotánke. Paul však na svoje rozčarovanie čoskoro zisťuje, že Audrey si zákrok na poslednú chvíľu rozmyslela.

9. All the Money in the World (25. január 2018, réžia: Ridley Scott)

Ako už určite mnohí viete, tento krimi thriller od Ridleyho Scotta sa dostal do širšieho povedomia aj vďaka škandálu Kevina Spaceyho, ktorý musel byť už z hotovej snímky vystrihnutý a nahradený Christopherom Plummerom. Príbeh nás presunie do roku 1973, kedy došlo k únosu mladého Johna Paula Gettyho. Keď však Gettyho starý otec odmietne pomôcť, nastupuje jeho poradca (Mark Wahlberg), ktorý je spoločne s mladíkovou matkou odhodlaný ukázať celému svetu pravdu.

10. Fifty Shades Freed (8. február 2018, réžia: James Foley)

V záverečnej časti filmovej série Fifty Shades sa dozvieme, že vynaliezavosť a erotické fantázie ústredný pár neopustili ani po vstupe do manželského zväzku. Anastasia a Christian si budú aj vďaka rozprávkovému bohatstvu ďalej užívať spoločný život, no Ana túži pokračovať v kariére knižnej redaktorky, čo Christian znáša iba ťažko. A aby toho nebolo málo, z milosti sa vynorí Jack Hyde, ktorý má s oboma nevyriešené účty a pre pomstu je schopný urobiť čokoľvek.

11. The 15:17 to Paris (8. február 2018, réžia: Clint Eastwood)

Kultový režisér a herec Clint Eastwood evidentne nemá na dôchodok ani pomyslenie. V neuveriteľnom skutočnom príbehu The 15:17 To Paris nám totiž priblíži zmarený teroristický útok na vlak smerujúci z Bruselu do Paríža. Snímka sa zameria na troch obyčajných priateľov cestujúcich po Európe, ktorí sa teroristovi postavili na odpor a dokázali zachrániť viac než 500 pasažierov. Zaujímavosťou je, že záchrancov si zahrajú skutoční hrdinovia, a teda vyššie spomínaná trojica kamarátov.

12. The Shape of Water (15. február 2018, réžia: Guillermo del Toro)

Podobne, ako v prípade Three Billboards, aj snímka The Shape of Water patrila k najväčším lákadlám na Medzinárodnom filmovom festivale Bratislava. A tým nadšeným ohlasom z celého sveta sa ani niet prečo čudovať. Ide totiž o nádhernú romantiku odetú v dospelejšom fantasy kabáte, ktorá svoj jednoduchší príbeh šikovne obzvláštňuje očarujúcim retro vizuálom, odvážnymi témami či R-kovým ratingom. Jednoducho povedané, kino vo februári rozhodne nevynechajte.

13. The Disaster Artist (15. február 2018, réžia: James Franco)

V snímke s názvom The Disaster Artist sa pozrieme na to, ako sa natáčal projekt The Room, ktorý je mnohými označovaný za jeden z najhorších vôbec. Vám jeho názov možno príliš nevraví, no v zámorí ide o kultovú záležitosť a jeho tvorca Tommy Wiseau je viacerými kritikmi popisovaný ako novodobý Ed Wood (jeho filmy sa tiež radili do tej nižšej kategórie). Vďaka Jamesovi Francovi a jeho režijnému spracovaniu by sme sa mali dostať do zákulisia natáčania The Room.

14. The Post (22. február 2018, réžia: Steven Spielberg)

Legendárny Steven Spielberg nám v budúcom roku okrem sci-fi Ready Player One doručí aj očakávanú životopisnú drámu The Post, ktorá bude adaptovať skutočné udalosti zo 70. rokov, kedy bola zverejnená štúdia s názvom Pentagon Papers. Vtedajší prezident Nixon sa silou mocou snažil, aby Washington Post tieto dokumenty neuverejnilo, keďže obsahovali zamlčiavané skutočnosti o vojne vo Vietname. Navyše, prvé zámorské ohlasy sršia nadšením, takže sa už nevieme dočkať.

15. Gringo (8. marec 2018, réžia: Nash Edgerton)

Svojrázny mix čiernej komédie, akčného filmu a drámy s názvom Gringo nám predstaví biznismena Harolda, ktorý sa na svojej ceste Mexikom dostane do poriadnych problémov. Jeho kolegovia (Charlize Theron a Joel Edgerton) sa ho síce snažia vypátrať, no Harold sa čoraz viac zaplieta do temného sveta drogových kartelov a morálne pochybných žoldnierov. Zároveň zisťuje, že hranica medzi slušným občanom a hľadaným kriminálnikom môže byť neraz veľmi tenká. Režíruje Joelov starší brat.

16. Death Wish (8. marec 2018, réžia: Eli Roth)

V snímke sa z láskavého doktora s tvárou Brucea Willisa stane vraždiace monštrum po tom, čo jeho rodinu rozdelí tragická udalosť, pri ktorej mu násilníci zavraždia manželku a znásilnia dcéru. A ako nám už napovedali aj zverejnené ukážky, vo filme nebude núdza o sarkazmus, zabíjanie, krv ani zbrane. Death Wish je remakom rovnomenného thrilleru s Charlesom Bronsonom z roku 1974, ktorý vznikol podľa knižnej predlohy z pera Briana Garfielda.

17. The Upside (9. marec 2018, réžia: Neil Burger)

Komediálna dráma The Upside (pôvodne Untouchable) si už síce stihla odbiť premiéru na niekoľkých filmových festivaloch, no do širokej kino distribúcie sa dostane až v priebehu budúceho roka. Ide o remake obľúbeného francúzskeho filmu The Intouchables z roku 2011, akurát s tým rozdielom, že príbeh sa bude odohrávať v Amerike a dvojicu hlavných mužských postáv stvárnia Bryan Cranston a Kevin Hart. Obsadenie ďalej dopĺňa napríklad aj vynikajúca Nicole Kidman.

50 najočakávanejších filmov roka 2018
Zdroj: The Weinstein Company

18. Tomb Raider (22. marec 2018, réžia: Roar Uthaug)

Nové filmové spracovanie slávnej videohry nám predstaví Laru Croft (Alicia Vikander) ako 21-ročnú študentku, ktorá aj dlhých sedem rokov po zmiznutí otca stále odmieta prebrať opraty nad jeho celosvetovým obchodným impériom. Po čase ju ale myšlienky na otca doženú k rozhodnutiu jeho zmiznutie vyšetriť, a tak odcestuje na miesto, kde ho videli naposledy, teda do hrobky na ostrove niekde pri pobreží Japonska. Laru tam čaká obrovské nebezpečenstvo, ktoré ju donúti bojovať o holý život.

19. Mary Magdalene (22. marec 2018, réžia: Garth Davis)

Snímka mala pôvodne premiérovať ešte v tohtoročnej v oscarovej sezóne, napokon sa jej ale dočkáme až na jar 2018. Ako už napovedá jej názov, ústrednou postavou bude Mária Magdaléna, ktorá v mladom veku opustí svoju dedinu a rodinu, aby sa pridala k novému radikálnemu spoločenskému a náboženskému hnutiu. Na jeho čele stojí Ježiš z Nazaretu a sľubuje, že prinesie do sveta veľké zmeny. Mária sa snaží nájsť nový spôsob života, ten jej je však upieraný hierarchiou danej doby.

20. Rampage (19. apríl 2018, réžia: Brad Peyton)

Ústredným hrdinom filmovej adaptácie klasickej videohry z 80. rokov sa stane Davis Okoye, šéf špeciálnej jednotky bojujúcej proti pytliakom, ktorého najlepším kamošom je albínska gorila menom George. Keď sa však genetický experiment pokazí, neškodné zviera je zmenené na obrovské zúrivé monštrum. No a aby toho nebolo málo, zdá sa, že podobným spôsobom boli "vylepšení" aj ďalší nebezpeční predátori. Pôjde o tretiu spoluprácu režiséra Brada Peytona s Dwayneom Johnsonom.

21. Papillon (26. apríl 2018, réžia: Michael Noer)

V novej filmovej adaptácii slávneho románu Henriho Charrièra, ktorý bude remakom rovnomennej snímky z roku 1973 (so Steveom McQueenom a Dustinom Hoffmanom), uvidíme tentokrát hercov Charlieho Hunnama a Ramiho Maleka. Aj v budúcom roku sa bude príbeh točiť okolo muža, nespravodlivo odsúdeného a poslaného do brutálnej trestaneckej kolónie na ostrove uprostred ničoho. Ani to však nezlomí jeho odhodlanie urobiť čokoľvek, aby sa dostal opäť na slobodu.

50 najočakávanejších filmov roka 2018
Zdroj: Eagle Films

22. Solo: A Star Wars Story (24. máj 2018, réžia: Ron Howard)

V súvislosti so spin-offom o najslávnejšom pašerákovi galaxie stále vieme iba veľmi málo. Snáď iba toľko, že sa príbeh odohrá v priebehu 6-7 rokoch a ukáže nám, ako sa Han dostal k svojmu menu či k milovanej lodi Millennium Falcon. Zároveň by sme sa mali dozvedieť aj to, aké okolnosti predchádzali stretnutiu s jeho oddaným spoločníkom Chewbaccom a Landom Calrissianom. Ostáva nám teda dúfať, že režisér Ron Howard doručí naozaj kvalitnú snímku.

50 najočakávanejších filmov roka 2018
Zdroj: Lucasfilm/Walt Disney Pictures

23. Ocean's 8 (7. jún 2018, réžia: Gary Ross)

Herecky poriadne nabitý spin-off Dannyho jedenástky/dvanástky/trinástky sa bude sústrediť na sestru samotného Dannyho Oceana, Debbie (Sandra Bullock), ktorá spoločne so svojím ženským tímom chystá vlastnú lúpež storočia. S Cate Blanchett, Helenou Bonham Carter, Rihannou a ďalšími sa totiž pokúsia ukradnúť vzácny náhrdelník z prísne stráženej galérie, aby tak dali lekciu jej nepríjemnému majiteľovi. Navyše, dostaviť by sa mal aj Matt Damon v úlohe Linusa Caldwella.

24. Jurassic World: Fallen Kingdom (21. jún 2018, réžia: J. A. Bayona)

V pokračovaní úspešného Jurského sveta z roku 2015 sa stretneme s organizáciou Dinosaur Protection Group, ktorú založila Claire Dearing (Bryce Dallas Howard), pričom jej úlohou bude nájsť spôsob, ako dostať dinosaurov preč z ostrova. Aktívna sopka hrozí výbuchom, schopným vyhladiť všetky zvieratá ostrova, takže Claire bude dozaista potrebovať pomocnú ruku. Tú jej aj tentokrát podá biológ Owen Grady, ktorého opäť stvárni Chris Pratt. A ukáže sa aj Jeff Goldblum ako legendárny Ian Malcolm.

25. Sicario 2: Soldado (28. jún 2018, réžia: Stefano Sollima)

Famózny Denis Villeneuve nás prvým Sicario filmom absolútne odrovnal. A hoci sme po oznámení pokračovania možno trochu pochybovali, teraz sa už nevieme dočkať. Čo sa samotného príbehu týka, ten sa zameria na postavy Josha Brolina a Benicia Del Tora, ktorí sa vydajú do Mexika, aby tam cielene rozpútali vojnu medzi súperiacimi kartelmi. No a pokiaľ o schopnostiach nového režiséra náhodou ešte stále pochybujete, pozrite si jeho taliansku pecku s názvom Suburra.

Tak a sequelom Sicaria uzatvárame našu prvú dvadsaťpäťku. Pokiaľ ste medzi snímkami vyššie náhodou nenašli svojho favorita, tak vedzte, že sa takmer určite objaví buď medzi ďalšími, ktoré budú ešte nasledovať, alebo ste ho už mohli vidieť v našich predošlých zoznamoch. Tie nájdete prehľadne rozdelené v tomto vlákne. Na ktorý film z dnešného výberu sa tešíte najviac? Rozhodne sa s nami podeľte o vaše dojmy v komentároch.

Domov
Zdieľať
Diskusia