Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. októbra 2017, 11:36
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Zabudnite na laser, kamery alebo senzory. Wi-Fi sieť je nočnou morou akokoľvek šikovného zlodeja

TECH
Uložiť Uložené

Time Reversal Machine otvára novú éru bezpečnosti.

Naše Wi-Fi siete, cez ktoré máme prístup k digitálnej diaľnici, môžu slúžiť aj na iné veci, ako je bezdrôtový prenos dát. Spoločnosť Origin Wireless prišla s netradičným bezpečnostným riešením, o akom mnohí z nás ešte nikdy nepočuli. Na detekciu zlodejov totiž nevyužíva bezpečnostné kamery a ani nič podobné, ale iba obyčajné signály zo špeciálneho Wi-Fi routera.

V miestnosti, respektíve miestnostiach nachádzajúci sa signál tak dokáže odhaliť pohyb čo i len pri bežnom dýchaní ľudského tela. A keďže je všade, kde má systém dosah, pri správnom umiestnení hardvéru mu preto vôbec nič neujde. Domácnosti tak vedia ušetriť celkom slušnú kôpku peňazí, ktoré by museli v opačnom prípade vysoliť za niektorú z tradičných a zároveň i výrazne nespoľahlivejších alternatív. 

Bezpečnostný systém Time Reversal Machine pozostáva z dvoch malých zariadení, konkrétnejšie routerov. Origin reprezentuje vysielač a Bot pre zmenu prijímač, čiže logicky vzájomne spolupracujú, aby vedeli až 50-krát za sekundu zistiť situáciu v ich okolí. A to pri dychberúcej presnosti 1 až 2 centimetre, pričom komunikujú na 5 GHz frekvencii prostredníctvom štandardu 802.11a, 802.11n alebo 802.11ac.

Ako navyše píše web Engadget, súčasťou toho celého je aj celkom šikovná prevencia pred rušením signálu, za čím stojí CSI (Channel State Information). Rovnako aj to, že celú mágiu majú v prstoch špeciálne algoritmy, čiže by podobná funkcionalita teoreticky mohla pribudnúť i do súčasných Wi-Fi mesh routerov prostredníctvom aktualizácie ich firmvéru. Všetko je teraz už iba v rukách jednotlivých výrobcov, ako sa k tomu postavia.

Engadget mal jedinečnú príležitosť vyskúšať Time Reversal Machine na jednom z redaktorov, ktorý na obrazovke pred ním videl počas dýchania meniacu sa krivku, ktorá charakterizovala malý fyzický pohyb tela. Všetko vrátane testovanej osoby bolo ináč v úplnom pokoji, takže išlo o akúsi demonštráciu presnosti systému. Zatiaľ tu však hovoríme iba o nedokončenom prototype.

Domov
Zdieľať
Diskusia