Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. októbra 2017, 19:13
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

3. séria Ricka a Mortyho je doposiaľ najlepšia! Znova nás odrovnali geniálnymi vtipmi a originálnymi sci-fi epizódami (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY RICK AND MORTY
Uložiť Uložené

3. desiatka epizód, na ktorú sme čakali takmer dva roky, sa radí k tomu najlepšiemu, čo animované seriály kedy stvorili.

Už je tomu viac ako 3 a pol roka, kedy sme vás prvýkrát informovali o Rickovi a Mortym. Vonku bolo len pár epizód, no už vtedy mi bolo jasné, že nejde o obyčajný projekt, že sa doň veľmi rýchlo zamilujem a že sa stane nesmierne trendovým. Bohužiaľ, trvalo minimálne ďalšie dva roky, kým ho ľudia skutočne začali objavovať a dávať mu šancu. A zrejme neoľutovali, keďže po takmer nekonečnom čakaní na 3. sériu si môžeme povedať, že tento seriál je jednoducho inde. Tvorcovia Justin Roiland (zároveň hlas ako Ricka, tak aj Mortyho) a Dan Harmon prišli s niečím neuveriteľne sviežim a pre mnohých z nás aj nepredstaviteľným. Iste, rozhodne neboli prví, kto v animovanom seriáli použil nadávky, dospelé témy či sofistikovanejší humor, všetko to a ešte viac sa im však podarilo skombinovať na jednotku. Nehovoriac o tom, že sci-fi elementy spoločne so skvelými vtipmi a kreatívnymi nápadmi mali zmáknuté na jedničku s hviezdičkou. 

3. séria Ricka a Mortyho je doposiaľ najlepšia! Znova nás odrovnali geniálnymi vtipmi a originálnymi sci-fi epizódami (Recenzia)
Zdroj: adultswim

1. apríla to všetko pokračovalo nečakane uvoľnenou prvou epizódou o tom, ako sa Rick dostal z prísne stráženého väzenia. Následne sme čakali do leta, kým sa začne s odvysielaním zvyšných 9 epizód. A že to opakujem niekoľkýkrát, ale to čakanie jednoducho stálo za to. Scenáristi prepli na vyšší stupeň, dostali sme väčšiu porciu vtipov, wtf momentov a taktiež úžasne napísaných častí. Problémom akurát bolo, že seriál nedokázal svojím finále, respektíve poslednými 2 epizódami strhnúť tak, ako epizódami 3 až 8. Každá jedna z týchto častí bola jednoducho dokonalá. Oplývali hlbšími myšlienkami, vážnejšími a depresívnejšími dejovými linkami a dialógmi, skvelými kostrami deja aj bočnými elementami. Bola to jednoducho geniálna originalita a kreativita v jednom. A presne počas týchto týždňov som si uvedomil, že vyššie sa to už vytiahnuť nedá a toto je jednoducho strop. Nedokážem si predstaviť, čo by museli Roiland a Harmon stvoriť, aby prekonali týchto pár epizód a niektoré dejové linky. 

Vôbec neubudlo ani z humoru, práve naopak, mám dojem, že kadencia sa oproti 2. sérii zvýšila, rovnako ako ich údernosť. Pri pozeraní 3. série som totiž hneď niekoľkokrát vybuchol smiechom. Postavy dostali nový rozmer, trochu viac sa prehĺbili ich charaktery, no pomaly mi začína vadiť, že na seba jednotlivé diely nenadväzujú (a tak sa nemáme šancu stretnúť s niekoľkými vynikajúcimi postavami z minulosti) a aj preto mi trochu vadí kolísavá kvalita 3. série. Slabší začiatok (vo význame 7-8/10), cez dokonalý stred až po zase raz slabšie finále. Po spomínaných 6 geniálnych epizódach, ktoré sa kvalitou prebíjali každý pondelok, sme jednoducho čakali niečo oveľa údernejšie a zaujímavejšie, hlavne čo sa deja týka. 
3. séria Ricka a Mortyho je doposiaľ najlepšia! Znova nás odrovnali geniálnymi vtipmi a originálnymi sci-fi epizódami (Recenzia)
Zdroj: adultswim

S ním mám totiž malý problém. Hoci to niektoré epizódy už naznačili, seriál sa stále odmieta držať akejsi dejovej kostry a pravdepodobný najväčší záporák sa v priebehu 3 sérii objavil v 2 epizódach. Nech už veríte ohľadom Evil Mortyho akejkoľvek teórii, po jeho poslednom výstupe sme čakali, že sa ukáže znova, a to dosť skoro. Na naše sklamanie nám ho scenáristi len pripomenuli. Chápem, že majú množstvo nápadov na vynikajúce epizódy, ktoré sa ale neobtierajú o dej s Evil Mortym, no to neznamená, že mu môžu venovať 1 z 10 epizód a tváriť sa, že neexistuje žiadna hlavná dejová kostra (teda okrem rozvodu Beth a Jerryho, no už aj to začína jemne unavovať).

Veľká škoda toho finále, ktoré nás jednoducho malo zaraziť do sedačiek. Aj preto, narozdiel od BoJacka, si odo mňa Rick a Morty neodnesú plný počet. Objektívne a nadmieru kriticky by to bolo za 9/10, no vzhľadom na prepracované epizódy a mieru zábavy spoločne s niekoľkými nezabudnuteľnými scénami prihadzujem pol bodíka. 3. séria je v mojich očiach najlepšia, no stále sa to dá z celkového hľadiska posunúť vyššie. 9,5/10.

Domov
Zdieľať
Diskusia