Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. októbra 2017, 11:42
Čas čítania 0:00
Martin B.

Môže byť iPhone X začiatkom konca smartfónov? Viaceré odhady naznačujú, že budúcnosť telefónom naklonená nebude

TECH HODINKY
Uložiť Uložené

Od predstavenia iPhone X ubehol už nejaký čas, prvé emócie a sklamania opadli, je čas pozrieť sa na celú záležitosť realisticky.

Áno, Apple predstavil prémiový model, ktorý v zásade neponúka nič prevratné, pokiaľ sa teda nebavíme o samotnej cenovke. Lepší displej, lepší foťák, ale nič, čo by nás zdvihlo zo stoličiek. Koniec koncov, čo ešte vôbec môžu smartfóny nové priniesť? Napriek tomu však počas Keynote jedna veľmi kľúčová informácia zaznela. A vôbec sa netýkala nového modelu telefónu.

V Apple oznámili, že cez Apple Watch 3 bude možné telefonovať.  A hlavou mi okamžite začali víriť myšlienky. Ak sa nachádzame v dobe, kedy prestávame technológie vnímať ako hračky a začíname ich vnímať ako niečo, čo by nám malo zjednodušiť život, potom Apple začína tento trend ako prvý nasledovať. 

Apple predstavil pred časom iPad Pro ako akúsi fúziu medzi počítačom a tabletom. A hoci reakcie boli relatívne pozitívne, mnoho ľudí zostalo v konečnom dôsledku sklamaných - zariadenie zostalo pre prítomnosť iOS vnímané ako taký väčší tablet. Apple reagoval a v najnovšej aktualizácii iOS pridal možnosť rozdeliť obrazovku a pridal súborového manažéra. A tak už ľudia, ktorí si tieto produkty môžu bez problémov dovoliť, nerozmýšľajú nad tým, či si kúpia aj tablet aj notebook, uvažujú skôr nad tým, ktoré z týchto zariadení si pre svoje potreby zvolia. iPad Pro ponúka na rozdiel od Macbookov oveľa zaujímavejší výkon za o približne 20 % nižšiu cenu. A to už sú veci, ktoré môžu zákazníka presvedčiť, hoci samotný systém iOS oproti MacOS má určité obmedzenia.

V každom prípade, stratilo akýkoľvek význam kupovať notebook a tablet zároveň. Došlo ku spojeniu, ktoré podľa očakávaní pôjde ešte ďalej.

A rovnaký trend zrejme čaká aj smartfóny. Hodinky sú praktické, štýlové, predávajú sa za 40 % ceny nového smartfónu a ich funkcionalita je každým mesiacom bohatšia. Iste, hodinky zrejme budú mať svoje obmedzenia - v prípade, že by sa do nich implementoval fotoaparát, zrejme nebude aj tak možné využiť dostatočne veľký čip, čím kvalita fotiek utrpí, nehovoriac o praktickosti telefonovania hodinkami. Hodinky navyše mnoho ľudí stále vníma ako akúsi luxusnú komoditu, ktorá si zaslúži poriadny švajčiarsky motorček, nie nejaké drobné čipy. A displej nie je a nebude môcť byť z pochopiteľných dôvodov príliš veľký, čo prinesie množstvo obmedzení, čo sa týka komunikácie cez messengerové aplikácie. 

To však má pre niekoho aj celý rad výhod. A opäť tu môžme pripomenúť fúziu iPadu s notebookom. Ak bude iPad Pro raz úplne plnohodnotným pracovným nástrojom na úrovni dnešných desktopových systémov, pričom takéto zariadenie váži len pár stoviek gramov, v tom prípade ponúkne zároveň aj fúziu medzi smartfónom a počítačom. Samotné hodinky by už potom slúžili ako primárne praktické zariadenie pre telefonovanie a notifikácie, kým ľahký iPad by slúžil na všetky ostatné formy komunikácie. A smartfón by pre istú časť populácie mohol úplne stratiť zmysel. Zo 4 zariadení by boli dve, ktoré by pri súčasných cenách znamenali investíciu približne 1300 eur. V súčasnosti za kompletný ekosystém, ak do neho zarátame "predražený" iPhone X, zaplatíme približne 3300 eur. 

Odporúčané
Invicta: Pánske hodinky švajčiarskej kvality za dostupnú cenu Invicta: Pánske hodinky švajčiarskej kvality za dostupnú cenu 12. marca 2024, 9:03

Apple zároveň naznačuje vývoj technológií aj cez iPhone X. Kvalitná predná kamera je síce k telefónu milým bonusom, naznačuje však, že Apple už myslí aj na svoje hodinky a vidí v nich budúcnosť. Implementovať takúto "drobnú" technológiu do Apple Watch 4 by už pre technikov nemal byť väčší problém, čím by sa odstránilo jedno "ale".

 

A post shared by RD ‍ (@geekformers) on

Možno že tento článok prichádza príliš skoro. Smartfóny budú mať ešte pár rokov určite neotrasiteľnú pozíciu. No náš prístup k technológiám sa mení a mobilita je dôležitejšia, než kedykoľvek predtým. Chceme, aby nám technológie uľahčovali život tak, aby sme o nich čo najmenej vedeli.  Apple naznačuje, že v tomto smere budúcnosť vidí v hodinkách. Má to ešte tisíc problémov (životnosť baterky, priestor pre internú pamäť, závislosť na telefóne), no s 5G pripojením a ďalšími technológiami môže prísť nová revolúcia skôr, než si myslíme.

Domov
Zdieľať
Diskusia