Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. októbra 2017 o 10:45
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Našla sa nahá verzia Mony Lízy. Leonardo da Vinci zanechal okrem slávneho obrazu ešte jednu maľbu tajomnej ženy

KULTÚRA
Uložiť Uložené

Da Vinci namaľoval Lízu aj odhalenú.

Uhlíkom namaľovaný portrét nahej ženy známej ako Monna Vanna (pozor, ak dáš tento výraz do Google, nájde ti nesprávny obraz), uchovávaný v múzeu Condé od roku 1862, bol vždy prisudzovaný len samotnej škole Leonarda da Vinci. Experti však majú dostatok dôkazov, aby mohli pokojne prehlásiť, že na obraze pracoval samotný da Vinci. Leonardo, ktorý stojí za maľbou svetoznámej a očarujúcej Mony Lízy, jednej z najvzácnejších malieb na tomto sveta, tak zrejme vytvoril aj iný obraz, ktorý sa doteraz prisudzoval neznámemu tvorcovi.

Našla sa nahá verzia Mony Lízy. Leonardo da Vinci zanechal okrem slávneho obrazu ešte jednu maľbu tajomnej ženy
Zdroj: School of Leonardo da Vinci (1452 - 1519)

Experti však tvrdia, že by mohlo ísť o rovnakú osobu. Samotné osoby na obrazoch sa črtmi nazvájom podobajú a oba obrazy pochádzajú zo zhodného obdobia Leonardovho života. Kresba je výnimočná zobrazením tváre a rúk a predpokladá sa, že by Monna Vanna mohla byť vytváraná súčasne s MonaLízou. Podľa expertov je tak takmer nepochybné, že na obrazoch je zobrazená rovnaká žena, aj keď na uhlíkovej maľbe je nahá.

Ďalej nás však vedia posunúť len teórie. Predpokladá sa, že oba obrazy mali putovať florentskému obchodníkovi s odevom meom Francesco Gioconda, pričom na obrazoch sa nachádza jeho manželka Lisa Gherardine. Monna Vanna mohla byť prípravou na spektakulárnu olejomaľbu Mona Lízy, no tiež nevydarený prvý pokus, s ktorým obchodník nemusel súhlasiť, prípadne nápad zavrhol samotný da Vinci. Nepredpokladá sa však, že da Vinci vytvoril celý obraz, tieňovanie je totiž vytvorené pravou rukou a Leonardo da Vinci bol ľavák.

Domov
Zdieľať
Diskusia