Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. októbra 2017, 19:28
Čas čítania 0:00
Slavomír L.

Bojujete s úzkosťou, stresom a depresiou? Pieseň v článku vám môže uľahčiť život

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Skladba Weightless fascinuje neurológov a pomáha ľuďom.

Úzkosť je negatívna emócia spájaná s celkovou vnútornou nervozitou. Človek, ktorý poruchou trpí, pociťuje nepríjemné pocity strachu, ktoré sa viažu na nejakú skutočnosť v ich živote. Narozdiel od strachu, úzkosť nemá reálny základ spôsobený vonkajším podnetom, ale skôr prehnané obavy týkajúce sa budúcnosti či dokonca smrti. Pokiaľ ide o opakujúci a zhoršujúci sa symptóm, je to predzvesť vážnej psychickej choroby.

Stavy a prejavy úzkosti bývajú často zamieňané za obyčajné obavy, strach či paniku a práve preto sa jej nevenuje príliš veľká pozornosť. Úzkosť sa však pomaličky a takmer nebadane prepracovala na prvé miesto duševných chorôb v Severnej Amerike. Podľa výskumov úzkosť spôsobuje viacero rozdielnych faktorov, avšak všetky sú spomínané v spojitosti s dnešnou uponáhľanou dobou.

Na pozore by sa tak mali mať aj mladí ľudia, ktorí sa v kolotoči informácií a tlaku zo všetkých strán môžu cítiť neistí, ich hodnoty sa príliš často striedajú, pohľad na svet je nestabilný. Potom je len ďalším viac-menej prirodzeným krokom, že sa u človeka vybuduje úzkostná porucha.

Bojujete s úzkosťou, stresom a depresiou? Pieseň v článku vám môže uľahčiť život
Zdroj: fistfuloftalent.com

Pokiaľ je pacientovi stanovená úzkosť ako diagnóza, existuje niekoľko lekárskych spôsobov ako s ňou bojovať. V prvom rade je to poradenská pomoc psychológa, pri náročnejších prípadoch sú predpísané liečivá. Na druhej strane ale existuje veľmi efektívny a oveľa menej náročný spôsob liečby. Tým je jednoduchá relaxácia v spojení s meditáciou, jogou, masážami či ďalšími uvoľňujúcimi technikami.

Revolučnou metódou na boj proti úzkosti je hudobná terapia. Tento spôsob preferujú predovšetkým vedci z Veľkej Británie, ktorí dokonca tvrdia, že našli perfektnú skladbu pre ľudí trpiacich úzkosťou. Podľa ich štatistických údajov, táto pieseň dokáže znížiť úzkostné prejavy až o 65%! Tejto problematike sa venuje najmä Dr. David Lewis-Hodgson, ktorý počas svojej kariéry otestoval už nespočetné množstvo skladieb, piesní a zvukov. Napokon sa mu podarilo vypátrať aj tú najefektívnejšiu, ktorá u poslucháča vyvoláva dokonalý stav relaxácie. Čo sa však samotnej skladby týka, nejde vôbec o žiadnu náhodu, že práve táto má ,,liečivé“ účinky. Nahrávku s názvom Weightless (Bezváhový) má na svedomí trio nazývané Marconi Union z Veľkej Británie. Marconi Union počas roku 2011 spolupracovali so zvukovými terapeutmi a ich výsledkom je práve tento 8-minútový song, ktorý obsahuje prevažne gitaru, piano a upravené zvuky nahraté v prírode.

Účinky tejto skladby človek pociťuje takmer ihneď po jej spustení. Weightless znižuje srdečný tep, krvný tlak a samozrejme hladinu stresu. U niektorých testovaných subjektov dokonca vyvoláva stav podobný tranzu. Britská skupina sa v roku 2011 vďaka tejto skladbe umiestnila v ankete Objaviteľov roka magazínu Time a od tej doby je prehrávaná na Spotify, či Youtube v miliónových číslach. Napriek tomu sa však Marconi Union k skladbe stavajú ako správni hudobníci, ktorí jej nepripisujú vedeckú, ale skôr estetickú funkciu.

Domov
Zdieľať
Diskusia