Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. septembra 2017, 17:53
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Ak si užívaš otrasné filmy, je pravdepodobné, že si vysoko inteligentný. Vďaka vyvinutému zmyslu pre humor sa na nich vieš dobre pozabávať

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Filmový odpad nie je len pre nenáročných divákov.

Výber večerného filmu často spočíva v tom, že si človek porovná hodnotenia viacerých z nich a rozhodne sa pre ten kvalitnejší. Aj menej kvalitné, alebo rovno otrasné filmy, však majú svoju špecifickú príťažlivosť, na ktorú sa už dávnejšie zamerali výskumníci z Max Planck Institute for Empirical Aesthetics. Vo svojej štúdii s názvom Enjoying trash films: Underlying features, viewing stances, and experiential response dimensions sa pokúsili rozlúsknuť záhadu toho, prečo ľudia dobrovoľne pozerajú filmy, ktoré by sa dali označiť ako hotový odpad.

Výskumníci si najskôr zadefinovali črty, ktoré boli najčastejšie priraďované filmom označeným ako odpad, a prišli k záveru, že jasne dominoval lacný dojem, pričom najlepším príkladom otrasných filmov boli lacné horory. Výsledky ukázali, že práve najotrasnejšie filmy lákajú vysoko inteligentných ľudí s dobrým vzdelaním a rozhľadom, pretože pri ich sledovaní vedia využiť svoj zmysel pre iróniu a okrem prízemného humoru analyzovať aj trápnu stránku dialógov či nepodarky v kulisách. Najčastejšie si otrasné filmy užívajú fanúšikovia kinematografie, pretože majú o svete filmov viac vedomostí, ale aj nadpriemerne inteligentný človek bez hlbších znalostí filmového priemyslu sa vie na lacnom horore často zabaviť viac ako na najkvalitnejšej komédii.


Domov
Zdieľať
Diskusia