Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. septembra 2017, 13:27
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Nový iPhone pozametal všetky Android smartfóny. Jeho čipset A11 Bionic má výkon na úrovni laptopu MacBook Pro

TECH
Uložiť Uložené

Doslova delo.

Jedna z vecí, v ktorej má Apple každý jeden rok navrch, je bezpochyby samotný výkon. iPhony vďaka tomu kraľujú benchmark testom a iné to nebude ani tento rok, pretože nedávny únik naznačuje, že 10-nanometrový čipset A11 Bionic je zviera, aké tu už dlho nebolo. 

Výsledok testu, ktorý prebiehal v populárnej aplikácii GeekBench, odhalil tak vysoké čísla, že výkon nového čipsetu možno z prirovnávať k výkonu špičkového laptopu pre profíkov MacBook Pro s procesorom Intel Core i5. Presne tak, A11 Bionic z nových iPhonov dosiahol v jedno jadrovom teste niečo cez 4-tisíc a vo viac jadrovom takmer až 10-tisíc bodov, zatiaľ čo spomínaný počítač v prvom teste tiež cez 4-tisíc a v tom druhom presne 8 869 bodov. A za zmienku stojí aj porovnanie s high-end Android smartfónom Samsung Galaxy S8.

Benchmark výsledky ale treba zatiaľ brať s určitou rezervou. Dôveryhodnejší materiál tu bude až po oficiálnom príchode na pulty obchodov, ktorý nastane 22. (na Slovensku 29.) septembra a 3. novembra, kedy sa začne predávať iPhone X.

A11 Bionic

6-jadrová beštia má k dispozícii asistenciu strojového učenia, ktoré vie hlavný procesor odľahčiť od drobných úkonov. Vďaka tomu potom môže sústrediť všetok svoj výkon na jednu, pre používateľa podstatnejšiu úlohu.

Takzvaný "neural engine" vraj zvládne uskutočniť až 600 miliárd operácií za jednu jedinú sekundu, čo je niečo naozaj impozantné. Apple navyše tvrdí, že štvorica efektívnych jadier ponúka o 70 percent a dvojica výkonných jadier o 25 percent viac výkonu ako v prípade minuloročnej generácie A10 Fusion z iPhonu 7. A vidieť to môžeme aj na doslova dychberúcich číslach z benchmark testov, kde sedmička nadobudla iba 3 327 a 5 542 bodov

Domov
Zdieľať
Diskusia