Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
16. septembra 2017, 17:53
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Ženský rap na Slovensku a v Česku: Kto ho reprezentuje a aká je jeho budúcnosť?

HUDBA ČESKO SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Aj nežné pohlavie má v rámci rapového žánru v našich končinách svoje zastúpenie, no mnoho fanúšikov si k nim cestu nájsť nedokáže.

Aj keď rap na Slovensku a v Česku registrujeme už približne dne desaťročia a za dlhé roky fungovania sa v ňom vystriedali desiatky až stovky zástupcov, len veľmi ťažko si spomenieme na viac ako dve mená ženského pohlavia. Najznámejšia je určite Zetuzeta, ktorá síce s odstupom času veľa relevancie za nežné pohlavie nepriniesla, no minimálne trochu zmenila pohľad na ženy v rape pre budúce generácie. A tým myslíme práve súčasnú dobu, kedy sa aj v našich končinách o slovo hlási čoraz viac raperiek. Domáce publikum hiphopu sa zatiaľ intenzívne búri, no ak by sme sčítali všetky pozitívne aj negatívne reakcie, asi by sme boli niekde na nule

Suverénne najzásadnejším momentom pre ženský rap na Slovensku bolo vydanie albumu Podzemgang, ktorý do dnešného dňa drží rekord v počte vygenerovaných komentárov nielen u nás na webe, ale pravdepodobne aj na celom slovenskom internete. V konečnom dôsledku sa však ukázalo, že aj hejtovaná Aless dokázala neľahkú štartovaciu pozíciu využiť a dokáže sa hudbou plnohodnotne živiť. No a keďže je v poslednej dobe rapu v podaní nežného pohlavia čoraz viac, rozhodli sme sa pripraviť si pre vás prehľad viac aj menej známych zástupkýň a ľahšiu analýzu ženskej rapovej scény ako takej. 


Ženský rap na Slovensku a v Česku: Kto ho reprezentuje a aká je jeho budúcnosť?

 Aless

Ako sme už spomenuli vyššie, mladá Alessia sa do povedomia širokého publika dostala prakticky okamžite po vydaní kompilácie od Podzemgangu. Na albume INÍ vyčnievala jej skladba Iné hodnoty, kde opísala problematiku súčasnej doby z iného pohľadu, ako sme boli dovtedy zvyknutí. A práve to môže byť najväčšou devízou pre všetky raperky s ambíciou na úspech a široký záber. Jej tvorba sa v začiatkoch stretávala so značným nepochopením, no aj diskutujúci našťastie pochopili, že nemá význam strácať čas a energiu písaním nenávistných komentárov. 

Ešte v závere prvého roka jej kariéry stihla Aless vydať debutový album s názvom 17, ktorý vtedy korešpondoval s jej vekom a my sme ho už hodnotili v recenzii. Už tento projekt zaistil mladej raperke pozornosť a hlavne koncerty, vďaka ktorým sa môže plnohodnotne živiť hudbou a zároveň jej venovať aj dostatok času. V aktuálnom roku stihla predstaviť hneď ďalšie sólo a za svoju krátku kariéru už stihla spolupracovať s nejedným veľkým menom vrátane Separa, Tiny aj Ega stojaceho pri jej úplných začiatkoch.

Sharlota

V Česku sa rapom pokúšalo preraziť viacero žien, no kým sa neobjavila Sharlota, žiadna z nich nedokázala prakticky vôbec zaujať. Keď však v roku 2013 vyšla už na prvý pohľad výstrednú vec Perníková, aj našim susedom horeli z hejtu klávesnice a opäť sa ukázalo, že podobný obsah ľudí na internete jednoducho zaujíma. Časom sa zo Sharloty formovala nielen tvár neuznávaného labelu Blackkwood Records, ale aj sólo raperka, ktorá zo svojej pozície dokáže tažiť viac ako ktokoľvek pred ňou, čo mimochodom platí až do dnešného dňa.

Svojím výzorom a vystupovaním na verejnosti aj sociálnych sieťach si vytvorila imidž výstrednej interpretky s atraktívnym telom, vďaka ktorému si určite získala množstvo pozornosti a dohnala hudobné medzery. Má už na konte aj debutový projekt Vdova a viacero úspešných singlov, samozrejme tých s videoklipmi. Nedá sa však povedať, že by bolo v jej tvorbe badať pokus o pridanú hodnotu v rámci textov a hlbších odkazov fanúšikom. 

Sima

Z Podzemgangu ťažila aj speváčka a raperka Sima, ktorá v hudbe debutovala duetom s tretinou Kontrafaktu Egom, čo sa zatiaľ nepodarilo a pravdepodobne už ani nepodarí nikomu. Skladba On je len kamarát je smutnou baladou o situáciách, v ktorých sa zaručene našlo veľa ľudí, vďaka čomu si poslucháč vytvorí k interpretovi vzťah podstatne rýchlejšie. Podobne ako jej kolegyne, aj Sima si musela odtrpieť lavínu negatívnych komentárov, no dnes už má stabilnú základňu fanúšikov, ktorí sa tešia na jej chystaný debutový album. Až vtedy sa pravdepodobne dozvieme, akým smerom sa bude chcieť uberať, keďže zatiaľ má na konte len zopár videoklipov. 

Luisa

O Luise sme prvýkrát písali len pred pár týždňami, kedy sa na youtube dostala jej skladba Serotonín. Dovtedy dlhodobo pôsobila len na Soundcloude medzi tisíckami iných začínajúcich raperov, o ktorých sa však nikdy nič nedozvieme. Vytrvalosť a snaha zabojovať o miesto na pomyselnej scéne sa jej vyplatila relatívne rýchlo, keďže hneď s ďalšou novinkou starou len pár dní oznámila svoje členstvo v zoskupení Comebackgang, kde bude pôsobiť po boku Pil C-ho, Fobiu Kida, Calina či Marka Damiana. Luisa si stihla zadefinovať vlastný štýl aj signifikantné prvky v tvorbe, no bude zaujímavé sledovať, či dokáže udržať aktivitu a presvedčiť aj tých, ktorí o jej kvalitách zatiaľ pochybujú.  

Nika Mi

Pri Soundcloud raperkách ešte chvíľu ostaneme, keďže práve vďaka tejto platforme sme narazili aj na ďalšiu slovenku menom Nika Mi. Tá sa venuje aj iným kreatívnym činnostiam vrátane fotografovania a občas pôsobí ako make-up artistka. Jej debutová skladba Fuckboy je mierne feministickou záležitosťou, ktorá kritizuje existenciu všetkých mužov. Niekto z vás jej musel pravdepodobne dosť ublížiť. Nika si skúsila aj Gádže nemíňajú lóve flow a vo výsledku si určite nájde veľa fanúšikov, no otázkou ostáva, či a do akej miery sa bude inšpirovať v budúcnosti. 

Minimo

Snáď každý už veľmi dobre vie, že Minimo je rapové alterego speváčky Tiny, ktorá pod týmto menom chvíľu pôsobila ako tajný člen zoskupenia DMS. Jej identita pochopiteľne vyšla veľmi rýchlo najavo, no čo sa týka samotnej tvorby, s pokojným svedomím môžeme povedať, že práve ona bola zatiaľ najväčším favoritom nežného pohlavia. Žiaľ, ako sme sa už mali možnosť dozvedieť zo Separovho albumu, Tina sa kvôli komplikáciám so zdravotým stavom venovala v posledných mesiacoch primárne sebe, čo je samozrejme to najdôležitejšie. Stále však platí, že jej prípadný návrat medzi kolegyne by mohol mať veľkú zásluhu na celkovom rozvoji a sme si istí, že by si časom vytvorila podstatne väčšie publikum ako mnoho mužských interpretov. 

Annet Charitonova

Annet pochádza z Brna a svoju internetovú slávu rozbehla ako blogerka. Popri písaní zároveň nahrávala na youtube návody pre ženy, vďaka ktorým sa potom dokázali namaľovať. Ambiciózna Annet mala dlhodobo blízko k móde aj hudbe a už jej prvý hudobný počin sa tešil úspechu, ktorý by jej mohol závidieť nejeden etablovaný spevák. Spolupráca s Benom Cristovaom na skladbe UTEBEBEJT má už 5 miliónov views, no všetko nasvedčuje tomu, že aj toto číslo je pre mladú blogerku nízke. Pred menej ako rokom totiž vydala rapový banger, kde sa vo vedľajšej úlohe opäť objavil aj Benny, no drvivá väčšina pozornosti patrila práve autorke a videnia jej stúpajú minimálne dvojnásobne rýchlejšie. Od vydania tohto rapového bangru Annet už hudobné ambície nemala, a tak je otázne, či to myslela naozaj vážne alebo si len chcela splniť detský sen. 

Fejbs

Na záver jedna zo stálic, ktorá už sólovo aj po boku známejších mien tvorí dlhodobo. Fejbs, vlastným menom Martina Fabová, poňala svoju kariéru podstatne iným spôsobom a v skladbách sa skôr prispôsobila publiku mužov, ktoré ju v konečnom dôsledku má za súčasť scény a rešpektuje viac ako kohokoľvek iného. Speváčka a raperka síce netvorí pre masy a kadencia vydávania noviniek tiež nie je ideálna, no ako reprezentantka nežného pohlavia má určite potenciál zaslúžiť sa o lepšie vnímanie žien v tomto žánri. Otázkou ostáva, či a ako ho ešte využje.

Ak by sme to mali v krátkosti zhrnúť, ženský rap na Slovensku a v Česku na tom nie je vôbec zle. Dôležitá je už skutočnosť, že vôbec existujú ľudia, ktorí ho chcú robiť a tiež ľudia, ktorí sú ochotní mu venovať čas, zanechať názor a v konečnom dôsledku ho šíriť ďalej. Spoločnosť sa zatiaľ s nežným pohlavím v žánri spojenom s vulgárnosťou a výklenkami úplne nestotožnila, no je len otázkou času, kedy budú chcieť najznámejšie mená zo scény spolupracovať s interpretkami spomenutými vyššie a presvedčia tak aj tých vlastných skeptických fanúšikov, že predsa len o nič nejde a aj žena má právo vyjadriť sa prostredníctvom rapu. Je dôležité ťažiť zo svojich výhod a práve dnes spomenuté interpretky by si mali túto skutočnosť uvedomiť, prispôsobiť sa jej a pokúsiť sa priniesť do hudby novú perspektívu.

Anketa:
Ktorú z československých ženských raperiek ceníš najviac?
Aless
Sharlota
Sima
Luisa
Nika Mi
Minimo
Annet Charitonova
Fejbs
Aless
13 %
706 Hlasov
Sharlota
20 %
1047 Hlasov
Sima
10 %
539 Hlasov
Luisa
6 %
316 Hlasov
Nika Mi
3 %
134 Hlasov
Minimo
28 %
1471 Hlasov
Annet Charitonova
7 %
351 Hlasov
Fejbs
13 %
685 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia