Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. septembra 2017, 23:39
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Sony útočí na GoPro. Nová kamera RX0 kombinuje malé a odolné telo so špičkovým hardvérom pre profíkov

TECH
Uložiť Uložené

Novinka z Japonska.

Začiatky tohtoročného podujatia IFA sprevádzalo predstavenie viacerých zaujímavých produktov, medzi ktorými nechýbala ani kompaktná kamera pre náročnejších používateľov. A hoci vyzerá ako populárne kúsky z dielne americkej spoločnosti GoPro, ostrieľaný japonský výrobca ju ako akčnú neprezentuje.

Čerstvá novinka s rozmermi 60 x 41 x 30 milimetrov, váhou 110 gramov a modelovým označením RX0 je určená predovšetkým pre profesionálov pohybujúcich sa v nehostinných prostrediach, kde existuje nemalé riziko poškodenia krehkej elektroniky. Je teda úplne pochopiteľné, že ju v Sony obdarovali ako konštrukciou so zvýšenou odolnosťou voči pádom na tvrdú zem, extrémnym teplotám (spĺňa vojenskú normu MIL-STD-810G) či takej vode (zvládne hĺbku do 10 metrov), tak aj hardvérovou výbavou, ktorú tvoria samé lahôdky.

Okrem až 1-palcového, viac-vrstvového Exmor RS CMOS senzora s 15 megapixelovým rozlíšením je v ponuke i kvalitný, 24 mm objektív Tessar T* od spoločnosti Zeiss s clonovým číslom f/4 a tiež so širokouhlým záberom. Kamera zvládne natáčať pri rýchlosti až 960 snímkov za jednu sekundu, z čoho potom možno vytvoriť dychberúco pomalé videá. Rovnako si ale rozumie s bezstratovým formátom RAW, maximálna ISO hodnota dosahuje číslo 12 800 a maximálna rýchlosť uzávierky až 1/32 000 sekundy.

Sony útočí na GoPro. Nová kamera RX0 kombinuje malé a odolné telo so špičkovým hardvérom pre profíkov
Zdroj: Sony

Modulárny systém a vlastný displej

Súčasťou odolnej a malej konštrukcie Sony RX0 je ale aj precízne prevedený modulárny systém, ktorý nám umožní vzájomne prepojiť viacero kamier, aby tak mohli fungovať ako jeden celok. Na novinku sa tak vďaka nemu dá nasadiť rôzne príslušenstvo, ako je napríklad dodatočný ochranný kryt na zvýšenie základnej odolnosti, po čom porastie spomínaných 10 metrov na 100 metrov. Všetko tu teda záleží už iba od špecifických nárokov používateľa.

Sony útočí na GoPro. Nová kamera RX0 kombinuje malé a odolné telo so špičkovým hardvérom pre profíkov
Zdroj: Sony

Na zobrazovanie informácií slúži integrovaný displej. Ten nájdeme na zadnej strane, kde sa okrem iného nachádzajú hardvérové tlačidlá vrátane otváracieho mechanizmu umožňujúceho vloženie pamäťovej karty alebo pripojenie káblu do prítomného portu. Ovládanie ale môže prebiehať aj cez mobilnú aplikáciu v smartfóne.

Cena sa bude po príchode do obchodov, ktorý nastane niekedy počas októbra, pohybovať okolo sumy 850 eur, čo sa však dalo vzhľadom k špičkovej výbave a poriadnemu konštrukčnému prevedeniu i očakávať. 

Domov
Zdieľať
Diskusia