Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. mája 2017, 14:14
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Bábätko maličké ako dlaň sa po náročnom zákroku stalo najmenším dieťaťom, ktoré prežilo operáciu srdca. Indický drobec ešte nemá meno

ZAUJÍMAVOSTI DIEŤA
Uložiť Uložené

Operácia bola aj napriek nepriaznivým predpovediam úspešná.

Väčšina bábätiek váži po narodení približne 3 či 4 kilogramy, ale to sa môže rýchlo zmeniť, ak sa dieťa narodí predčasne. Nestáva sa tak často, že by sa dieťa pýtalo z matkinho brucha na svet už v 28. týždni, avšak zaujímavý prípad z indického mesta Udaipur ukázal, že ak sa aj dieťa narodí výrazne predčasne, ešte nie je nič stratené. Maličké bábätko sa v Indii narodilo s hmotnosťou okolo 470 gramov a pokojne by sa ti vošlo aj do dlane, avšak predčasné narodenie si vyžiadalo hromadu zdravotných problémov.

Niekoľko častí jeho telíčka ešte nie je kompletne vyvinutých a lekári krátko po pôrode zistili, že sa mu neodelila aorta od pľúcnej tepny, čo je proces, ktorý zvyčajne prebehne automaticky. Ak tomu tak nie je, dieťaťu sa podávajú lieky, ale ak nezaberú ani tie, treba ho okamžite operovať. Problémom v tomto prípade bola krehkosť telíčka dieťaťa, ktoré dovtedy ešte ani raz neotvorilo oči a prakticky sa ho nikto nemôže ani len dotknúť, aby mu náhodou nejako neublížil. Operácia srdca na maličkom bábätku bola náročná, veď lekári museli dávať obrovský pozor na každý pohyb a ešte aj používať miniatúrne nástroje, ale napokon všetko dopadlo dobre a rodičia už konečne rozmýšľajú nad tým, ako svojho potomka pomenujú. Zrejme to bude niečo výstižné, pretože dieťaťko prežilo aj napriek všetkým negatívnym predpovediam, a tak uvidíme, ako sa mu bude dariť v ďalších týždňoch.

Odporúčané
Ukrajinské dievča vychovali psy: Keď Oxanu našli, nevedela rozprávať, len štekať. Chodila po štyroch a jedla odpadky Ukrajinské dievča vychovali psy: Keď Oxanu našli, nevedela rozprávať, len štekať. Chodila po štyroch a jedla odpadky 13. marca 2024, 16:30



Domov
Zdieľať
Diskusia