Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. mája 2017, 15:06
Čas čítania 0:00
Valéria Frázová

Slovenka Andrea Klváčková vytvára ručne maľované originály. Klasické modely tenisiek premieňa na umelecké diela

NAJZAUJÍMAVEJŠIE PÁRY TENISIEK
Uložiť Uložené

A navyše sú vhodné na denné nosenie.

Čo vznikne, keď sa spojí skvelý nápad a nepopierateľný talent? Customizované oblečenie a doplnky, ktoré sú zároveň umeleckým dielom. Tento raz hovoríme o šikovnej Slovenke, ktorá premieňa klasické modely tenisiek na originálne kúsky - jediné svojho druhu. Andrea "Žabka" Klváčková svojimi dokonalými kresbami dodáva každému všednému páru celkom nový rozmer a ručne maľované tenisky na mieru si od nej už objednala nejedna známa tvár. Ak si aj ty fanúšikom rozprávkových motívov, seriálových postavičiek či komixových hrdinov, rozhodne by táto šikovná umelkyňa nemala uniknúť tvojej pozornosti. 

 

Slovenka Andrea Klváčková vytvára ručne maľované originály. Klasické modely tenisiek premieňa na umelecké diela
Zdroj: Patrícia Potančoková

Ahoj Andrea, na úvod sa prosím predstav našim čitateľom.

Ahoj volám sa Andrea "Žabka" Klváčková. Pochádzam zo Slovenska, konkrétne z Liptova, ale už niekoľko rokov žijem spolu s mojím psom Jakubom v Prahe. Vyštudovala som propagačnú grafiku a výtvarníctvo v Ružomberku a odvtedy už len maľujem. Momentálne sa venujem maľovaniu na tenisky a oblečenie, vyrábam tzv. "custom" kúsky - vždy jeden jediný originál.


Čo ťa priviedlo k nápadu začať robiť personalizované tenisky?

K tomuto nápadu ma v podstate priviedla moja mamina, keď mi ako darček dala moje prvé farby na textil. Od malička som vždy maľovala po všetkom čo mi prišlo pod ruky, a tak som si raz zo srandy pomaľovala aj jedny plátené tenisky. Namaľovala som si na ne hory a keď som v nich bola vonku medzi ľuďmi, mali dosť pozitívne ohlasy. Tak som si namaľovala ďalšie a testovala, čo všetko znesú, či farba vydrží v daždi, alebo či sa dajú prípadne oprať. Raz ma poprosila kamarátka Didi, či jej nepomaľujem nejak vtipne jej Vansky, stalo sa a tenisky mali vraj veľký úspech. Asi o mesiac mi písali priamo z Vansu, či by som sa nechcela zúčastniť eventu Vans Classic & Prague a tam pomaľovať jedny tenisky, spolu s ostatnými umelcami z Čiech a Slovenska. Tie sa následne dražili na podporu nadácie ZKRUHU. A tak vznikli chobotničkové Vansky, ktoré sa vydražili a ja som bola rada, že som mohla podporiť dobrú vec.

Chobotničkové Vansky venované do dražby

Slovenka Andrea Klváčková vytvára ručne maľované originály. Klasické modely tenisiek premieňa na umelecké diela
Zdroj: www.32auctions.com
Slovenka Andrea Klváčková vytvára ručne maľované originály. Klasické modely tenisiek premieňa na umelecké diela
Zdroj: www.32auctions.com


V poslednej dobe zažívajú customized tenisky booom, máš za posledné obdobie viac objednávok?

Ja sa customizovaniu vecí venujem už tri roky a je pravda, že posledné dva roky je to naozaj veľký hit, upraviť si klasické modely tenisiek na niečo jedinečné. Je však rozdiel či si človek sám vyrobí alebo dá vyrobiť niečo originálne, alebo si len odkuká niečo na Instagrame a podľa toho si upraví svoje sneakers. Ja mám rada originálnych, kreatívnych ľudí s dobrými nápadmi a pre tých vždy rada niečo vyrobím.


Dá sa takýmto koníčkom aj uživiť, alebo popritom chodíš aj každý deň do práce?


Keď som začínala, chodila som normálne do práce od pondelka do piatku a popri tom som si každú voľnú chvíľku maľovala. Tešila som sa vždy keď skončím ako pôjdem domov a dokončím to, čo som začala. Neskôr, keď som chystala svoju prvú výstavu maľovaných Vansiek - Antiheroes, som toho maľovania mala už tak moc, že som musela odísť z práce. Momentálne sa živím maľovaním a vyrábaním originálnych tenisiek, oblečenia, skejtov, fľašiek, prilieb, čiapok a pod. Nebránim sa však ani normálnej práci a občas ma môžete stretnúť aj vo Forbidden Spote značky Life is Porno. Sú to veľmi kreatívni ľudia, s ktorými rada spolupracujem v rámci Forbidden Taste.

Kolekcia Antiheroes

Slovenka Andrea Klváčková vytvára ručne maľované originály. Klasické modely tenisiek premieňa na umelecké diela
Zdroj: Andrea Žabka Klváčková
Slovenka Andrea Klváčková vytvára ručne maľované originály. Klasické modely tenisiek premieňa na umelecké diela
Zdroj: Andrea Žabka Klváčková

Z fotiek na tvojom Instagrame môžeme vidieť, že prevažná väčšina sú Vansy alebo Conversy, dajú sa personalizovať akékoľvek tenisky?

Áno, všetky tenisky sa dajú pretvoriť a premaľovať, závisí to len od materiálu, z akého sú vyrobené. Podľa toho si zvolíš farbu, ktorá sa použije či už na textil alebo kožu.

Aký je postup, ak by niekto chcel tenisky upravené od teba?

Postup je jednoduchý. Ľudia ma môžu kontaktovať či už cez mail alebo Instagram a objednať si u mňa tenisky. Dohodneme sa na maľovaní a ja im objednám čisté tenisky podľa požiadavky. Ich realizácia závisí aj od toho, čo by na ne chceli namaľovať. Nemaľujem napr. politické názory, Disney postavičky, kópie iných umelcov a podobne... Tiež nikdy nezopakujem motív, ktorý som už raz maľovala, lebo svojim klientom zaručujem originalitu. Každý vždy dostane svoj jedinečný kúsok, a tak je aj veľmi ľahké spoznať či sa jedná o custom prácu odomňa, alebo je to kópia. Okrem toho každý, kto si u mňa objedná pomaľovanie tenisiek k ním dostane aj originálnu krabičku s venovaním odomňa.

Koľko ti trvá namaľovať jeden pár?


To závisí od náročnosti motívu, ktorý maľujem. Keďže si nerobím moc rada návrhy a maľujem priamo na tenisky, som schopná ich premaľovávať až kým nebudeme ja a človek, pre ktorého ich maľujem, úplne spokojný. Niekedy to môže trvať 20 hodín a niekedy aj pár dní.

Aká je ich životnosť? Vydržia v daždi, prípadne nejaké pranie a čistenie?

Mnou pomaľované tenisky sa môžu normálne nosiť von v akomkoľvek počasí a dizajn zostane nepoškodený. Nevadí ani keď zmoknú a v podstate sa v nich človek môže aj vykúpať. Používam dosť kvalitné farby a po domaľovaní ich aj zafixujem. Nechcem aby si ľudia mysleli, že v mojich custom teniskách môžu chodiť len po byte, alebo sa len fotiť na Instagram. Práve naopak, som vždy veľmi rada keď v nich ľudia cestujú, tancujú, športujú a posielajú mi z toho fotky.

 
Už sa ti stalo, že si nejaké “pokazila”? Prípadne by sa záujemcovi nepáčili? Čo v takom prípade?

Musím sa priznať, že toto sa mi ešte nestalo, ale asi by som ich proste len premaľovala. S ľuďmi čo si u mňa dajú pomaľovať tenisky som v kontakte a priebežne im posielam fotky z malovania, aby si poprípade mohli vysloviť svoje pripomienky a ja som ich zapracovala do finálnej práce. Ale stáva sa mi často, že mi len ľudia napíšu veci, ktoré majú radi a chceli by ich tam mať a celý proces tvorby nechajú na mňa. Dokonca sú aj takí ľudia, čo nechcú vidieť ani priebežné fotky a nechajú sa prekvapiť. 

Slovenka Andrea Klváčková vytvára ručne maľované originály. Klasické modely tenisiek premieňa na umelecké diela
Zdroj: Andrea Žabka Klváčková


Na aký najzváštnejší predmet si maľovala, prípadne aký najzvláštnejší motív?

Asi najviac ma zaskočila kamarátka, ktorá mi dala pomaľovať barle svojho otca s vetou: „Vieš ako má rád sex, drogy a rock'n'roll..." Tak som mu ich pomalovala a bola to veľká sranda.


Mali o tebou upravené tenisky záujem aj nejaké známe osobnosti?


Áno mali a stále majú. Robila som tenisky pre rôznych športovcov, hercov aj spevákov. Spomenula by som napriklad: olympioničky Zuzanu Stromkovú a Klaudiu Medlovú, snowboardistku Dianu Augustínovú, raperku Sharlottu, herca Hanniho Firlu. Spolupracujem aj s rôznymi značkami ako Vans, Jägermeister či Footshop a rada sa zúčastňujem na zaujímavých eventoch ako Vans Classic & Prague, Urban Culture Games Prague, Forbidden Taste, Fashion LIVE či  Baťa Fashion weekend.

Slovenka Andrea Klváčková vytvára ručne maľované originály. Klasické modely tenisiek premieňa na umelecké diela
Zdroj: Andrea Žabka Klváčková

Mysliš si, že sa dá niečím takýmto v Česku a na Slovensku uživiť?


Myslím si, že áno, pokiaľ sa človek snaží stále sa zdokonalovať a pracuje na sebe. Je to občas náročné, ale dá sa to.
Ja som veľmi rada, že možem robiť to, čo ma veľmi baví a napĺňa. Rada pracujem na viacerých projektoch súčasne a tak ma nikdy nič neomrzí. Veľmi rada tiež robím workshopy s ľudmi, kde ich učím ako si sami môžu pomaľovať svoje veci a vytvoriť si vlastný originál. 

Ďakujeme ti krásne za rozhovor, na záver ti dávame v prípade záujmu priestor, odkázať niečo čitateľom.

Ďakujem veľmi pekne za rozhovor. Ľudom by som odkázala len nech sa neboja ísť za svojím snom a robia veci čo ich bavia, lebo všetko sa dá len treba chcieť!

Na záver ešte pripájame fotografie pomaľovaných tenisiek, ktoré už obúvajú štastní majitelia a ak chceš Andreu podporiť sledovaním, môžeš tak urobiť na jej Instagrame.

Domov
Zdieľať
Diskusia