Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. mája 2017, 18:09
Čas čítania 0:00
Ján A.

Banálny život domorodcov pod vplyvom exotického psychedelika je vykreslený v krátkom animovanom príbehu o príchode drogy do ich kmeňa

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Awara Nane Putane - netradičný pradávny príbeh o ceste drogy naprieč pôvodnými kmeňmi.

Animovaný krátkometrážny film Awara Nane Putane (česky Příběh Liány) nás zavedie na územie rieky Gregório v Brazílii. Pútavý príbeh rozpráva pradávny mýtus o príchode drogy s názvom ayahuasca medzi domorodý kmeň Yawanawa, ľud divokého prasaťa, ktorý žije v oblasti Amazónie. Animák s dokumentárnymi prvkami bol vytvorený na základe spolupráce s pôvodným obyvateľstvom, ktoré nadabovalo všetky dialógy a naspievalo aj ich tradičné piesne v typickom miestnom dialekte. Nemusíte sa báť, že textom neporozumiete, pretože vo videu sú dostupné české titulky. 

Banálny život domorodcov pod vplyvom exotického psychedelika je vykreslený v krátkom animovanom príbehu o príchode drogy do ich kmeňa
Zdroj: facebook.com/pg/AwaraNanePutane/

Jeden z príslušníkov Yawanawy vedie príjemný život so svojou rodinou. Avšak, neustále mu chýba akýsi neznámy kúsok svojho života. Pri jednom neúspešnom love zbadá prekvapivé sexuálne praktiky neznámej krásky so škaredým stvorením. Trpí len halucináciami alebo šlo o krutú realitu? V nasledujúcom období sa teda vychystá na neľahkú púť, na ktorej chce zistiť pravdu. Vyzbrojený len rituálnymi ornamentami a oštepom však padne do lona krásky z cudzieho kmeňa. Lenže hadí ľud Runawá urputne stráži a skrýva svoje obrovské tajomstvá o záhadnej kultúre, o magických znameniach a najmä o neodolateľnom posvätnom nápoji s omamnou drogou, ktorá je základom ich sveta. Práve na tomto mieste sa zdrží omnoho dlhšie, ako pôvodne predpokladal. Pociťuje tu obrovský pokoj, ale postupne sa začne vzdiaľovať od reálneho sveta, pričom blúdi v neskutočnej mimorealite. Ako dopadne tento príbeh? Odpoveď nájdete v priloženom videu pod článkom. 

Banálny život domorodcov pod vplyvom exotického psychedelika je vykreslený v krátkom animovanom príbehu o príchode drogy do ich kmeňa
Zdroj: facebook.com/pg/AwaraNanePutane/

Ayahuasca či ayawaska je droga pripravovaná z liány Banisteriopsis caapi a ďalších rastlín. Domorodci bežne k omamnému nápoju pridávajú aj rastliny obsahujúce dimethyltryptamin. Obe látky účinkujú veľmi podobne, pričom svoj výsledný efekt ešte viac potencujú. Nevedno, akým spôsobom prišli na túto kombináciu, ale podľa vlastných slov im recept k príprave poskytli samotní duchovia rastlín. Posvätný nápoj môžu väčšinou požívať len šamani a vyšší príslušníci kmeňa počas veľkých rituálov, v iných kmeňoch popíjajú všetci tento vzácny mok bežne a každodenne. Používajú ho pre liečebné alebo magické účely.

Ayahuascu je klasifikovaná ako psychedelikum a k akútnym psychický účinkom patria zmeny zmyslového vnímania (najmä zrakového), vnímania času, myslenia a umocnenie emočného prežívania. Myseľ je schopná hlbšieho sebapoznania a dokonca sa môžu objaviť aj vlastné spomienky. Najdominantnejším znakom sú halucinácie. Obvykle ide o geometrické obrazce alebo o zložité štruktúry, ktoré sa rýchlo striedajú. Pozoruhodným znakom ayahuascy je fakt, že sa niektoré témy počas drogových radovánok bežne opakujú. Najčastejším motívom sú hady. 

Mnoho domorodcov potvrdzuje stretnutie so samotným duchom ayahuascy, ktorý sa často ukáže ako anakonda, iný had, ľudská žena alebo ako jaguár. Vrcholom týchto konverzácií je objavenie vlastného zmyslu života a prístup do vyšších duchovných dimenzií. Halucinogén má však aj fyzické účinky na telo, ako napríklad zrýchlený tep a dýchanie, potenie a zníženie pohyblivosti očividne viditeľné aj na postavách vo filme. Veľmi často sa dostavuje zvracenie a hnačky, čo šamani považujú za dôležitý proces očistenia. 

Banálny život domorodcov pod vplyvom exotického psychedelika je vykreslený v krátkom animovanom príbehu o príchode drogy do ich kmeňa
Zdroj: facebook.com/pg/AwaraNanePutane/

Miestami veľmi pesimistické dejové línie sú striedané prírodnými výjavmi divokej krásy nezničenej Amazónie. V mnohých scénach sa vzájomne prelínajú zábery reality s imaginárnymi halucináciami. Miestami ani netušíme, kde sa práve momentálne nachádza myseľ hlavnej postavy. Kreslenú vizuálnu stránku filmu dotvárajú pomalé charakteristické piesne a podstatné rozhovory v znení domorodcov. Domáca brazílska tvorba ponúka veľmi zaujímavý pohľad na život pôvodného obyvateľstva. Celé ľudstvo tak môže aspoň na zlomok chvíle okúsiť zvláštnu a neodhalenú atmosféru drogami opojeného sveta ďaleko mimo civilizácie. Dáte tomuto krátkometrážnemu filmu šancu?

Domov
Zdieľať
Diskusia