Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. apríla 2017, 15:41
Čas čítania 0:00
Kristina Bečková

Make-up slang v skratke. Sú ti známe pojmy ako strobing, blending či contouring?

MÓDA INSTAGRAM MAKE-UP YOUTUBE
Uložiť Uložené

Tieto pojmy ti nepreloží ani Google translate.

Vedela si, že okrem koláčov si môžeš "upiecť" aj svoju tvár? A to bez použitia akékohoľvek tepla! Pojmy ako strobing, baking či contouring sa infiltrovali aj do našej hovorovej reči a ak sa cítiš zmätená, tak len pokračuj v čítaní. V tomto článku sa pozrieme na základy make-up terminológie, ktoré by mala poznať každá správna baba.

Make-up slang obsahuje slová alebo slovné spojenia súvisiace s líčením. Nevieme presne kedy a ako vznikli, kto ich vymyslel, proste sa objavili a našli si svoje čestné miesto v slovníku každej milovníčky líčenia. Najčastejšie ich používajú makeup artistky, youtuberky či bloggerky, aby skrátene vysvetlili, čo to na svojej tvári vlastne robia.

Blending

Ak aspoň trochu ovládaš anglický jazyk, tak si domyslíš, čo asi tento pojem znamená. Blending je dôkladné rozmazanie či zapracovanie produktu na pleť. Väčšinou sa tento pojem používa v súvislosti s make-upom alebo očnými tieňmi. Dobrý blending je taký, ktorý na tvári ani nevidno, čiže žiadne oranžové omietkové tváre a biele krky.  A ako je to pri očných tieňoch? Väčšinou sa robí blending v záhybe očného viečka a pokračuje pekne do stratena.

Contouring

Tento pojem je asi najznámejší. Contouring je technika, pri ktorej si definuješ alebo vytváraš štruktúru tváre. Ak si napríklad vždy túžila po hlbokých lícnych kostiach alebo užšom nose, kontúrovanie si určite zamiluješ, rovnako ako taká Kim Kardashian. Najčastejšie používanými produktami sú púdrové, no zdatné make-up artistky majú radšej krémové či tekuté produkty, pretože sú pigmentovanejšie a kontúrovanie je o to definovanejšie a viditeľnejšie. Práca s nimi je však o niečo ťažšia, pretože ich treba poriadne zapracovať, aby to nevyzeralo, že si na lícnych kostiach netrafila odtieň make-upu. Produkty na kontúrovanie totižto musia byť o odtieň či dva tmavšie než je tvoja pleť, aby skutočne vynikli a zároveň ti dodali trochu farby. Kontúrovanie je základom každého dobrého make-up looku, no určite to nie je činnosť, ktorú musíš povinne zahrnúť do svojej každodennej rutiny. Keď sa však chystáš večer do mesta či na párty, určite nebude na škodu mať výraznejšie líčenie.

Highlighting

Highlighting ide ruke v ruke s kontúrovaním. Pri tejto technike si zvýrazňuješ najvyššie položené miesta na tvári - špička nosa, kosť pod obočím, miesto hneď nad lícnymi kosťami či cupid's bow (to je to véčko na hornej pere). Tvár s highlighterom je žiarivejšia, pretože sú trblietavé, leské a v bledých odtieňoch. Existujú v púdrovej, tekutej či krémovej forme, takže výber je široký. Ak si temná duša, ktorá by aj tak rada priniesla trochu rozjasňovača do svojho života, možno sa ti zapáči rozjasňovač v čiernej farbe od Jeffree Star. Ten je spolu s Anastasia Beverly Hills špička medzi rozjasňovačmi v zahraničí, a niet sa čomu čudovať. S tou pigmentáciou by ste oslepili nejedného okoloidúceho.

Tipy, kam nanášať produkt na contouring a kam produkt na highlightovanie (korektor či rozjasňovač).

Baking

Áno, ešte stále si v článku o make-up pojmoch. V dnešnej dobe sa nepečie už len v kuchyni, ale aj za kozmetickým stolíkom. Táto technika spočíva v tom, že po aplikovaní make-upu si pod oči, na T-zónu a na bradu (alebo ľubovoľne na miesta, kde sa zvykneš najviac lesknúť) nanesieš a zapracuješ korektor, na ktorý následne navrstvíš transparentný  púder (biely, sypký). Vtedy sa začína baking - teplo na tvojej pleti, ktoré sa vytvára aj vďaka navrstveným produktom, ucelí makeup do dokonalosti. Po pár minútach "pečenia" zvyšný púder oprášiš. A výsledok? Perfektne zafixovaný makeup, ktorý v pohode vydrží celý večer. Odskúšané na vlastnej koži! 

Strobing

Strobing je súrodenec highlightingu. Táto technika taktiež definuje štruktúru tváre, zvýrazňuje črty, ale narozdiel od contouringu používa výhradne rozjasňovač. Takže ak máš naozaj veľmi rada leské a trblietavé veci na pleti, alebo len chceš naplno rozžiariť svoju pleť, strobing je to pravé pre teba. Rozjasňovač (čím jasnejší, tým lepší) aplikuješ na rovnaké miesta ako pri highlightovaní.

On fleek

Na záver trochu odbočíme od make-up techník. Toto slovné spojenie si musela vidieť minimálne raz v živote, väčšinou v spojení s líčením. Pravdepodobne veľmi podareným. Ak si náhodou komentár v takomto znení dostala aj ty sama, tak môžeš byť iba rada. "On fleek" je totižto kompliment najväčšej hodnoty. Doslovný preklad nemá, no znamená to niečo v zmysle, že je niečo dokonalé, bezchybné, jednoducho také, ako má byť. Často sa používa aj pojem "on point", ktorý znamená to isté.

Aký je tvoj vzťah k líčeniu? Boli ti tieto pojmy známe? 

Domov
Zdieľať
Diskusia