Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. apríla 2017, 13:41
Čas čítania 0:00
Barbara Leschingerová

15 najlepších miniseriálov podľa knižných predlôh plných skvelých hercov a nesmrteľných príbehov, na ktoré nikdy nezabudnete

FILMY A SERIÁLY HBO
Uložiť Uložené

Ponoríme sa do histórie americkej politiky, budeme pátrať po vrahovi na ostrove, dostaneme sa do zákulisia stavania katedrály alebo sa prenesieme do vojnového Ruska.

Marec, známy aj ako mesiac kníh, je už za nami, a tak sa nám naskytla príležitosť sprostredkovať vám knižné tipy, na základe ktorých vznikli úspešné miniseriály. Tvorcovia sa rozhodli namiesto celovečerného filmu venovať viac knihe a nevynechať tak dôležité dejové zvraty. Môže sa však stať, že seriálovým spracovaním pozmenia určité časti, a preto je na vás, či siahnete po knižke alebo sa zameriate iba na minisériu.

Miniseriál je televízny program a od seriálu sa líši obmedzeným počtom na seba nadväzujúcich častí. Môžeme ho chápať ako rozšírený film s jasným koncom bez ďalšieho pokračovania. Veľakrát je založený na známej literárnej tvorbe a slávnym menom spisovateľa si získava publikum na krátky čas. V každom prípade sme sa snažili vybrať diela, pri ktorých budete mať kinematografický alebo čitateľský zážitok na najvyššej úrovni.

Band of Brothers - 10 epizód (2001)

Miniseriál Bratstvo neohrozených vznikol na základe knižného diela spisovateľa Stephena E. Ambrosea z roku 1992. Pri písaní knihy čerpal z listov a z rozhovorov s množstvom ľudí, ktorí prežili vojnu. Americká rota 506, pozostávajúca z mladých mužov, plnila všetky rozkazy a bojovala statočne až do konca. Vyslúžili si nielen povesť hrdinov, ale aj Purpurové srdcia. Naučili sa skákať z padákov, plniť si povinnosti aj v noci alebo zachrániť raneného. V miniseriáli nahliadneme na jednotlivé misie v Holandsku a vo Francúzsku, kde museli čeliť strachu zo smrti a zo zabíjania nepriateľa. Band of Brothers odvysielala stanica HBO v roku 2001 a zahrali si v ňom herci Damian Lewis (Wolf Hall, Homeland), David Schwimmer (American Crime Story, Friends), Donnie Wahlberg, Ron Livingston či Michael Cudlitz (The Walking Dead). V roku 2002 získal 6 cien Emmy a jeden Zlatý glóbus.

15 najlepších miniseriálov podľa knižných predlôh plných skvelých hercov a nesmrteľných príbehov, na ktoré nikdy nezabudnete
Zdroj: HBO

John Adams - 7 epizód (2008) 

John Adams sa stal prvým viceprezidentom Georgea Washingtona a v roku 1797 druhým prezidentom USA. Americký televízny miniseriál od HBO zachytáva v siedmich epizódach život tohto významného politika. Réžie sa chopil Tom Hooper (The Danish Girl, King´s Speech) a do hlavnej úlohy Johna Adamsa obadil herca Paula Giamattiho (Saving Mr. Banks, Sideways). Jeho ženu Abigail stvárnila herečka Laura Linney (Nocturnal Animals, Sully). V miniseriáli vystupujú významné osobnosti politiky, ako napríklad Thomas Jefferson (Stephen Dillane), George Washington (David Morse) a Benjamin Franklin (Tom Wilkinson). Scenár vznikol podľa životopisnej knihy, ktorú spracoval spisovateľ David McCullough. Informácie získal najmä z rodinných listov a denníkov. Čitateľom približuje aj vzťah medzi Adamsom a Jeffersonom, dvoma diplomatmi, ktorých spája napríklad rovnaký deň a rok úmrtia. Titul vyšiel v českom jazyku pod názvom Statník a prezident John Adams. V roku 2008 sa miniseriál tešil veľkému úspechu. Z Primetime Emmy Awards si odniesol 13 sošiek a vytvoril rekord najviac oceneného miniseriálu v jeden rok. 

15 najlepších miniseriálov podľa knižných predlôh plných skvelých hercov a nesmrteľných príbehov, na ktoré nikdy nezabudnete
Zdroj: HBO

Emma - 4 epizódy (2009) 

Hlavná hrdinka románu, krásna a múdra Emma Woodhouse je so svojím životom spokojná a necíti potrebu vydať sa. Zasahuje do ľúbostného života druhých a manipuluje s nimi podľa vlastných predstáv. Emminmu dohadzovaniu neunikne ani jej chránenkyňa Harriet. Emma však zabúda na vlastné šťastie a lásku, ktoré má neustále pod nosom. Anglická spisovateľka Jane Austen pôsobivo opísala a vykreslila spoločnosť 19. storočia. Dámy sa túžili vydať a zabávať sa na plesoch so svojimi manželmi, zaujímali ich vzťahy a klebety. V roku 1996 sme mohli vidieť prvé filmové spracovanie tohto románu, kde si Emmu zahrala herečka Gwyneth Paltrow. V minisérii sa temperamentnej hrdinky zhostila herečka Romola Garai (Amazing Grace, Dirty Dancing: Havana Nights) a po jej boku si zahrali herci Michael Gambon, John Lee Miller a Rupert Evans.

15 najlepších miniseriálov podľa knižných predlôh plných skvelých hercov a nesmrteľných príbehov, na ktoré nikdy nezabudnete
Zdroj: BBC

Pillars of the Earth - 9 epizód (2010)

Spisovateľ Ken Follett napísal rozsiahly román s názvom Piliere zeme o budovaní veľkolepej gotickej katedrály v 12. storočí v Anglicku. Kniha rozpráva príbeh mnícha Philipa, ktorý má na starosti postavenie najväčšej gotickej katedrály, akú svet ešte nevidel. Vďaka stavaniu tejto majestátnej stredovekej budovy sa prepletie niekoľko osudov. Staviteľ Tom sa stane jej hlavným architektom, mladý umelec Jack sa postará o sochárske diela a krásna šľachtičná Aliena, ktorá uteká so svojim bratom pred násilníckym Williamom sa zamiluje. Okolo miesta stavby sa prelína láska, zrada a pomsta. V miniseriály si zahrali Eddie Redmayne, Ian McShane, Hayley Atwell, Sam Claflin, Donald Sutherland a Matthew Macfadyen. Pokračovanie s názvom World Without End (Na veky vekov) sa taktiež dočkalo seriálového spracovania v roku 2012. Tretia časť A Column of Fire vychádza v anglickom jazyku v septembri 2017.

Mildred Pierce - 5 epizód (2011)   

V roku 1940 sa Mildred Pierce rozvádza so svojim manželom Bertom. Aby sa vymanila z chudoby a zabezpečila rodinu, rozhodne sa podnikať. Začne pracovať ako servírka, až sa postupne dopracuje k vedeniu vlastnej reštaurácie. Popri pracovnom úspechu sa musí vysporiadať so sebeckou a sebavedomou dospievajúcou dcérou Vedou. Okrem toho sa Mildred príliš nedarí v láske. Napriek tomu sa usiluje priniesť šťastie nielen sebe, ale aj svojej rodine. V roku 1945 vznikol čiernobiely film podľa románu spisovateľa Jamesa M. Caina, v hlavnej úlohe s herečkou Joan Crawford. V roku 2011 sme mohli vďaka HBO sledovať 5-dielnu minisériu taktiež podľa knižnej drámy a Mildred Pierce stvárnila herečka Kate Winslet, ktorá získala za tento výkon Zlatý glóbus a cenu Emmy.  

15 najlepších miniseriálov podľa knižných predlôh plných skvelých hercov a nesmrteľných príbehov, na ktoré nikdy nezabudnete
Zdroj: HBO

Olive Kitteridge - 4 epizódy (2014)

Bývalá učiteľka matematiky Olive Kitteridge (Frances McDormand) žije v malom mestečku Crosby so svojim manželom, miestnym lekárnikom Henrym (Richard Jenkins). Počas štyroch dielov sledujeme minulosť a prítomnosť očami jednej ženy. Nemilosrdne úprimná Olive sa vyrovnáva so svojim osudom, ktorý prináša radosť, tragédiu, trápenie a lásku. Sledujeme ako sa vyvíjal jej vzťah so synom a kam dospelo dlhoročné manželstvo. Stretávame sa s niektorými obyvateľmi mesta a ich problémami. Spisovateľka Elizabeth Strout získala za román Olive Kitteridge v roku 2009 Pulitzerovu cenu. V roku 2015 miniséria získala až 8 sošiek Emmy.

15 najlepších miniseriálov podľa knižných predlôh plných skvelých hercov a nesmrteľných príbehov, na ktoré nikdy nezabudnete
Zdroj: HBO

The Casual Vacancy - 3 epizódy (2015)

Spisovateľka J.K. Rowling sa po sérii o Harrym Potterovi rozhodla napísať knižné dielo pre dospelých s názvom The Casual Vacancy (u nás vyšlo pod názvom Prázdne miesto). Dej príbehu nás zavedie do malého mestečka Pagford v Anglicku. Pokoj naruší šokujúca správa o smrti poslanca mestského parlamentu Barryho. Obyvatelia mesta vzbudia záujem o jeho miesto v parlamente. Pagford nie je idylickým mestom ako sa na prvý pohľad môže zdať. Chudobní riešia konflikty s bohatými, teenageri zase s rodičmi. Smrť Barryho odštartuje odhalenie rôznych tajomstiev. V trojdielnom miniseriáli The Casual Vacancy uvidíte v rolách obyvateľov mesta, napríklad Roryho Kinneara (Spectre, Skyfall) a Michaela Gambona (Harry Potter and the Half-Blood Prince, Harry Potter and the Order of the Phoenix).

And Then There Were None - 3 epizódy (2015)

Jeden z najúspešnejších detektívnych prípadov anglickej spisovateľky Agathy Christie pretvorili tvorcovia do podoby mysterióznej trojdielnej minisérie. 10 cudzincov dostane pozvánku od tajomného bohatého hostiteľa do sídla na opustenom ostrove. Nikto nepozná totožnosť pána domu a stretávajú sa iba so služobníctvom. Čakanie naňho naruší záhadná smrť jedného z návštevníkov. Tak ako začnú ubúdať figúrky na jedálenskom stole tak začnú pribúdať mŕtvoly. Kto z prítomných je vrah a prečo zabíja? Zostane niekto nažive? Spája cudzincov spoločná minulosť? Detektívny román prvýkrát vyšiel v roku 1939 a vy si ho môžete prečítať v českom jazyku pod názvom Deset malých černoušků. V minisérii od stanice BBC One sa do postáv cudzincov vžili, napríklad Sam Neill (Peaky Blinders, Jurassic Park), Charles Dance (Game of Thrones, Underworld: Blood Wars), Aidan Turner (The Hobbit trilógia), Miranda Richardson (The Young Victoria, Harry Potter and the Goblet of Fire) či Douglas Booth (The Riot Club, Noah).

15 najlepších miniseriálov podľa knižných predlôh plných skvelých hercov a nesmrteľných príbehov, na ktoré nikdy nezabudnete
Zdroj: BBC One

The Night Manager - 6 epizód (2016)

Jonathan Pine (Tom Hiddleston) pracuje ako nočný recepčný v luxusnom hoteli v Káhire. Jednej noci za ním príde Sophie, krásna milenka istého Freddieho a zverí mu tajné dokumenty dokazujúce nelegálny obchod so zbraňami. Jonathan sa ju pokúša ochrániť, no nedokáže zabrániť Sophiinej smrti. O 4 roky neskôr pracuje v malom hoteli vo Švajčiarsku, ktorý pravidelne navštevuje aj Richard Roper (Hugh Laurie), vplyvný díler so zbraňami. S Jonathanom sa skontaktuje britská agentka Angela Burr (Olivia Colman) a poverí ho tajnou misiou. Vďaka novej identite sa dostane do Roperovho života, aby prenikol do tajov obchodu a pomstil Sophiinu smrť. Spisovateľ John le Carré (Tinker Tailor Soldier Spy, The Constant Gardener) napísal špionážny román už v roku 1993 (knihu si môžete prečítať iba v anglickom jazyku) a jeho sfilmovania sme sa dočkali minulý rok v podobe šiestich hodinových epizód. Herci Tom Hiddlestone, Hugh Laurie a herečka Olivia Colman získali za svoje výkony v The Night Manager Zlatý glóbus.

15 najlepších miniseriálov podľa knižných predlôh plných skvelých hercov a nesmrteľných príbehov, na ktoré nikdy nezabudnete
Zdroj: BBC One

War & Peace - 6 epizód (2016)

Vojna a mier patrí medzi klasické romány ruskej literatúry o spoločnosti 19. storočia. Lev Nikolajevič Tolstoj prepája životy niekoľkých šľachtických rodín v čase napoleonovských vojen. Pierre Bezukhov (Paul Dano), nemanželský syn bohatého grófa sa po smrti otca dostáva k dedičstvu. V spoločnosti je považovaný za vyvrheľa, no napriek tomu nachádza aj priateľov. Natasha Rostova (Lily James), dcéra grófa, túži po láske. Princ Andrei (James Norton) vstupuje do vojny ako pobočník generála Kutuzova a jeho žena má čoskoro porodiť prvého potomka. Na pozadí ruskej vojny sa postavy stretávajú a zažívajú lásku, stratu, traumu, ale aj šťastie. Okrem spomínaných hercov môžete v miniseriály vidieť aj Jima Broadbenta, Gillian AndersonToma Burkeho. My sme pre vás pripravili aj recenziu, ktorú nájdete tu.

15 najlepších miniseriálov podľa knižných predlôh plných skvelých hercov a nesmrteľných príbehov, na ktoré nikdy nezabudnete
Zdroj: BBC One

11.22.63 - 8 epizód (2016)

Stredoškolský učiteľ angličtiny Jake Epping (James Franco) žije v meste Lisbon Falls v štáte Maine. Jedného dňa mu priateľ Al (Chris Cooper), majiteľ miestnej reštaurácie, prezradí šokujúce tajomstvo o cestovaní v čase. Al poprosí Jakea, aby po ňom prevzal misiu, v ktorej ide o zabránenie vraždy prezidenta Kennedyho. Cez portál v sklade sa dostane do roku 1958. V malom meste v Texase vystupuje pod novou identitou a nenápadne zisťuje fakty o budúcom atentátnikovi Leem Harvey Oswaldovi. Informácie ho zavedú až do Dallasu, kde sa pokúsi prepísať históriu. Táto nebezpečná úloha nie je jednoduchá, navyše do Jakeovho života, odohrávajúcom sa v roku 1958, zasiahne aj láska. Tento rozsiahly román od autora hororových príbehov Stephena Kinga tvorcovia vtesnali do 8 hodinových epizód. Recenziu si môžete prečítať tu.

15 najlepších miniseriálov podľa knižných predlôh plných skvelých hercov a nesmrteľných príbehov, na ktoré nikdy nezabudnete
Zdroj: Warner Bros. Television

2017:

Big Little Lies - 7 epizód

Mladá slobodná matka Jane (Shailene Woodley) sa so svojím synom Ziggym presťahuje do prímorského mesta Monterey. Natrafí na dve miestne bohaté paničky Madeline a Celeste, ktoré ju oboznámia s mestom a jeho zvyklosťami. Madeline (Reese Witherspoon) je rozvedená matka dvoch dievčat a svojho exmanžela s novou manželkou (Zoë Kravitz) stretáva na každom kroku. Nevie si rady s dospievajúcou dcérou a neustále sa púšťa do riešenia lokálnych konfliktov. Krásna Celeste (Nicole Kidman) žije navonok dokonalý život vo veľkom dome s manželom Perrym (Alexander Skarsgård) a dvoma malými synmi. Nič však nie je také ako sa na prvý pohľad zdá. V prvý deň školy obvinia Ziggyho z napadnutia jedného dievčatka. Tento incident odštartuje doťahovanie medzi mamičkami. Postupom času sa nám odkrývajú tajomstvá každej rodiny. Malé lži môžu viesť až tragickej udalosti, akou je vražda. Liane Moriarty napísala román, ktorý sa stal bestsellerom časopisu New York Times. Od 19. februára môžete sledovať miniseriál z produkcie HBO, ktorý finišuje 2. apríla 2017. Viac sa o Big Little Lies dozviete tu.

15 najlepších miniseriálov podľa knižných predlôh plných skvelých hercov a nesmrteľných príbehov, na ktoré nikdy nezabudnete
Zdroj: HBO

13 Reasons Why - 13 epizód

Stredoškolák Clay Jensen (Dylan Minnette) nájde pred domom krabicu s neznámym obsahom. Zistí, že sa v nej ukrýva 13 kazetových pások, adresovaných práve jemu. Poslala mu ich spolužiačka Hannah Baker (Katherine Langford), ktorá prednedávnom spáchala samovraždu. Nahrala tieto pásky, aby vyrozprávala svoj príbeh, zahŕňajúci 13 konkrétnych ľudí zo školy. Všetci ju svojim spôsobom ovplyvnili a vysvetľuje, prečo sa rozhodla navždy opustiť tento svet. Po prehratí kaziet sa Clay dozvie o tajomstvách a činoch, ktoré mu zmenia život. Úspešný teenagerský román od spisovateľa Jaya Ashera vychádza koncom marca v slovenskom jazyku pod názvom Mŕtve dievča neklame. Na konci mesiaca sa môžete tešiť aj na premiéru tohto miniseriálu, ktorý odvysiela stanica Netflix v 13 epizódach.

15 najlepších miniseriálov podľa knižných predlôh plných skvelých hercov a nesmrteľných príbehov, na ktoré nikdy nezabudnete
Zdroj: Netflix

Sharp Objects - 8 epizód

Úspešné mysteriózne romány Gone Girl (Stratené dievča) a Dark Places (Temné miesta) od spisovateľky Gillian Flynn sa dočkali filmového spracovania.Tentokrát uvidíme debutové knižné dielo Sharp Objects (v slovenčine vyšla kniha pod názvom Ostré predmety) z roku 2006 v podobe ôsmych hodinových epizód. Novinárka Camille Preaker je nútená vrátiť sa do svojho rodného mesta kvôli reportáži nezvestného dievčatka. Keď sa nájde jej mŕtve telo, všetky dôkazy smerujú k prípadu spred roka, kedy bola zavraždená malá Ann. Obidve dievčatá spájajú chýbajúce zuby. Camille musí čeliť rodinnej minulosti, matke, s ktorou si nikdy nerozumela a mladšej nevlastnej sestre, ktorá sa chová predčasne vyspelo. Okrem toho zisťuje viac o brutálnych vraždách a začína podozrievať miestnych obyvateľov. Prvotný zámer tvorcov bol spraviť z knihy film, avšak Marti Noxon (producentka minisérie) prišla s myšlienkou vytvoriť z románu televízny seriál. V hlavnej roly Camille uvidíme herečku Amy Adams (Arrival, Big Eyes). Natáčanie psychologického thrilleru Sharp Objects by malo začať už čoskoro.

The Cormoran Strike Series

HBO v spolupráci s BBC One uvedie seriálové spracovanie troch prípadov Cormorana Strikea. Slávna spisovateľka J. K. Rowling napísala doposiaľ tri knihy pod pseudonymom Robert Galbraith a ďalšie už štvrté knižné pokračovanie môžeme očakávať tento rok. Hlavnou postavou románov je súkromný detektív a vojnový veterán Cormoran Strike, ktorý utrpel vo vojne zranenie a žije vo svojej kancelárii. Jedného dňa mu na dvere zaklope potencionálny klient, ktorý chce zistiť podrobnosti o smrti svojej slávnej sestry a tak sa začína jeden z mnohých komplikovaných prípadov, ktoré sa Strike snaží vyriešiť. Miniséria je rozdelená do troch častí, pomenovaných podľa knižných titulov. Prvá časť s názvom The Cuckoo´s Calling (Volanie kukučky) potrvá tri hodiny, zatiaľ čo ostatné dve časti The Silkworm (Hodvábnik) a Career of Evil (V službách zla) budeme sledovať po dvoch hodinách. V roly Cormorana sa predstaví britský herec Tom Burke (War & Peace, Only God Forgives) a jeho sympatickú asistentku Robin Ellacott si zahrá herečka Holliday Grainger (Cinderella,The Borgias). Zatiaľ nie je známy dátum premiéry, no napriek tomu sa objavili už dve oficiálne fotografie.

15 najlepších miniseriálov podľa knižných predlôh plných skvelých hercov a nesmrteľných príbehov, na ktoré nikdy nezabudnete
Zdroj: BBC One
15 najlepších miniseriálov podľa knižných predlôh plných skvelých hercov a nesmrteľných príbehov, na ktoré nikdy nezabudnete
Zdroj: BBC One

Občas sa dostaneme do stavu, kedy nemáme chuť začať sledovať nový seriál, ktorý nemá konca a zatiaľ je jeho ukončenie v nedohľadne. Upíšeme sa tým niekoľkým rokom a pravdepodobne strávime s ním nielen celú mladosť. V takýchto chvíľach siahneme po projekte s niekoľkými epizódami či nanajvýš dvoma sériami a dokážeme si ho vychutnať aj za pomerne krátky čas. Vybrané tipy nám utkveli v pamäti buď svojou pútavou knihou alebo kvalitným spracovaním v podobe minisérie.

Domov
Zdieľať
Diskusia