Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. apríla 2017, 15:31
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Číňania posúvajú level vykrádania na nový level. Fejkovým Macanom chcú osloviť hlavne ženy

TECH ČÍNA PORSCHE
Uložiť Uložené

Tamojšia značka Zotye predstavuje "svoj" Macan určený pre nežnejšie pohlavie.

To, že Číňania doslova vykrádajú (nielen) automobilové značky nie je žiadnou novinkou, veď viaceré z popredných európskych automobiliek sa dodnes súdia a neustále napádajú tamojších výrobcov za plagiátorstvo. Aj napriek tomu je stále fascinujúce, ako to čínskym spoločnostiam prechádza, najmä ak neraz ide po dizajnovej stránke o verné kópie známych svetových automobilov. Pravdou však je, že s nimi majú v drvivej väčšine prípadov spoločný len obal, keďže pod povrchom ide doslova o čínske nepodarky, ktoré sprevádzajú lacné materiály, low-costové technológie a slabučké motory. Dôkazom toho je aj v Číne pomerne úspesná značka Zotye so svojím nedávno predstaveným modelom SR9. Nemusíme asi špeciálne písať o tom, že ide o kópiu nemeckého Porsche Macan, veď exteriér tomu jasne naznačuje. Pochopiteľne, i keď sú základne tvary a línie prakticky identické, na jednotlivých detailoch, ako sú napríklad svetlá, je vidieť, že od originálu má tento počin veruže ďaleko.

Inak tomu nie je ani v prípade interiéru, ktorý sa nesie v známom dizajnovom návrhu, jeho spracovanie a kvalita však už aj na fotografiách vykazujú nemalé slabé miesta. Aby toho ale nebolo málo, Zotye si pre domácich (inde by veruže neuspelo) pripravilo špeciálnu edíciu Nunšeng. Tá sa predstaví pri príležitosti blížiaceho sa autosalónu v Šanghaji, kde chce automobilka zacieliť najmä na ženské pohlavie. Samotný názov v preklade znamenal bohyňa, no a ruka v ruke s tým idú aj estetické odlišnosti. Podstatou edície Nunšeng je totiž ružová farba, ktorú nájdeme ako v exteriéri tak aj interiéri. Vonkajší lak tak korešponduje aj s vnútrajškom, kde nájdeme ružovú hornú časť palubovky, opierok, radiacej páky či iných detailov. Predstavitelia Zotye to myslia s touto verziou vážne, nejde o žiadne prvo-aprílové žartíky, naopak, automobilka si sľubuje nemalé predaje. Paradoxom však je, že i keď prakticky jedinou odlišnosťou je ružová farba, verzia Nunšeng je podstatne drahšia ako tie bežné. SR9 stojí v prepočte približne 15-tisíc € (áno, to je dôkaz, že Porsche to naozaj nie je), ružová séria však začína na čiastke od 26-tisíc €. Pre úplnosť dodajme, že pod kapotou sa nachádza benzínový dvojliter, no a ku nám táto "exkluzivitka" určite nezavíta. Chvala bohu.

Domov
Zdieľať
Diskusia