Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. marca 2017, 13:40
Čas čítania 0:00
Samuel Majdek

Malý kúsok Bratislavy v Thajsku. V Pressburg's café sa človek cíti ako v hlavnom meste Slovenska

ZAUJÍMAVOSTI PODNIKANIE THAJSKO
Uložiť Uložené

V kaviarni na ostrove Ko Samui vzdialenom viac ako 8000 kilometrov od Slovenska sa budeš cítiť ako doma.

Je február, ľudia posedávajúci v tielkach a šortkách si vychutnávajú pivo či osviežujúce letné drinky, vo vzduchu vejú slovenské vlajky a odvšadiaľ sa ozýva naša rodná reč. Človek si na chvíľu pomyslí, že sa ocitol v centre Bratislavy, no opak je pravdou. Vitajte v Pressburg's café, v malej kaviarni s domácou atmosférou, ležiacej na obľúbenom thajskom ostrove Ko Samui.

Malý kúsok Bratislavy v Thajsku. V Pressburg's café sa človek cíti ako v hlavnom meste Slovenska

Ostrov Ko Samui je vzdialený hodinu lietadlom z hlavného mesta Thajska, Bangkoku. V posledných rokoch sa toto exotické letovisko teší veľkej obľube turistov, medzi ktorými sa každým rokom nájde aj čoraz viac Slovákov. Najväčší nával dovolenkárov cestujúcich za teplom a exotikou tento ostrov posiaty palmami zažíva v období od decembra do marca. V rámci samotného ostrova sa nachádza viacero turistických oblastí vrátane provincie Lamai. Práve tu sa nachádza kaviareň Pressburg's café, ktorú sme sa rozhodli navštíviť.

Malý kúsok Bratislavy v Thajsku. V Pressburg's café sa človek cíti ako v hlavnom meste Slovenska

Majiteľom kaviarne je bratislavčan Vlado, ktorý na ostrov prišiel prvýkrát pred pätnástimi rokmi. Ako nám prezradil, Thajsko vôbec nebolo jeho vysnívanou krajinou, no kamarát ho tri roky prehováral na dovolenku v tejto destinácii. Zájazd v tej dobe vyšiel na 140-tisíc korún a po troch dňoch pobytu na slnkom zaliatom ostrove sa stalo niečo, čo Vladovi nadobro zmenilo život. Skúsenosti s podnikaním v gastronómii mal už zo Slovenska, no nechcelo sa mu stále hnať za peniazmi a veľmi sa mu zapáčila thajská kultúra, kde sa všetci stále usmievajú, hoci žijú v chudobe. Ko Samui si zamiloval natoľko, že sa sem nakoniec presťahoval, otvoril internetovú kaviareň a zostal tu žiť. Prevádzku po čase premenil na kaviareň s reštauráciou, ktorá zároveň funguje aj ako cestovná kancelária. Majiteľ si veľmi pochvaľuje fakt, že je tu v podnikaní oveľa väčšia sloboda ako na Slovensku, všetko sa dá vybaviť rýchlo a úradníci tu neotravujú s každou blbosťou.

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Počas našej návštevy v Pressburg's café bolo v kaviarni naozaj rušno, takmer všetky stoly boli obsadené, z reproduktorov hral Richard Müller a odvšadiaľ sa ozývala slovenčina. Po chvíli sa nám prihovorila usmievavá čašníčka Miška, ktorá je, ako inak, tiež Slovenka. Okrem tradičnej ponuky nápojov, medzi ktorými nájdeš kávu, pivo či miešané drinky, tu nájdeš aj skvelú ponuku jedál. A to nie hocijakých. Ak už náhodou budeš mať po pár dňoch dovolenky plné zuby thajských rezancov či morských plodov, v Pressburg's café ti okrem thajskej kuchyne pripravia aj domáce jedlo. Napríklad vyprážaný rezeň alebo polievku s pečeňovými haluškami.

Malý kúsok Bratislavy v Thajsku. V Pressburg's café sa človek cíti ako v hlavnom meste Slovenska

Pressburg´s café zároveň funguje aj ako cestovná kancelária, čo turisti zo Slovenska určite ocenia. Ochotný personál ti pomôže s hľadaním ubytovania, odvozom z letiska, organizáciou výletov a môžeš si tu zároveň požičiať aj skútre. Jednoducho, pomôžu tu so všetkým, čo človek počas dovolenky potrebuje. Na záver sa majiteľa Vlada pýtame, či mu nechýba rodné Slovensko. Tvrdí, že sa kedysi každý rok vracal na mesiac domov, avšak už nemá žiadny dôvod, všetci jeho kamaráti chodia za ním do Thajska. Jediné, čo mu chýba, sú niektoré výrobky, ktoré sa v tejto ázijskej krajine nedajú zohnať. Najviac treska v majonéze a klobásy. "Aj sme sa to tu snažili vyrábať, ale nepodarilo sa," uzatvára so smiechom Vlado.

Viac o kaviarni a cestovnej kancelárii Pressburg's môžeš zistiť na ich oficiálnej Facebookovej stránke.

Malý kúsok Bratislavy v Thajsku. V Pressburg's café sa človek cíti ako v hlavnom meste Slovenska
Domov
Zdieľať
Diskusia