Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. decembra 2016, 20:58
Čas čítania 0:00
Mary

Legendárne futuristické sci-fi Metropolis dostane televíznu podobu. Podieľať sa na ňom bude tvorca úspešného seriálu Mr. Robot

FILMY A SERIÁLY MR. ROBOT
Uložiť Uložené

Ide o reboot revolučného nemého filmu z roku 1927...

Nadčasové klasiky spred niekoľkých desiatok rokov sa tešia neutíchajúcemu záujmu filmárov i štúdií. Preto nás vôbec neprekvapuje, že rebootu sa dočká aj jeden z najdrahších projektov danej éry – myšlienkovo závažný a formálne podmanivý Metropolis, podávajúci hrozivú víziu o sociálnej nerovnosti a triednej hierarchizácii, disponujúci zároveň priekopníckymi vizuálnymi efektmi.

Americký režisér Sam Esmail sa preslávil temným kybernetickým, divákmi i kritikmi oceňovaným seriálom Mr. Robot, ktorý dokonca získal Zlatý glóbus v kategórii najlepší dramatický seriál. Ako informoval Hollywood Reporter, televízna adaptácia Metropolisu je zatiaľ iba v ranom štádiu vývoja, a preto nevieme s istotou povedať, či Esmail okrem pozície výkonného producenta zasadne aj do režisérskeho kresla. Je možné, že projekt sa reálne začne nakrúcať až o dva-tri roky, keď Esmail dokončí štvrtú a piatu sériu Mr. Robot. Režisér a scenárista má momentálne plné ruky práce s treťou sériou, ktorej sa fanúšikovia dočkajú už onedlho – debutuje totiž v roku 2017.

Legendárne futuristické sci-fi Metropolis dostane televíznu podobu. Podieľať sa na ňom bude tvorca úspešného seriálu Mr. Robot
Zdroj: Universum Film A.G.

Dej novátorského Metropolisu od rakúskeho filmára Fritza Langa je zasadený do roku 2026. Spoločnosť je rozdelená na vládnucich a utláčaných. Elita bohatých si žije na výslní, zatiaľ čo nespokojní robotníci obsluhujú v podzemnom gete obrovské stroje, aby udržali životný štýl vyššej vrstvy. Freder, syn vládcu mesta, na vlastnej koži pociťuje neľudské podmienky, na ktorých stojí mesto jeho otca. Zamiluje sa do Marie žijúcej v podzemí a nabádajúcej robotníkov k lepšiemu životu. Dokáže láska dvoch ľudí z rozdielnych svetov nastoliť mier alebo dôjde k nevyhnutnému úpadku?

Odporúčané
Recenzia: Mr. Robot a jeho geniálne finále v poslednej 4. sérii Recenzia: Mr. Robot a jeho geniálne finále v poslednej 4. sérii 26. decembra 2019, 15:26

Televízna spoločnosť Universal Cable Productions, ktorá produkovala aj seriál Mr. Robot, má v úmysle plánovanú minisériu obdariť štedrým rozpočtom – podľa informácií je ochotná na každú epizódu Metropolisu poskytnúť 10 miliónov dolárov. Z kresla výkonného producenta bude na seriál okrem Esmaila dohliadať aj Chad Hamilton Anonymous Content (Mr. Robot, True Detective). Dúfame však, že Esmail sa ujme aj réžie. Keď vezmeme do úvahy tematiku boja proti nadnárodným a mediálnym korporáciám či kritiku spoločnosti ako takej, ktoré dominujú v depresívne ladenom Mr. Robot, uvedomíme si, že pre tvorbu Metropolisu je priam stvorený.

Legendárne futuristické sci-fi Metropolis dostane televíznu podobu. Podieľať sa na ňom bude tvorca úspešného seriálu Mr. Robot
Zdroj: Universum Film A.G.

Ak ste pôvodný Metropolis z roku 1927 nevideli alebo si naň nepamätáte, môžete si pozrieť trailer nižšie. Nenechajte sa však odradiť skutočnosťou, že ide o nemý čiernobiely film. Na rok vzniku prináša fascinujúce vizuálne efekty, dokonale slúžiace príbehovej zložke, ktorá reflektuje charakter priemyselne vyspelej, no citovo chladnej a povrchnej spoločnosti. Táto nadčasová téma môže v modernom vizuálnom háve a pod taktovkou šikovného Esmaila dostať úplne nový rozmer.

Domov
Zdieľať
Diskusia