Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
9. novembra 2016, 9:09
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Vo svete sa vraj zvyšuje počet bizarných dvojhlavých žralokov. Stojí za tým prílišná aktivita rybárov?

ZAUJÍMAVOSTI ŽRALOK
Uložiť Uložené

Dvojhlavé žraloky vyzerajú ako z inej planéty.

Odborníci z National Geographic vyjadrili starosť o to, čo sa to deje so svetovou populáciou žralokov. Správy hovoria o tom, že čím ďalej, tým viac sa náhodní rybári aj profesionálni výskumníci stretávajú s dvojhlavými žralokmi a nevedia si tak celkom vysvetliť, čo by sa za touto mutáciou mohlo skrývať. Už v roku 2011 sa objavil zmutovaný žralok s dvomi hlavami pri Mexiku a dokonca aj v Kalifornskom zálive a odvtedy sa začala vedecká obec venovať problematike genetických mutácií žralokov o čosi intenzívnejšie.

Každý zmutovaný žralok mal vrchnú časť tela vyzerajúcu úplne normálne, lenže približne v polovici sa žraloky začali spájať do jedného a zadná časť je už spoločná. Napriek výskumom sa nepodarilo s istotou prísť na to, čo mutácie spôsobuje, ale vieme aspoň niekoľko informácií, s ktorými sa dá pracovať. Dvojhlavé žraloky sa vraj v posledných rokoch začali vyskytovať čoraz viac a viac a predpokladá sa, že sa ich po svete rodia tisíce, avšak iba maličký zlomok z nich sa podarí niekomu uloviť, pretože čoskoro zomierajú. Jednou z možných príčin mutácií by mohla byť prílišná aktivita rybárov, ktorá môže spôsobovať, že sa znižuje genetická rozmanitosť a rozmnožujú sa medzi sebou aj príbuzní.    

Domov
Zdieľať
Diskusia