Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. júla 2016, 9:40
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Deň aj noc v klietke. Medveď Tomi si hryzie vlastné končatiny, aby sa vymanil z hororového života v Albánsku

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Tomi nie je jediný medveď v Albánsku, ktorý takto musí žiť.

Pohľad na zomierajúceho ľadového medveďa v čínskom obchodnom centre poriadne zabolel azda každého z nás, ale situácia v Albánsku na tom nie je o nič lepšie. Výskyt polárnych medveďov v tejto juhoeurópskej krajine by sa nedal predpokladať, ale Albánci si napriek tomu našli spôsob, ako z bežných medveďov hnedých spraviť svojich otrokov. Iba niekoľko desiatok kilometrov od Tirany, hlavného mesta Albánska, je vedľa pochabej reštaurácie 24 hodín denne zavretý medveď menom Tomi. Príležitostí návštevníci si ho vždy prídu radi prezrieť a odfotiť, ale podmienky, v akých žije, majú od jeho prirodzeného domova veľmi ďaleko.

Na pravidelný prísun jedla od svojho majiteľa sa spoliehať nemôže, a tak iba túžobne vystrkuje laby a jazyk naproti rukám návštevníkov, ktorí mu občas hodia krekry, ale aj sladkosti, ktoré v potrave medveďa nemajú čo hľadať, avšak Tomi by bez nich azda ani neprežil. Medveď niekedy od majiteľa dostane trochu piva, aby nezahynul od smädu a vo svojich najhorších momentoch sa púšťa do ničenia svojho tela. Tomi začne triasť hlavou, hrýzť si do svojich končatín, akoby si najradšej ublížil a vymanil sa z tohto mizerného života, do ktorého ho pomocou veterinára a uspávacej šípky uvalil majiteľ reštaurácie. Umiestňovanie medveďov do klietok však v Albánsku nepatrí medzi nezvyčajné praktiky, keďže vo voľnej prírode ich podľa odhadov žije už iba niečo okolo 250 a ďalších 80 trpí v klietkach po celom Albánsku a najmä pri plážach, kde pôsobia ako magnet na turistov. Albánska vláda už mnohokrát prisľúbila, že medvede zo zajatia vyslobodí, ale dosiaľ sa nič neudialo a nám už zostáva len veriť, že tieto zábery otvoria oči ľuďom zodpovedným za to, aký život musia tieto medvede žiť.

Deň aj noc v klietke. Medveď Tomi si hryzie vlastné končatiny, aby sa vymanil z hororového života v Albánsku
Zdroj: Roland Hoskins

Domov
Zdieľať
Diskusia