Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júna 2016, 19:49
Čas čítania 0:00
Marek R.

Slovensko na európskom šampionáte končí. Silné Nemecko nás takmer k ničomu nepustilo

ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Naša cesta vo Francúzsku sa končí v osemfinále, v ktorom Slovensko nestačilo na Nemecko a prehralo 3:0.

Slovenská futbalová reprezentácia sa po prvýkrát v histórii samostatnosti prebojovala na majstrovstvá Európy, ktoré sa tento rok konajú vo Francúzsku. Hoci to ale bola prvá účasť našich sokolov, očakávania neboli vôbec nízke a minimálne postup zo skupiny sa očakával. A tak sa aj stalo. Mrzí však úvodný zápas proti Walesu, ktorý keby vyšiel pri troche šťastia na našej strane, mali by sme oveľa priaznivejšieho súpera v osemfinále. Výhra nad Ruskom a následne vybojovaná remíza proti hviezdnemu Anglicku totiž znamenala, že Slovensko obsadilo v skupine tretie miesto a v skupine tretích mužstiev chalani obsadili prvé miesto. To teda znamenalo, že v osemfinále nás čakal pravdepodobne najťažší možný súper - majstri sveta z Nemecka.

Slovenskí reprezentanti sa s Nemeckom naposledy stretli v príprave na záverečný turnaj 29. mája v Augsburgu. Stretnutie sa skončilo senzačným triumfom našich chlapcov 1:3 a podobný úspech chceli určite zopakovať aj dnes. Nemecko však bolo v tomto zápase bez pochyby jasným favoritom. Navyše, Nemci na týchto majstrovstvách Európy ešte neinkasovali. Pred zápasom bolo nejasné, či opora zadných radov, Jerome Boateng, vôbec nastúpi, na našu smolu sa však stihol dať dokopy a boli sme zvedaví, ako sa s tým vysporiada náš útok.

Joachim Löw, tréner Nemecka
Slovakia are a different opponent to Northern Ireland. I think they're a lot stronger. We were beaten by them at the end of May so we're aware they have great quality and are good defensively. We won't have as much space as we did against Northern Ireland and that's why I'm considering one or two changes. I think we'll cope better than England did in the group stage.In terms of taking chances I wasn't satisfied against Northern Ireland and nor were the players. We're all aware that we can't waste these opportunities against upcoming opponents as we simply won't have as many anymore.

Ján Kozák, tréner Slovenska
Germany is a great challenge for us. However, I don't think the pressure Germany put us under will be as intense as England did in our last game. If we want to be successful again, we need to play as a team. Yes, they are a strong side, but every opponent has weaknesses. We will try to exploit those. They are world champions and a top-quality team. But we have prepared thoroughly and have already been involved in difficult matches during qualifying. We won against Spain, a victory which helped us get here. After we lost against Wales we had to survive some tough moments here in France – the matches against Russia and England were psychologically and physically tough. But we don't qualify often, so we intend to do our utmost while we are here.

Slovensko na európskom šampionáte končí. Silné Nemecko nás takmer k ničomu nepustilo
Zdroj: UEFA EURO 2016

Čo sa týka našej zostavy, objavilo sa niekoľko prekvapujúcich zmien. Slovenská futbalová reprezentácia nastúpila v nedeľňajšom osemfinále EURO 2016 proti Nemecku v defenzívnom zložení a s dvomi prekvapujúcimi menami v základnej zostave - Norbertom Gyömbérom a Milanom Škriniarom. V nemeckej zostave prekvapil napríklad mladučký Kimmich, ktorému vyšiel posledný zápas, a tak sa dostal do základnej zostavy na úkor Howedesa. 

Úvodné zostavy:

Nemecko: Neuer (C) – Kimmich, J. Boateng, Hummels, Hector – Kroos, S. Khedira – T. Müller, Özil, Draxler – Mario Gómez. 
Náhradníci: Leno, ter Stegen – Höwedes, Mustafi, Tah, Can, Götze, Sané, Schürrle, Schweinsteiger, Weigl, Podolski.

Slovensko: Kozáčik – Pekarík, Škrtel (C), Ďurica, Gyömbér – Hrošovský, Škriniar, Hamšík – Kucka, Weiss – Ďuriš. 
Náhradníci: Mucha, Novota – Hubočan, Saláta, Duda, Greguš, Mak, Pečovský, Stoch, Šesták, Švento, Nemec.

Prvú šancu v zápase si vypracovali, ako sa aj očakávalo, Nemci. Khedira si vyskočil a nebezpečne hlavičkoval, Kozáčik však stihol zakročiť a vyrazil loptu na rohový kop. Žiaľ, jeho obrana nám nevyšla. Loptu sme síce dokázali dostať zo šestnástky, za ňou však čakal na odrazenú loptu Boateng a netypicky skóroval tvrdou strelou z voleja. Na našu smolu bola táto strela jemne tečovaná, inak by ju Kozáčik pravdepodobne mal. Od ôsmej minúty sme tak prehrávali 1:0. 

Boateng otvára presnou strelou skóre zápasu

V 13. minúte sme mohli pravdepodobne dostať už skoré K.O.. Martinovi Škrteľovi bol po súboji s Mariom Gomezom odpískaný nečakane faul a Nemci tak dostali možnosť pokutového kopu. K jeho exekúcii sa postavil Mesut Ozil, Matúš Kozáčik však odhadol smer a výborne ho vychytal. Fanúšikovia Arsenalu sa tak už určite tešia na novú sezónu a ich penaltové duo Xhaka/Ozil.

Matúš Kozáčik chytá penaltu Mesuta Ozila

My sme sa do ako-takej šance dostali v 19. minúte, kedy sa Weiss vďaka šikovnej narážačke dostal do šestnástky, snažil sa nájsť pred bránkou svojich spoluhráčov, obrana Nemecka však bola, žiaľ, pozorná. V 24. minúte mali Nemci ďalšiu stopercentnú šancu a opäť bol v nej Ozil. Po vyhratom hlavičkovom súboji Gomeza sa lopta dostala práve k nemu, jeho strela však len tesne minula Kozáčikovu bránku. 

Nemci boli v prvom polčase jednoznačne lepší a my sme mali problém dať si niekoľko prihrávok za sebou. Naši sa akoby zľakli svojho súpera a báli sa niečo vpredu vymyslieť. Úplne zbytočne sme navyše strácali lopty a mali sme dokonca problém sa aj dostať na dlhší čas na polovicu súpera. Z ničoho nič však prišla príležitosť aj z našej strany a príležitosť to bola obrovská. V 41. minúte sa k centru dostal Peter Pekarík, poslal loptu na hranicu päťky, kde Kucka prehlavičkoval Kimmicha, Neuer však čaroval a zabránil vyrovnaniu.

A o chvíľu sa opäť potvrdilo pravidlo "nedáš, dostaneš". Draxler sa vyrútil do našej šestnástky, Kucka vypustil súboj a Draxler následne presnou prihrávkou našiel Maria Gomeza, ktorý nemal problém skórovať. 

Manuel Neuer chytá hlavičku Juraja Kucku

A o pár desiatok sekúnd už prehrávame o dva góly

V druhom polčase sa opäť pripomenul Juro Kucka, keď mu pripravil loptu na strelu Marek Hamšík, jeho strela bola síce razantná, ale smerovala len do stredu bránky a Neuer tak nemal žiadne problémy. Polhodinu do konca zápasu sme stále prehrávali o dva góly a podľa priebehu zápasu sa už dalo čakať, že s týmto výsledkom chalani už, bohužiaľ, nič nespravia. 

Navyše, v 63. minúte sme prehrávali už o tri góly. Julian Draxler, ktorý odohral perfektný zápas, sa dostal k lopte po vyhratom hlavičkovom súboji Hummelsa a Draxler sa následne oprel do lopty a z voleja prekonal Kozáčika. Bol to tak už druhý gól v zápase, ktorý sme inkasovali z rohového kopu. 

Draxler si zápas rozhodne užíval


V 68. minúte to z priameho kopu skúsil Jano Ďurica, jeho strela ale tesne minula ľavú tyčku Neuerovej brány. Tempo zápasu po treťom góle značne opadlo a zápas sa už len dohrával. Do jeho konca sa už skóre nezmenilo a Slovensko sa tak lúči so šampionátom po prehre v osemfinále s Nemeckom 3:0. Favorit turnaja nám nedal takmer žiadnu šancu, no za výkony v skupine môžeme byť na chalanov hrdí.

Domov
Zdieľať
Diskusia