Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. júna 2016, 19:06
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Game of Thrones sa priblížilo finále najlepšou epizódou celého seriálu s geniálne natočenou bitkou

FILMY A SERIÁLY GAME OF THRONES
Uložiť Uložené

Ak ste videlni dnešnú epizódu Game of Thrones, asi sa vám navždy zvýšili nároky na televíznu tvorbu.

Vyjadríme sa k tomu až v recenzii, no Game of Thrones jednoducho prerástlo samé seba. Úžasné epizódy strieda niečo, čo pripomína vatu. V skutočnosti ide o postupné budovanie deja a predkrm pred skutočne veľkými udalosťami vo Westerose, no oproti tým veľkolepým epizódam to jednoducho vyzerá o niečo nudnejšie. Nedá sa ale ohúriť každou novou časťou, a tak vzniká dojem, že od 5. do 8. epizódy to bolo v prípade 6. série Game of Thrones menej zaujímavejšie. V skutočnosti sú však veľmi kvalitné, najmä po technickej stránke, vždy je tam však nejaké ale, o tom si však už vážne povieme v recenzii. Podstatné je, že to čakanie naozaj stálo za to. Aj vo veľkých filmoch sa predsa skvelé scény striedajajú s dialógmi či menej záživnými scénami. V Game of Thrones si akurát užívame každú jednu sekundu a sme rozmaznaní doslova epickým príbehom a scénami, aké nám žiadna iná show na tejto báze neponúka. A dnes sa opať prekonala. Nasledujúce riadky obsahujú spoilery.

Game of Thrones sa priblížilo finále najlepšou epizódou celého seriálu s geniálne natočenou bitkou

Okrem skvostného úvodu s Dany s drakmi, ktoré vyzerajú jednoducho dokonale, sme sa venovali len bitke bastardov. Game of Thrones exceluje v epizódach, kde sa presúvame medzi lokáciami najmenej, čo sa potvrdilo aj tentoraz. Jon Snow sa v epickej bitke o Sever stretol s armádou Ramseyho Boltona. Nielenže to bolo úžasne natočené s množstvom veľkolepých nápadov nielen v súbojoch, ale i prekvapivej taktike Ramseyho, navyše sme sa dočkali príkladového budovania atmosféry, zvyšovania tempa a jednoducho nádherných záberov. Kameramani sa skutočne vyznamenali. Bravúrne nebola natočená len bitka, ale aj CGI scény s drakmi či s koňmi na bojisku. Vo všetkých prípadoch boli nesmierne pôsobivé. Osobne si skutočne nepamätám, kedy naposledy a či vôbec sme videli takúto dokonale natočenú vojnovú vravu. Réžie temer hodiny dlhého technického nebíčka sa ujal Miguel Sapochnik, známy seriálový režisér. Pre Game of Thrones už natočil jednu úžasnú epizódu. Hovoríme o Hardhome z minulej série, takže HBO už vedelo, komu dáva do rúk epizódu s jedným z najväčších potenciálov v histórii celej televíznej tvorby. Je to už trochu ironické pomenovanie, keďže GoT už dávno prerástlo televízny koncept. Nakoniec, ak naučíte hrať Kita Harringtona a Emiliu Clarke, môžete sa biť do pŕs aj pred Fincherom.

Priemerne vyjde HBO 1 epizóda posledných sérii GoT tak na 10 miliónov dolárov. Battle of Bastards si určite vyžiadalo vačšiu sumu. Neveríte? Poďme sa teda spoločne pozrieť na to, koľko ľudí si práca na predfinále 6. série vyžiadala. 

  • Až 600 ľudí pracovalo na tejto epizóde. Rátame sem štáb, kostymérov, kameramanov atď
  • Ďalších 500 ľudí tvorilo komparz. Zvyšky armád sa dorobili pomocou CGI, každý vojak zobrazený z blízka priamo na obrazovke bol však skutočný
  • Na natáčaní bolo použitých až 160 ton štrku. Skrz silné dažde v Severnom Írsku bola pôda príliš zablatená a s koňmi sa tu skutočne nedalo pracovať
  • Keď už sme pri nich, ich tréneri mali skutočne čo robiť. Na pľace sa totiž premávalo až 70 koní. Takéto množstvo týchto ušľachtilých zvierat vídame maximálne v najväčších hollywoodskych trhákoch, v Battle of the Bastards to však vyzeralo ešte uveriteľnejšie a veľkolepejšie
  • 25 kaskadérov, či už mužského alebo ženského pohlavia. IMDb hlási aj Slováka menom Lukáš Tomšík. 
  • 4 skupiny kameramanov!!!
  • 25 dní natáčania. Čiže podobne dlhá doba, ako pri najnovšej Quicksilverovej scéne. Hovoríme pritom len o súboji armád, nie o celej epizóde. Tá zabrala zase o niečo viac času. 

A koľko to celé stálo? Nuž, to sa asi nikdy nedozvieme, no mohli by sme rátať pokojne s 15-20 miliónmi dolárov. Pre mňa osobne ide pravdepodobne o najlepšiu časť Game of Thrones vôbec. Oplývala mnohými dychberúcimi scénami, ktoré asi nespočítame ani na prstoch oboch rúk. Samozrejme, došlo aj na pár nelogických rozhodnutí a scén, ale čert to ber, aj tak to bolo niečo neuveriteľné! Na záver len malé poďakovanie Iwanovi Rheonovi za stvárnenie najlepšieho záporáka v Game of Thrones, ktorý bol verný svojmu charakteru, chybám, ale i skvelým rozhodnutiam a hlavne arogantnému sebavedomiu až do konca. Mne osobne bude Ramsey chýbať, čo vám?

Game of Thrones sa priblížilo finále najlepšou epizódou celého seriálu s geniálne natočenou bitkou
Game of Thrones sa priblížilo finále najlepšou epizódou celého seriálu s geniálne natočenou bitkou
Game of Thrones sa priblížilo finále najlepšou epizódou celého seriálu s geniálne natočenou bitkou
Anketa:
Vnímate Battle of the Bastards ako najlepšiu epizódu Game of Thrones?
Áno
Nie
Áno
78 %
2536 Hlasov
Nie
22 %
703 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia