Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. februára 2016, 11:18
Čas čítania 0:00
tomky

Aké budú najväčšie e-športové turnaje v najbližších mesiacoch?

TECH E-ŠPORTY
Uložiť Uložené

Pozrieme sa na tie najdôležitejšie, čo nás čakajú.

Každým rokom sa odohrá nespočetné množstvo turnajov v rôznych hrách,  v žánroch MOBA (Multiplayer online battle arena), FPS (First person shooter), RTS (Real time strategy) a mnohých iných.  V tomto článku sa pozrieme na tie najdôležitejšie turnaje v troch najdôležitejších hrách, a to v DOTA 2, League of LegendsCounter Strike: Global Offensive. Nebudeme sa zaoberať ligami, keďže tie sa hrajú aj po dobu niekoľkých mesiacov. Predstavíme si iba tie turnaje, ktoré sa odohrajú v najbližších mesiacoch a  sú už o nich dostupné aspoň základné informácie.

Finále League of Legends Worlds Championship 2014 v Seoule

Aké budú najväčšie e-športové turnaje v najbližších mesiacoch?

Zdroj: Justin Tremor

Turnaje sa podľa stránky Liquipedia delia na tieto hlavné kategórie:

Premier - turnaj tých najlepších tímov a tých, ktorým sa podarilo prejsť kvalifikáciou na daný turnaj.  Bývajú organizované súkromnými firmamiorganizáciami. Aby to však nebolo moc jednoduché, kategória má ešte jednu podkategóriu a to sú tie turnaje, ktoré majú označenie major, ako napr. The Shanghai Major. Ponúkajú najvyššiu výhru a sú priamo sponzorované spoločnosťou, ktorá danú hru vyvinula. Vyhrať tento typ turnaja je najvyššia forma prestíže, aká sa dá v danej hre dosiahnuť.  Bývajú maximálne 1 až 4  za rok, a finančné ohodnotenie sa líši vzhľadom hru, keďže napr. Counter Strike má hlavný premier major turnaj  o 250,000$ a DOTA 2 o 19,000,000$. To však nie sú sumy, ktoré si odnesie domov víťaz, ale suma, ktorá sa prerozdelí pomedzi tímy podľa výsledného miesta.

Odporúčané
Fandíš gamingu? Toto sú noví majstri Slovenska v e-športoch Fandíš gamingu? Toto sú noví majstri Slovenska v e-športoch 10. októbra 2023, 17:00

Major - turnaje sa hrajú častejšie  ako premier, ale na rozdiel od premier turnajov sa tu vyskytujú slabšie tímy a ojedinele sú na turnaji 1, maximálne 2 lepšie tímy. Zvyčajne sa hrá od 20,000$ po 100,000$.

Minor - turnaje s najnižšou možnou výhrou, najnižšou prestížou, zvyčajne hrané slabšími tímami. Paradoxne, tieto turnaje patria medzi tie najdôležitejšie, keďže nové tímy sa môžu hlavne vďaka nim prebojovať medzi tnajsilnejšie tímy. Pri týchto turnajoch sa môže hrať od niekoľko stoviek dolárov až po pár desiatok tisíc dolárov.

League of Legends

Najväčšie meno medzi e-športami, ktoré sledovanosťou niekoľkonásobne prevyšuje tie ostatné. Finále hlavného turnaja World Championship, ktoré sa odohralo v nemeckom Mníchove, malo sledovanosť  14 miliónov divákov pri obrazovkách a ďalších 17,000 bolo na štadióne, čo bolo však sklamanie, vzhľadom na to, že rok predtým sa finále v kórejskom Seoule zúčastnilo viac ako 45,000 divákov.

IEM Season X World Championship

Turnaj IEM Katowice 2015 

Aké budú najväčšie e-športové turnaje v najbližších mesiacoch?

Zdroj: ESL

Finále série a prvý významný turnaj roka sa odohrá v poľských Katowiciach, a to od 4 do 6 marca. Hrať sa bude o celkovo 500,000$ a rozdá si to 8 tímov, medzi ktorými sú aj poslední  víťazi World Championship SK Telekom T1.

DOTA 2

Druhé najväčšie meno medzi e-športovými hrami.  Najdôležitejší turnaj The International, ktorý minulý rok sledovalo 4,5 milióna divákov pri obrazovkách a 17,000 ľudí na štadióne v americkom meste Seattle, je medzi fanúškmi e-športov absolútne legendárny. Tento rok sa však formát turnajov mení a pribudnú ďalšie 3 premier major turnajeFrankfurt Major (ktorý sa už odohral), Shanghai Major  a Manila Major.

The Shanghai Major

Hráč tímu Alliance "Loda" na turnaji vo Frankfurte 

Aké budú najväčšie e-športové turnaje v najbližších mesiacoch?

Zdroj: Dotablast

Turnaj v čínskom Shanghaji, kde hlavný event odštartuje 2. marca a tímy si rozdelia 3,000,000$. 8 tímov bolo pozvaných a 8 muselo prejsť kvalifikáciou. Akcia začne už 25. februára, keď sa budú hrať zápasy v skupinách.  Zo 16 tímov sa do hlavného boja prebojuje 8. Favorita na víťaza turnaja je ťažké predpovedať, avšak čínsky tím EHOME je momentálne najlepšie hodnotený tím podľa gosugamers. Prekvapením by však nebola ani výhra tímov Evil Geniuses, OG, Team Secret alebo Alliance. Turnaj bude možné sledovať  priamo v hre a na stránke dota2.com.

ESL One Manila

Aké budú najväčšie e-športové turnaje v najbližších mesiacoch?

 Zdroj: ESL

Predtým, než sa v júni odohrá turnaj The Manila Major o 3,000,000$ sa bude hrať  firmou ESL sponzorovaný turnaj ESL One Manila o 250,000€. Ohlásené sú zatiaľ 3 tímy (EHOME,  Team Liquid, Team Secret), zvyšných 5 však ešte iba čaká kvalifikácia. Turnaj začína 23 apríla, odohrá sa v Mall of Asia Arena s kapacitou cez 20,000 miest a bude vysielaný ako je to už u ESL zvykom na twitch.tv.

Counter Strike: Global Offensive

Counter Strike 1.6 bol populárny, avšak kvôli nedostatku updatov začal upadať do zabudnutia. Hernú sériu priviedla späť z mŕtvych až verzia Global Offensive a Counter Strike vystrelil smerom hore závratnou rýchlosťou.  Turnaj ESL One Cologne 2015 si pozrelo 1,3 milióna divákov pri obrazovkách a cez 11,000 divákov na štadióne. Counter Strike nemá žiadny signifikantne lepšie  finančne ohodnotený turnaj, ale zato sa hrá veľké množstvo turnajov po celom svete v priebehu celého kalendárneho roka. Aktuálny ročník odštartoval turnajom StarLadder i-League StarSeries XIV Finals, kde sa v Minsk Arena stretlo cez 18,000 divákov.

IEM Katowice 2016

Turnaj v Katowiciach v roku 2015 

Aké budú najväčšie e-športové turnaje v najbližších mesiacoch?

Zdroj: ESL

Najbližší dôležitý turnaj sa odohrá od 2. do 5. marca v Katowiciach, kde sa rozdelí 250,000 dolárov. Stretnú sa najlepší s najlepšími a ukáže sa, či tím Fnatic potvrdí obhajobu titulu alebo sa o titul pobije domáci tím a víťazi IEM Katowice 2014 Virtus Pro. Zo Slovákov sa turnaja zúčastní legendárny Ladislav “Guardian“ Kovács, ktorého tím NAVI je tiež jedným z favoritov. Bude sa dať sledovať na stránke twitch.tv.

MLG Major Championship: Columbus

Aké budú najväčšie e-športové turnaje v najbližších mesiacoch?

Zdroj: MLG

Prvý z troch hlavných turnajov sponzorovaných firmou Valve sa odohrá v americkom Columbuse v Nationwide Arena od 29. marca do 4. apríla. Hrať sa bude rovnako ako v Katowiciach o 250,000$. Pred začiatkom sa však ešte odohrá offline kvalifikácia, kde sa zo 16 tímov do hlavného súboja dostane 8. V nej budeme zvedaví hlavne na výkony tímu Hellraisers so Slovákmi Martin “STYKO“ Styk, Patrik “Zero“ Žúdel a Čechom Tomáš “Oskar“ Šťastný. Turnaj bude možné sledovať priamo v hre Counter Strike a na stránke twitch.tv.

Domov
Zdieľať
Diskusia