Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. januára 2016, 15:41
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Ktorým interpretom a skupinám sa podarilo v roku 2015 preraziť na slovenskej rapovej scéne?

HUDBA NERIEŠ
Uložiť Uložené

Výber najkvalitnejších interpretov a zoskupení, ktoré nám v roku 2015 padli do oka ako nováčikovia alebo objavy.

Každá, aj tá najmenšia slovenská obec sa vyznačuje tým, že v nej žije aspoň jeden začínajúci raper a pri jeho veľkom šťastí tiež producent s aspoň elementárnymi schopnosťami. Síce nevychádzame z čísel štatistického úradu, no stačí polhodinka na youtube a ihneď budete zastávať túto myšlienku. Aj preto sme veľmi radi, že sa občas nájde ihla v kope sena v podobe kvalitných mladých interpretov či skupín. Rok 2015 bol oproti tomu predošlému o čosi plodnejší na nové talenty, čomu sa veľmi tešíme a pevne veríme, že sa v podobnom duchu bude niesť aj ten nasledujúci. V našom dnešnom výbere sa nevyskytujú len nováčikovia ale aj tí, ktorým sa podarilo v uplynulých 12 mesiacoch vystúpiť z vlastného tieňa a presvedčiť nás svojou tvorbou. Dúfam, že vás naše rozhodnutia nepohoršia a už len pripomeniem, že v tomto prípade ideme bez poradia

Nerieš

Už v poslednej štvrtine roka 2015 sme informovali o dvojici chalanov z Pezinka, ktorých charakterizuje kvalitný zvuk, chuť púšťať sa do nových vecí a tiež vynikajúci nos na produkcie. Matej Straka a Gabryell si na konto najprv pripísali podarený albumový počin Minimal, kde sa ukázalo, že sa hudbe nevenujú len zopár mesiacov ale niekoľko rokov a neskôr aj ďalšie single, ktorými všetko len podčiarkli.

Konkrétne teda poalbumová skladba Domov, na ktorej sa hudobne podieľal známy Maiky Beatz a tiež Za jednú noc, kde producentské schopnosti predviedli Amida a člen skupiny Matej. Za každým máme možnosť vidieť aj kvalitný vizuál, čo často u interpretov nebýva zvykom. Nerieš majú za sebou už aj zopár sólových koncertov a boli aj súčasťou Versus Tour k Strapovmu najnovšiemu nosiču. V prípade, že by ste chceli vidieť ich živé vystúpenie, už 22. januára sa objavia v Prahe. Snáď budú chalani pokračovať v nastolenom tempe a už čoskoro sa dočkáme ďalšieho avizovaného videoklipu.

FOBIA KID

Ak si už počul náklad s titulom Punčové rezy, tak ti muselo byť jasné, že tento blázon pochádzajúci z Oravy nemôže v našom výbere objavov chýbať. Fobia Kid z formácie Galaxia Y oplýva jedinečným prejavom aj lyrikou, ktorá síce nemusí sedieť každému, no keď sa raz namotáš, tak jednoducho ideš replay. No a ako bonus si sa konečne dozvedel, že Thrasher nie je fashion značka. Neskôr ešte prišla skladba Alica, ktorá sa niesla v podobnom charakteristickom duchu.

V úplnom závere roka 2015 prišlo malé prekvapenie zo stajne Comebackgangu, ktorý sa rozhodol Fobiu prijať do svojich radov, a tak už nie je Pil C jediným raperom v bande. Všetko teda nasvedčuje tomu, že nasledujúci rok bude veľmi silný, čo Fobia dokazuje práve dnes, kedy spoločne s Ideom z českého labelu Ty Nikdy vydávajú singel s názvom Gentlemani

Art Priority

Perspektívna dvojica hudobníkov pôsobí pod zoskupením s názvom Art Priority a ponúka opäť niečo z úplne iného súdka. Jeho členovia, teda menovite Šimon Swibidie a Tomy Kotty pochádzajú z Bratislavy, resp. Žiliny a už sme ich mali dokonca možnosť vidieť v talentovej šou, kde predviedli fantastické číslo. Ja osobne som prvýkrát zaregistroval Tomyho na Rakbyho skladbe Obyčajný deň, kde pre mňa hneď predstavoval niečo špeciálne.

Svoje kvality podčiarkol hneď pár dní na to, keď uzrela svetlo sveta skladba Striptíz. Veľmi dobre hudobne vybavená dvojica zvláda produkovať tvorbu, ktorá nezaostáva textom, technikou, prejavom či samotnou inštrumentálnou stránkou. Atmosférické poňatie pre niekoho možno plytkej témy je natoľko dobré, že si jednoducho budete priať viac. Snáď nás teda chalani nenechajú dlho čakať.

 

Jofre

Snáď mi dáte za pravdu, že Jofre, teda Ján Lednický objavujúci sa na projekte Iní dokázal, že nie je len vynikajúcim producentom, ale aj interpretom. Svoje inštrumentálne schopnosti predviedol napríklad na skladbe #SSMD, a tak sme boli veľmi zvedaví, ako sa mu bude dariť na speváckej dráhe. Spoločne s Egom sa objavil na skladbe Noc a fakt, že dokáže nahrať plnohodnotnú záležitosť aj sám dokazuje na skladbách Sen či Nepotrebujem novú, ktoré tiež sám hudobne produkuje.

Už zajtra by mala uzrieť svetlo sveta vec Neverili mi, ktorej krátku časť sme už mali možnosť počuť vďaka ochutnávke v podobe teaseru. Jofre je jedným z našich najväčších favoritov, a tak mu budeme držať palce a dúfať, že už čoskoro sa dočkáme aj sólového počinu. Predsa len, podobne talentovaných umelcov v našich končinách nenájdeme až tak veľa.

Ďakujeme veľmi pekne za pozornosť. Ak vám padol do oka aj iný interpret či skupina, pokojne sa môžete vyjadriť v komentároch, prípadne aspoň zahlasovať v ankete. Dovidenia!

Anketa:
Kto z nováčikov či objavov ťa v roku 2015 zaujal najviac?
Nerieš
Fobia Kid
Art Priority
Jofre
Iný
Nerieš
46 %
1415 Hlasov
Fobia Kid
23 %
719 Hlasov
Art Priority
4 %
115 Hlasov
Jofre
14 %
427 Hlasov
Iný
13 %
401 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia