Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. decembra 2015, 18:42
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Január v kinách bude plný oscarových veľkofilmov a kvalitnej filmárskej práce

FILMY A SERIÁLY NOVÉ FILMY V KINÁCH (KINOPROGRAM)
Uložiť Uložené

Iñárritu, Tarantino, David O. Russel či Adam McKay a ich adepti na Oscarov. Január vaše peňaženky vyprázdni ešte viac ako december.

Rok 2015 je pomaly za nami, je čas na sumarizovanie všetkého, čo sa udialo, no ešte predtým musíme oboznámiť našich čitateľov, čo ich čaká v kinách v januári. Ako iste viete, pred Star Wars bol veľký humbuk a prakticky celý svet kašľal na to, čo bude po 17. decembri. Teraz je to už ale dôležité. Do kín totiž začínajú prúdiť oscaroví kandidáti v húfoch. Ako to už býva zvykom, aj tento mesiac si svoje nájdu fanúšikovia všetkých možných žánrov. 

1. Joy (réžia: David O. Russell)

Jennifer Lawrence v sympatickej role? Zdá sa, že to bude zase od Russella, či nie? Ale áno, bude. Joy bude v poradí tretím filmom štvorlístku Russell-Lawrence-DeNiro-Cooper. Opäť to je dráma a opäť je hlavnou postavou Jennifer Lawrence, respektíve jej Joy. Ide o príbeh štyroch generácií jednej rodiny a jeho ústrednou postavou je rovnomenná Joy (Jennifer Lawrence). Vo filme sledujeme jej vzostup, to, ako sa stáva zakladateľkou veľkej obchodnej dynastie a mení sa na silnú a nezávislú ženu. Druhý trailer je o čosi svižnejší a veľa nám napovedá o hlavnej hrdinke, ktorá bude počas celého filmu prechádzať silnými emocionálnymi zmenami, od mladej ambicióznej študentky až po chladnú a tvrdú podnikateľku s jasným cieľom - postarať sa o svoj biznis. 

2. The Big Short/Stávka na istotu (réžia: Adam McKay)

Odvážny film odvážneho filmára. McKay je skôr scenáristom a režisérom komediálnych frakov. Má za sebou scenár k Ant-Manovi či zrežírované komédie Anchorman 2 a The Other Guys (Benga zo zálohy). Taktiež sa o ňom hovorí ako o horúcom adeptovi pre réžiu ďalšej marvelovky. V Big Short ale stavil na osdvedčené a známe herecké mená, ktoré mali doručiť kvalitu už sami o sebe. Reč je štvorlístku hlavných postáv v podobe Ryana Goslinga, Brada Pitta, Christiana Balea a Stevea Carella. Snímka nás zavedie do finančných vôd ešte pred vypuknutím celosvetovej finančnej krízy v roku 2008, kedy si skupina jednotlivcov ako prvá uvedomila, že rozrastajúci trh s hypotékami sa v dôsledku pochybnej súčinnosti investičných bánk na Wall Street a ratingových agentúr nafúkne v ekonomickú bublinu obrovských rozmerov. 

3. The Forest/Les (réžia: Jason Zada)
Horor Les sme si spomínali v priebehu posledných dvoch týždňov hneď dvakrát. Prvý raz v článku o najočakávanejších hororoch pre rok 2016, druhýkrát, keď vyšiel ďalší mrazivý trailer sľubujúci atmosférický zážitok plný napätia, nielen lacných ľakačiek. Natalie stvárni mladú Američanku, ktorá je nútená les navštíviť kvôli nečakanému zmiznutiu jej dvojčaťa práve v tejto lokalite. Dvojičky sú navzájom prepojené a už od malička vycítia, keď s tou druhou niečo nie je v poriadku. A tak sa Sarah (Dormer) prinúti prekročiť hranice svojho strachu a hľadať svoju sestru v lese, kam sa ľudia chodia pripraviť o život.

4. Hateful Eight (réžia: Quentin Tarantino)
3-hodinový westernový epos o 8 ľuďoch, ktorí sa náhodou ocitli v jednej chate počas snehovej víchrice. Ani jeden nemá v láske toho druhého, každý je z trochu odlišného súdka, no všetci musia noc prečkať spolu. Či ostanú na konci aj všetci nažive, to je otázne, no je to Tarantino a western, takže o tom silne pochybujem. Očakávať môžeme už tradične skvelé a napínavé dialógy, zábavnú akciu a úžasne natočený príbeh. Tarantino predsa nikdy nesklame. 


5. The Revenant (réžia: Alejandro González Iñárritu)

Pravdepodobne najočakávanejší januárový film. Oscarový režisér, Hardy, Gleeson, DiCaprio, oscarový kameraman, dychberúce trailery, obdivuhodný spôsob natáčania a celková aura okolo Revenanta vnucujú pocit, že to bude filmársky zvládnuté na jednotku a fajnšmekri budú v siedmom nebi. Či bude ale snímka aj rovnako zaujímavá a dejovo bohatá, na to si ešte pár dní musíme počkať. Dej je inšpirovaný skutočnými udalosťami bájneho lovca menom Hugh Glass (DiCaprio), ktorého napadne medveď a narobí s ním nepeknú paseku. Zázrakom prežije, avšak terén neumožňuje jeho prevoz k ošetrovni. Veliteľ tak s ním nechá dvoch svojich mužov, ktorí mu majú pomáhať, prípadne ho po smrti pochovať. Tí sa však na neho vykašľú a Hugh ostáva napospas divočine a koncu života celkom sám.

6. 5th Wave (réžia: J. Blakeson)
Blakeson doteraz natočil len krimi thriller The Disappearance of Alice Creed, ktorý má však slušné hodnotenia. Tentoraz sa obul do sci-fi adaptácie rovnomenného a úspešného knižného diela, za ktorým stojí spisovateľ Rick Yancey. Príbeh sa odohráva vo svete zdevastovanom mimozemskou inváziou, ktorá sa na ľudstvo zniesla už v štyroch rôznych vlnách. A teraz, keď už skoro nikto neostal nažive a vzájomná dôvera sa takmer úplne vytratila, prichádza vlna s poradovým číslom päť. V centre diania sa ocitne 16-ročná Cassie (Chloë Grace Moretz - The Equalizer, Kick-Ass), ktorá sa zúfalo snaží zachrániť svojho mladšieho brata, po ceste však stretáva okúzľujúceho a tajomného mladého muža. Trailery vyzerajú fajn, kto má rád post-apo atmosféru a Chloe, asi by do toho kina zájsť mal.

7. O kuratách a ľuďoch (réžia: Anders Thomas Jensen)

Anders Thomas Jensen je známy dánsky spisovateľ a scenárista. Len v posledných rokoch sa postaral o western Salvation či Druhú šancu. Poznáme ho ale najmä kvôli skvelej dráme Adamove jablká, Lepšiemu svetu a ďalším kúskom z minulosti. Niet pochýb o tom, že Mads Mikkelsen je jeho obľúbeným hercom, no a práve s ním sa vracia na režisérsku stoličku opäť, a to 10 rokov po poslednej skúsenosti práve s Mikkelsenom v Adamových jablkách. Dej hovorí o dvoch bratoch, ktorí sa na smrteľnej posteli svojho otca dozvedajú, že sú adoptovaní, a tak sa vydávajú na cestu za svojim skutočným otcom. Zisťujú, že majú ďalších troch, veľmi zvláštnych súrodencov. 

8. Sleeping with Other People/Milenci tých druhých (réžia: Leslye Headland)

Jason Sudeikis a Alison Brie sa nám predstavia ako závisláci na sexe, ktorí nie sú schopní udržať si zdravý vzťah s inou osobou. Majú takéto osoby vôbec šancu na lásku? Po „jednorázovke" na vysokej sa Lainey (Brie) a Jake (Sudeikis) stretávajú o 12 rokov neskôr v New Yorku a zisťujú, že obaja majú rovnaký problém. Napriek vzájomnej príťažlivosti sa rozhodnú ostať priateľmi a držať veci v platonickej rovine. Podľa traileru môže ísť o zábavnú komédiu pre nenáročných alebo len béčkový oddychovák, aj keď možno nie do kina.

9. Dirty Grandpa/Dedo je lotor (réžia: Dan Mazer)
Šikovný ťah distribútora preložiť nový film dua Robert De Niro a Zac Efron práve takto. Uvidíme, či im to prinesie nejaký úžitok. Trailery sú sľubné a ak by som si mal vybrať medzi týmto a práve Sleeping with Other People, asi by som skúsil toho De Nira v role chrapúňa. Snímka sleduje Jasona Kellyho (Efron - We Are Your Friends, Neighbors), mladého chlapíka krátko pred svadbou, ktorý je donútený absolvovať so starým otcom Dickom (Robert De Niro - The Intern, Silver Linings Playbook) jazdu za jarnými prázdninami. Cieľom ich cesty je Florida a všetko by bolo v absolútnom poriadku, lenže pán v pokročilom veku nie je iba bývalý armádny generál, ale aj nenapraviteľné prasa, takže na ústrednú dvojicu čaká skutočne zaujímavé dobrodružstvo. 

10. Ride Along 2/Policajtov švagor (réžia: Tim Story)
Režisér jednotky sa vracia k príbehu o neskúsenom policajtovi, ktorý všetko pokašle a o jeho švagrovi, ktorý vôbec nie je nadšený, že jeho sestra sa chystá stráviť zvyšok svojho života práve s ním. Ice Cube hrá švagra, ktorý sa rozhodne urobiť z budúceho manžela (Kevin Hart) svojej manželky poriadneho chlapa. Vezme ho teda na akciu zameranú na zhabanie drog, všetko sa ale pokašle a tak sa musí dvojica policajtov dostať von z neželaných problémov. Ak ste videli jednotku, viete presne, čo vás bude v kine čakať pri dvojke. 

Okrem toho ale uvidíme ďalšie zaujímavé počiny, ako napríklad: Čierne duše, Už teraz mi chýbaš, animák Ľadová sezóna, Rodina na prenájom či ďalšiu časť Chipmunkov, na ktorých na Slovensku asi už skutočne nik nie je zvedavý. Alebo? Na ktoré filmy s určitosoťu chcete zájsť vy? Ja by som rád apeloval na význam podpory filmov v kinách. Hlavne tých, ktoré máme možnosť vidieť aj inými spôsobmi. Stálo za nimi mnoho práce, úsilia a peňazí. Navyše sa tá návšteva kina v daných prípadoch skutočne oplatí. 

Domov
Zdieľať
Diskusia