Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júla 2015, 16:22
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Do konca roka zažijeme ešte desiatky skvelých kino zážitkov. Na ktoré sa tešíme najviac?

FILMY A SERIÁLY NAJOČAKÁVANEJŠIE FILMY
Uložiť Uložené

Od sci-fi cez horory, fantasy, akčné filmy až po drámy a Star Wars, ktoré si jednoducho zaslúžia vlastnú kategóriu.

Ešte v novembri minulého roka sme si predstavili 50 najočakávanejších filmov pre rok 2015, no pochybujem, že si to ešte niekto z vás pamätá. Viac ako pol roka je však za nami a nám ostáva ešte 5 nesmierne bohatých mesiacov, počas ktorých si ľudia ako ja slušne vyvetrajú peňaženku práve kvôli lístkom do kina. V drvivej väčšine prípadov ale rátam s tým, že zážitok bude za tie peniažky stáť. Ja síce už teraz viem, na čo všetko do decembra pôjdem, avšak, je mi jasné, že niekto žije aj normálny život a nemyslí každý deň na Star Wars a všetky filmy, ktorých sa dočkáme práve do tejto premiéry. Poďme sa teda pozrieť na to, čo pre nás Hollywood do decembra ešte má nachystané. 

1. Inside Out - 13. 8.
Táto Pixarovka si už svoju svetovú premiéru odbila, slovenskí a českí distribútori ale z nejakých dôvodov nedokázali, respektíve nechceli snímku priviesť aj medzi nás. Rozhodne nie včas. V dobe, keď vyšleme niekoho z nás do kina pre potreby recenzie, iní už budú ťahať screenery či iné nekvalitné verzie. Aspoň to ale nebudú mať s dabingom, že? V hlave, ako znie oficiálny slovenský názov, nazrieme do myslí všetkých ľudí, ktoré vlastne riadia emócie. Konkrétne sa v Pixare zamerali pre zobrazenie Strachu, Radosti, Hnevu, Smútku a Znechutenia. Zápletka sa točí okolo výletu Radosti a Smútku, ktoré opustia mozog a s emóciami mladej Reily to pekne zatočí. 

Odporúčané
50 najočakávanejších filmov roka 2024 (2. časť) 50 najočakávanejších filmov roka 2024 (2. časť) 5. januára 2024, 12:30


2. Man From U.N.C.L.E. - 13. 8.
V rovnaký deň sa ale môžu tešiť aj priaznivci akčného žánru. Premietať sa totiž bude novinka Guya Ritchieho (Sherlock Holmes s Downeym, Zbaľ prachy a vypadni, Snatch) spadajúca do žánru komediálnych špionážnych filmov. Dej sa zameria na americkú a ruskú tajnú službu, ktoré musia nečakane spolupracovať, aby tak odvrátili blížiacu sa jadrovú vojnu. Čakajú nás skvelí herci a herečky, poriadna dávka akčných sekvencií, humor a snáď aj typický Ritchieho skvelý film, pri ktorom sa náramne zabavíme.


3. Fantastic Four - 13. 8.
Tento štvrtok bude jednoducho veľmi silný. Menšie kiná si budú musieť vybrať medzi Ritchiem a Joshom Trankom, režisérom rebootu Fantastickej štvorky od štúdia FOX (21th Century Fox). Premietať totiž tri filmy nie je pre každé kino reálne. Trankova Fantastická štvorka ale zaujme vizuálom, odlišným poňatím komiksového príbehu, komornejšou a realistickejšou atmosférou sci-fi filmu a snáď aj špecifickým rukopisom Josha Tranka, ktorý by v Hollywoode mohol skončiť veľmi dobre, alebo veľmi zle. 


4. Hitman - 27. 8.
Ďalší reštart, tentoraz ale nie až taký atraktívny. Hitman už bude skutočne vypovedať svojmu názvu a nepôjde o žiadneho Silent Assassina. Pripravte sa na výbuchy, desiatky mŕtvych a klasické béčko plné nedotiahnutých efektov, priemerných hereckých výkonov, no za to s odľahčenou atmosférou a slušnou akciou. Ak ste ale fanúšikom hier, radšej si dobre rozmyslite, či investujete práve do tohto. 


5. Vacation - 27. 8.
Aby sme teda ulahodili aj tým fanúšikom komédií, no nie? Pre mňa to tento rok vyhral opäť Seth MacFarlane a jeho Macík 2, ktorý ma rozrehotal viac než len párkrát. Som jednoducho neslušné hovedo a tento humor mi neskutočne vyhovuje. O nič horšie by na tom ale nemuseli byť Griswoldovci, ktorí sa hlásia o slovo po desiatkách rokov. Stále pri tom bude Chewy Chase, avšak len skrz cameo. Dej sa zameria na jeho syna Rustyho, ktorý je rovnako podarený, čo sa priťahovania problémov týka, ako je ocko. Vacation dostáva zo zahraničia celkom pozitívne ohlasy, takže sme na tento reštart dosť zvedaví. 


6. American Ultra - 3. 9.
Jesse Eisenberg a Kristen Stewart si zopakujú spoluprácu, tentoraz v akčnej komédii. Dej hovorí o tom, ako americká vláda posledné desaťročia tajne vychováva smrtiacich agentov, ktorí ale väčšinu času spia a začínajú zabíjať až po svojej aktivácii. Jedna takáto aktivácia však nevyjde podľa predstáv a nás tak čaká sled náhodných, vtipných, i akčne pojatých scén. Dúfajme, že dorazí aj originalita, pretože podobné koncepty tu už párkrát boli.


7. Maze Runner: The Scorch Trials - 17. 9.
Dám na svoje spomienky a napíšem, že je to azda len rok aj pár mesiacov, kedy sa do kín dostalo nové sci-fi pre mladých na spôsob Hunger Games či Divergence, Maze Runner (Labyrint). Musím sa priznať, z trailerov som snímku odsudzoval a dal jej šancu asi len začiatkom tohto roka, no o to viac som bol prekvapený (príjemne). Asi by som aj povedal, že tajomný dej zahrňujúci mladistvých hrdinov, ktorí bojujú o svoj život v aréne a následne v pustom svete na našej planéte, je oveľa kvalitnejšie spracovaný, než práve spomínané Hunger Games. A na dvojku sa celkom teším!


8. Everest - 24. 9.
Jake Gyllenhaal na vrchole. Tento chalan jednoducho hviezdi a nezadržateľne mieri za titulom najlepšieho herca z novej, „mladej“ vlny Hollywoodu. Po ringu zo Southpaw sa presunie na Mount Everest, kde bude bojovať o svoju hrdosť, splnenie cieľov a možno aj o svoj život. 


9. Hotel Transylvánia 2 - 1. 10
Keď to tomu Adamovi Sandlerovi stále nejde vo filmoch, aspoň si zadabuje. Úspešný animák o strastiach príšer, samotného Draculu nevynímajúc, dostane pokračovanie a tentoraz sa bude riešiť to, ako je možné, že sa v hoteli

Do konca roka zažijeme ešte desiatky skvelých kino zážitkov. Na ktoré sa tešíme najviac?
pre príšery môžu ubytovať ľudia a prečo je vnuk starého upíra a otca Draculu polovičný človek. Pre menších skvelá forma zábavy.


10. Frankenstein - 1. 10.

Dostali sme už kvantum spracovaní príbehu o Frankensteinovi a jeho monštru. Tentokrát sa ale na všetky tieto udalosti pozrieme skrz oči verného Frankensteinovho (James McAvoy) sluhu, Igora (Daniel Radcliffe). Na snímku sa veľmi teším, keďže nás údajne čaká niečo úplne odlišné, než čo sme mali šancu vidieť, a taktiež mám oboch hercov veľmi rád. 

Do konca roka zažijeme ešte desiatky skvelých kino zážitkov. Na ktoré sa tešíme najviac?


11. Martian - 1. 10.
Prequel k Interstellaru. Aj takto sa niektorí vyjadrili o Marťanovi po prvom traileri. Matt Damon je členom posádky, ktorá pristane na Marsi, avšak kvôli istým problémom je nútená v rýchlosti a strese planétu opustiť. Zabudnú tam však Damona, a ten sa tak musí snažiť o nemožné. Vypestovať na Marse život, aby vydržal čo najdlhšie, možno tak dlho, aby ho stihli jeho kolegovia zachrániť. 


12. Crimson Peak 15. 10. 
Meno Guillermo del Toro je vám, myslím si, dosť známe. Okrem iného sa postaral o Hellboya či o scenár pre Hobita, ktorého mal pôvodne režírovať (škoda, že to nevyšlo). Na jeseň začne natáčať Pacific Rim 2, avšak, ešte predtým dorazí do kín gotický horor Crimson Peak v hlavnej úlohe s Tomom Hiddlestoneom (Loki z Avengers). Hororom snímka začne byť vtedy, keď sa zistí, že dom, do ktorého sa nová rodinka nasťahovala, si pamätá minulosť, a ani novomanžel hlavnej ženskej postavy vlastne nie je ten, za koho ho všetci mali.


13. The Last Witch Hunter 22. 10.

Vin Diesel ako zarastený zabijak čarodejníc, ktorý prežíva celé stáročia kvôli prekliatu a stáva sa tak posledným lovcom týchto nadprirozdených bytostí? No, nedá sa povedať, že by som jasal, no niečo mi hovorí, že si to pozriem pol roka po premiére počas daždivého večera a ako s akčným béčkom budem viac než spokojný. 

14. Sinister 2 - 22. 10.
Pokračovanie veľmi úspešného hororu Sinister už dorazilo so strašidelnou atmosférou v podarenom traileri, no zmenili sa ako ľudia pred, tak aj za kamerou a logicky, ako to už býva, sa kvalita jemne zníži. Uvidíme, čo na to povedia kritici, no diváci, ktorí chodia na horory aj tak z jediného dôvodu (báť sa a byť napätí) budú zaručene uspokojení.


15. Legend - 29. 10.
Tom Hardy v dvojrole? Sem s tým! Ale počkať, bude to dokonca jemne noirová gangsterka zasadená do Londýna počas 60. rokov. Razom tak očakávania a natešenosť stúpa. Obávať sa čo i len priemerného hereckého výkonu od Hardyho je rovnaké, ako očakávať menej než úžasnú prácu pred kamerou v podaní Gyllenhaala či Dicapria. Hardy si zahral dvojičky Ronalda a Reginalda Krayovcov.


16. James Bond: Spectre - 6. 11.
Najnovšia Bondovka s Danielom Craigom bude pravdepodobne aj posledná od režiséra Sama Mendesa (natočil aj Skyfall). Stále je otázne, či sa nezmení aj predstaviteľ najznámejšieho agenta v histórii kinematografie, no rozhodne by to bola škoda. Tentokrát sa 007 postaví tajnej organizácii Spectre. Veliť by jej podľa všetkého mala postava Christopha Waltza a uvidíme aj Draxa z Guardians of the Galaxy! Čaká nás kopa akcie, nové gadgety pre Bonda, viac krásnych žien a Bond Girl, než kedykoľvek predtým a omnoho viac.


17. Steve Jobs - 13. 11.
Ak vás Ashton Kutcher ako Steve Jobs sklamal, respektíve ste boli s filmom nespokojní, možno budem zase raz len riskantne predvídavý, no myslím si, že Aaron Sorkin ako scenárista (Newsroom, Social Network) a Danny Boyle (Tranz, 127 hodín, Trainspotting...) ako režisér nám vďaka skvelému výkonu Michaela Fassbendera čoby Jobsa samotného chuť napravia. 


18. Hunger Games: The Mockingjay - Part 2 - 20. 11. 
Tak, bude to konečne to finále, alebo bude ešte chcieť štúdio Lionsgate čo-to zarobiť? Hovorí sa totiž o tom, že sa dočkáme buď prequelov alebo sequelov. Nakoniec, inak nedopadol ani Harry Potter či Stredozem. Obľúbené fantasy a sci-fi série predsa treba žmýkať do úmoru. V poslednom filme podľa knižnej predlohy sa však dočkáme konečného zúčtovania v Paneme, a tešiť sa tak môžeme na kopec akcie. 


19. Black Mass - 20. 11. 
Johnny Depp vo vrcholovej forme? Žeby predsa len? Po dlhých rokoch sa konečne rysuje film s Deppom, kde sa skutočne bude musieť spoliehať na svoj herecký talent, ktorý kvôli peniazom odložil do kúta. Štýlová gangsterka podľa skutočných udalostí nás zavedie do 70. rokov bostonských ulíc, kde vyrastali a neskôr sa stretli ako dospelí ľudia John Connolly a James "Whitey" Bulger, už ale ako agenti FBI a hlava írskej mafie. 

20. Good Dinosaur 27. 11

Druhá Pixarovka v jednom kalendárnom roku. To tu tuším azda ešte nikdy nebolo. Strach z nedokonalej práce je teda opodstatnený, avšak po prvých dvoch traileroch v tento animák verím a dúfam, že zahrá na struny aj dospelákom. Zatiaľ to vyzerá na jazdu len pre tých menších. Dej hovorí o časovej kontinuite, kde neslávne známy asteroid nezasiahol našu planétu a nespôsobil tak vyhynutie dinosaurov. Jeden z nich sa spriatelil s človekom, pričom ich čaká dobrodružný výlet do neznáma. 


21. In the Heart of the Sea - 3. 12

Podľa pôvodného plánu premiéry sme mali túto drámu pravdepodobne vidieť niekedy teraz v lete. Warner ju ale presunul o pol roka neskôr a my si tak na boj Thora (Chris Hemsworth) s mobidickom budeme musieť počkať. Režíroval Ron Howard, majster biografických snímok. Synopsa hovorí o námorníkovi, ktorému potopila loď obrovská ryba. Tú sa následne pokúsi zabiť a pomstiť sa jej tak.


22. Malý princ - 3. 12.
Pamätáte si ešte na ten čarovný trailer pre rozprávku, ktorá bude pravdepodobne najviac o emóciách? Už len názov by vám mal byť povedomý, keďže hovoríme o animovanom spracovaní knižky známej po celom svete. Tvorcom je Antoine De Saint Exupéryho a dnes by bol pri pohľade na jeho dielo snáď spokojný. Ja osobne sa tohto neviem dočkať, no a vy si radšej pustite trailer, ktorý vás zaručene presvedčí o návšteve kina. 

23. Bridge of Spies - 3. 12.
Bratia Coenovci ako scenáristi, Tom Hanks so snahou oživiť svoj geniálny herecký um, Steven Spielberg na pozícii režiséra a téma studenej vojny? Ak toto dopadne zle, bude to pravdepodobne kvôli Spielbergovi, ktorý už má svoje zlaté roky bohužiaľ za sebou. Podľa prvých záberov to ale stále vyzerá veľmi nádejne, nakoniec, drám z tohto obdobia a s takými tvorcami za i pred kamerou nikdy nie je dosť.


24. Creed - 17. 12.

Potomok Apolla Creeda, slávneho boxera, súpera a priateľa samotného Rockyho, sa po dlhých rokoch objavuje na výslní a žiada Rockyho, aby ho trénoval. Mladý preukazuje potenciál, a tak sa ho azda najznámejší filmový boxer ujme. Trailer vyzerá skutočne dobre, Michael B. Jordan je skutočne talentovaný herec a po Southpaw tu tak máme možno ďalší podarený boxerský film.


25. Star Wars: The Force Awakens - 17. 12.
Najlepšie som si nechal na koniec. Stále je to niečo cez 5 mesiacov, no mne sa pri predstave ikonického soundtracku v kine už teraz trasú kolená. Toto je film, na ktorý pôjdu do kina všetky generácie, film, na ktorý budete vy ako najmladší fanúšikovia ságy chcieť zobrať svoje deti, zatiaľ čo ja budem hnať do sály celé svoje okolie. Hviezdne vojny sa vracajú a pre mňa ide o celosvetovú udalosť roka. Veríme J. J. Abramsovi a dúfame, že mu Sila dala dostatok energie pre stvorenie takého príbehu, aký si tento gigant jednoznačne zaslúži. 


Do konca roka uvidíme desiatky ďalších filmov. Niektoré z nich odignorujeme, niektoré si predstavíme v prehľadoch kino-premiér tak, ako to robíme každý mesiac, o existencii iných vás zase upovedomíme informatívnym článkom či najnovším trailerom, takže sa nemusíte báť, že zmeškáte niečo dôležité. Toto je ale dvadsaťpäťka, ktorá je pravdepodobne pre každého filmového fanúšika až nadľudsky pôvabná. Ostáva len šetriť, byť trpezliví a dúfať, že ani jeden z filmov vyššie nesklame a poskytne nám úžasný zážitok. Ak vynecháme Star Wars, na ktorý film sa tešíte v tomto roku najviac a prečo? 

Domov
Zdieľať
Diskusia