Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júla 2015, 15:18
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Hollywood buduje previazané filmové svety po vzore Marvelu

FILMY A SERIÁLY DC KOMIKSOVKY
Uložiť Uložené

DCCU, MCCU, svet príšer ako Múmia či Dracula od Universal a mnohé ďalšie. Hollywood sa pustil do tvorenia sequelov, spin-offov a prequelov v snahe vytvoriť obrovské svety.

Pred niekoľkými rokmi sa Hollywood len začal zaujímať o vopred naplánované sequely, o rozšírených svetoch zahrňujúcich rovnaké postavy sa nehovorilo vôbec. Marvel ale po dlhých rokoch úsilia prehovoril správnu radu a rozhodlo sa tak, že sa pokúsia popri komiksoch a animovaných seriálov tvoriť aj filmy. Netrúfam si povedať, či už vtedy sa rozmýšľalo o koncepte aspoň podobnom dnešnému MCU, no rozhodne tu boli plány pre viacero navzájom prepojených filmov. Iron Man bol veľký risk, ktorému málokto veril, no vyplatilo sa a Marvel sa okamžite pustil do budovania svojho vlastného Cinematic Universe. Ten je už dnes, po 7 rokoch, obrovským kolosom zarábajúcim miliardy s čoraz viac projektami na obzore. Ostatné štúdiá a spoločnosti tak nelenili a začali s budovaním vlastných vesmírov. Poďme sa teda pozrieť, kto všetko sa rozhodol priživiť sa na koncepte Marvelu.


Disney 

1) Marvel
Najprv si ale niečo povedzme o Marvel, a hlavne dôvodoch ich úspechu. V prvom rade majú konkrétny plán, vytváraný mnoho rokov dopredu za účasti dôležitých ľudí stojacich nielen za komiksami. Vedie ich Kevin Feige, mastermind držiaci pokope celé MCU. Vyberá režisérov, scenáristov, produkuje castingy a koprodukuje všetky filmy, aby tak nad nimi mal tvoriaci dohľad a aby sa uistil, že všetko smeruje tým správnym smerom do cieľa, aký Feige vytvoril. Či ten cieľ je Avengers: Infinity War alebo siaha ďalej, to sa ešte istý čas nedozvieme, no cieľ je vytýčený dlhé, skutočne dlhé roky, a tak treba už len „dohliadnuť" na cestu. Tá činí hneď niekoľko netflixových a ABC seriálov, množstvo filmov a miestami aj komiksové doprovody. 2. Fáza sa oficiálne uzavrie Ant-Manom a potom nás čaká Fáza tretia, v ktorej uvidíme hneď 11 filmov, a to: Captain America: Civil War, Thor: Ragnarok, Spider-Man, Guardians of the Galaxy vol. 2, Black Panther, Doctor Strange, Inhumans, Captain Marvel a Avengers: Infinity Part 1 a 2. Dokopy tak budú mať na konci Fázy 3 viac než 20 filmov a možno aj viac než 15 zarobených miliárd z kín (momentálne je to cez 8 miliárd). Marvel drží súdržne pokope, herci navzájom promujú ostatné filmy, ich projekty sú hlbokou žánrovou zmesou a navyše je to všetko prepojené. A to je aj význam prepojeného filmového sveta.

Hollywood buduje previazané filmové svety po vzore Marvelu


Chcete vedieť, prečo sa stalo to a to? Pozrite si náš minulý film! Chcete vedieť, čo sú vlastne Kamene nekonečna aka Infinity Stones/Gems? Pozrite si druhého Thora a Guardians of the Galaxy. Ak máte chuť na menších hrdinov, pozrite si Daredevila či Agents of SHIELD. Zároveň si tvoríte vzťah s hercami a dúfate, že sa ich postavy stretnú v nejakom spoločnom projekte. Aj tak sa tvorí hype, vážení. Stačila jedna fotka z natáčania Daredevila, ktorá nezachytila absolútne nič dôležité a zaznamenala najviac lajkov na našej stránke za posledné mesiace. Ľahší je aj prístup k marketingu, keďže o MCU budeme počúvať deň čo deň. Akonáhle je po premiére jedného filmu, očakáva nás ďalší a o Marvel sa tak hovorí bez prestávky, čo napomáha zvyšovaniu fanúšikov, zväčšovaniu hypu, predaju merchandisingu či komiksov. Aj ten najslabší a komerčne najmenej atraktívny film môže zarobiť a uspieť oveľa viac len vďaka tomu, že je súčasťou niečoho väčšieho. Nie nadarmo sa v Ant-Manovi spomínajú Avengers, Iron Man, a to nehovoríme o priamej účasti jedného z Avengerov (to bude prekvapenie, ak vás ten spoiler už nezastihol). 

2) Star Wars 
Áno, ako o rozšírenom svete môžeme hovoriť aj v prípade Star Wars, keďže nás čaká sequelová trilógia, zatiaľ neoznámené množstvo spin-offov, animáky, knižné publikácie a tak ďalej. Epizóda VII - The Force Awakens je už za rohom, následne nás v zime 2016 čaká prvý spin-off nazvaný Rogue One. Pojednávať bude o krádeži plánov Death Star (Hviezdy smrti) a bude sa odohrávať medzi III a IV Epizódou. Stále ale netušíme, čo čakať od epizódy VIII a IX. To sa pravdepodobne dozvieme po premiére The Force Awakens, ktorú režíruje J. J. Abrams podľa scenára z pera Lawrenca Kasdana. My už teraz vieme, že sa pripravuje aj sólovka pre Hana Sola a vďaka nočnému panelu z Comic-Conu už vieme aj oveľa viac ohľadom Force Awakens.

Hollywood buduje previazané filmové svety po vzore Marvelu


Warner

1) DC
Najväčší konkurent Marvelu si povedal, že vydá jeden film a bez kreatívneho riaditeľa, akým je ich protipól obohatený (Kevin Feige a Joss Whedon), sa pustí do vlastného filmového univerza, ktorý ale najskôr treba vybudovať. Každému je jasné, že je to urýchlené, možno trochu odvážne a ľahkomyselné, istým spôsobom aj prvoplánové. DC v spolupráci s Warnerom produkuje podpriemerné, priemerné či ľahko nadpriemerné seriály, vydalo jeden film, no už sa púšťa do Marvelu a vydáva vyhlásenia o tom, aký je ich svet iný, temnejší a vážnejší, pritom majú na konte v porovnaní s Marvelom len jeden film. Neberte to zle, no na porovnávania a osočovanie je ešte veľmi skoro. Ani Man of Steel nebol dokonalý, takže by som s tým naozaj počkal. 

Už v marci budúceho roka nás ale čaká Batman v Superman: Dawn of Justice a teda stret Supermana s Batmanom, ku ktorým sa pripojí Wonder Woman a Aquaman. Postupne sa pridá Cyborg, Flash, Shazam, Black Adam či Green Lantern vo svojich sólovkách, čo vyústi v dva diely Justice League.

Hollywood buduje previazané filmové svety po vzore Marvelu


2) Harry Potter
Nečakajte však ďalšie časti o chlapcovi s okuliarmi a jazvou na čele. S najväčšou pravdepodobnosťou nás ale čaká celkom nová trilógia o Newtovi Scalamanderovi, ktorý sa zaujíma o všelijaké druhy zvierat a príšer v čarodejníckom svete. Hlavnú rolu by si mal zahrať Eddie Redmayne (Oscar za Teóriu všetkého) a prvú časť by sme mali vidieť už budúci rok. Ak sa uchytí a prinesie dostatočné tržby, možno sa dočkáme aj ďalších príbehov z tohto sveta. Tento ale bude prequelový a jeho začiatky budú siahať desiatky rokov pred udalosti Harryho Pottera, takže ak sa nejaká postava objaví, najskôr to bude mladý Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore. Veľmi by som s tým ale nepočítal.

3) Lego
Lego Ninjago, Lego Batman, The Lego Movie 2 a 3 (zatiaľ neohlásené) či The Billion Brick Race. Týchto filmov zo sveta Lega sa s určitosťou dočkáme, ibaže by ich Warner bolo zrušilo. Na všetkých sa majú produkčne podieľať Chris Miller a Phil Lord, režiséri The Lego Movie. Tí sa ale majú taktiež postarať o animovaného Spider-Mana od Sony, podieľať sa aj na 23 Jump Street, ktoré ešte potvrdené nie je, ale trilógia by sa uzavrieť mala. Okrem toho napíšu scenár práve pre The Lego Movie 2. Flasha od DC a zrežírujú sólovku pre Han Sola. Čistí blázni. Toto všetko totiž budú musieť dať do troch rokov. 

Hollywood buduje previazané filmové svety po vzore Marvelu


Sony

1) Spider-Man
Áno, Spidey je späť v Marvel, ale je tam len prepožičaný. Sony má na neho stále práva, a tak môže natáčať iné filmy. Pokojne sa môžeme dočkať spin-offov o Venomovi či Sinister Six. Je nepravdepodobné, že ich uvidíme tvoriť Spider-Man filmy, no stále majú mnoho možností, ako rozšíriť svet okolo pavúčieho hrdinu. Netreba ani zabúdať, že plánujú animovaného Spider-Mana. Okrem toho ale nemajú v rukách prakticky nič. Je tu len James Bond a filmy o Robertovi Langdonovi podľa kníh Dana Browna. Včera sa skončili s natáčaním Inferna, no a v prípade, že sa Sony rozhodne nenakrútiť Stratený symbol, táto rieka vyschne. Je pritom možné, že prídu aj o práva pre Bonda, ktorého by po Spectre už mohlo zastrešovať štúdio Warner Bros.

2) Ghostbusters
O projekte vieme akurát toľko, že sa práve natáča a pôjde o ženský spin-off. Údajne sa plánuje aj mužská verzia, no nič potvrdené nie je. Ak však uspeje ženský spin-off s otravnými či nesympatickými herečkami, pravdepodobne nás čaká celá plejáda pokračovaní a všelijakých verzií filmu. Najreálnejšia je práve tá s mužmi. Najhlasnejšie sa hovorí o Chrisovi Prattovi a Channingovi Tatumovi, ktorí by mali byť členmi tímu. Režírovať by mala dvojica Chris-Miller (spomínal som, títo dvaja sa nudiť pár rokov rozhodne nebudú).

Hollywood buduje previazané filmové svety po vzore Marvelu


Paramount

Transformers
Už sme o tom písali a pravdepodobne sa na to aj pamätáte, no pre pripomenutie, Paramount sa rozhodol, že je na čase točiť oveľa viac Transformers filmov (och, jupí). Aktuálne dávajú dokopy takzvanú writing room, v ktorej je cez 10 scenáristov a mozgov, ktoré budú vymýšľať deje a scenáre pre nadchádzajúce snímky. V hre sú, samozrejme, pokračovania, spin-offy (napríklad samostatný film pre Bumblebeeho) a dokonca aj prequely, kedy by sme sa mali pozrieť na Cybertron pred či počas vojny. Nikoho z nás to neteší, no Paramount kráľovsky zarobí, takže je jasné, že odsúhlasenie tohto projektu dlho v štúdiu netrvalo. Paramount má v pláne vytvoriť tím ľudí starajúcich sa o túto ságu. Tvoriť by ho mal Akiva Goldsman, Michael Bay, výkonný producent Steven Spielberg a producent Lorenzo di Bonaventura. Okrem nich je ale v tíme množstvo iných ľudí, takže je skutočne možné, že sa pracuje hneď na niekoľkých filmoch z univerza súčasne. Viac nájdete tu.

Hollywood buduje previazané filmové svety po vzore Marvelu

Universal

1) Fast & Furious
V Universale by boli hlúpi, keby skončili s Fast & Furious. Na prvom mieste sú vždy peniaze a tých séria v posledných rokoch priniesla enormné množstvo. Len posledný diel zarobil 1,5 miliardy, no a my už teraz vieme, že ďalší dorazí v roku 2017 a bude sa odohrávať v New Yorku. Vráti sa Vin Diesel, The Rock aj Jason Statham. Zvyšok partie je neistý, no včas sa všetko dozvieme. Okrem klasických filmov by sme sa ale mali dočkať aj spin-offu pre The Rocka a jeho postavu agenta Hobbsa. V prípade, že uspeje, je prakticky jasné, že uvidíme aj ďalšie spin-offy. Pokojne by sme mohli uvidieť prequel s Torettom. Už teraz vidím ten trailer a sekundový záber na postavu Briana stvárnenú CGI Paulom Walkerom. Zatiaľ je však isté, že sa dočkáme ďalších častí a v prípade vysokých tržieb sa dočkáme aj 8. či 9. dielu (takže áno). 

Hollywood buduje previazané filmové svety po vzore Marvelu

Universal Monsters Cinematic Universe

Jeden z tých zaujímavejších a pravdepodobne aj najmenej známych rozšírených svetov. Nakoniec, Universal už dlhú dobu o projekte nekecol. V podstate ide o Avengers na spôsob príšer. Dracula z minulého roku bol ekvivalentom Iron Mana od Marvelu z roku 2008, očakávať môžeme aj jeho ďalšie pokračovanie. Okrem toho nás ale čaká aj reštart Múmie od Alexa Kurtzmana (ten by údajne aj mal byť mozgom celého univerza, bude ale zaneprázdnený písaním scenárov pre Transformers). Múmia a Dracula tak už svoje filmy majú. Na čo sa ešte môžeme tešiť? Universal má práva pre Neviditeľného muža, Wolf Mana, Van Helsinga, Frankesteina či Príšeru z bažín. Dokopy by šlo o solídny tím, navyše, koniec Draculy nám možno aj napovedal, že by sa celý spojený svet monštier odohrával v súčasnosti, čo by bolo viac než zaujímavé. 

Hollywood buduje previazané filmové svety po vzore Marvelu

21th Century Fox

1) X-Men

Spoločne so Star Wars ide o univerzá s najväčším potenciálom, najmä čo sa kvality týka. Nad Star Wars bude dohliadať Lawrence Kasdan a J. J. Abrams (tu len tipujem), no a duchovným otcom X-Men navždy ostane Bryan Singer. Ten režíruje aj nadchádzajúcu snímku X-Men: Apocalypse a šušká sa, že prevezme prácu Josha Tranka a natočí aj Fantastickú štvorku 2. Okrem toho nás ale čaká už vo februári R-kový Deadpool, sólovka pre Gambita, posledný Wolverine pre Hugha Jackmana (smutný smajlík), pravdepodobne aj X-Force a v neposlednom rade dva diely Fantastickej štvorky. Hovorí sa aj o crossoveri medzi Fantastickou štvorkou a X-Men, no čo bude potom, netuší nik. Pravdepodobne ale ďalšia tímovka X-Men zameraná na mladíkov a preobsadenie Wolverina. 

Hollywood buduje previazané filmové svety po vzore Marvelu


2) Avatar

Ťažko povedať, či tu môžeme hovoriť o Cinematic Universe. Avatara pripravuje výlučne James Cameron a ten prisľúbil hneď tri časti, a to v rokoch 2017, 2018 a 2019. Žiadne spin-offy či prequely plánované nie sú, a tak nás čakajú len tradičné sequely. Keďže to ale Cameron berie tak vážne a pripravuje scenáre hneď pre všetky tri filmy (znova bude v hre ekológia), rozhodol som sa Avatar sem zaradiť. Cameron taktiež prehlásil, že vo svojej kariére už neplánuje točiť nič iné, a tak by Pandora a jej modrí obyvatelia mohli byť vrcholom jeho kariéry. Ak však budú pokračovania ziskové, je stopercentné, že sa spin-offov, prequelov či ďalších častí dočkáme. 

Hollywood buduje previazané filmové svety po vzore Marvelu

Sú tu ale aj negatívne stránky. Mať takýto obrovský svet pohope znamená, že všetky jeho filmy musia na seba nadväzovať, odkazovať na seba či držať sa tej istej roviny a atmosféry filmov. Rozhodne nemôžeme natáčať vtipných Ghostbusters so ženami a vážny sci-fi horor Ghostbusters s mužmi. Eventuálne sa vám oba tímy spoja a nebude to vôbec fungovať. Taktiež narazíte na problémy, ak sa hercom už nebude chcieť točiť tie vaše stereotypné filmy. Inými slovami, vybudovanie rozšíreného filmového sveta trvá dlho a vyžaduje si detailné plánovanie a schopných ľudí vo vedení. Zatiaľ to robí najlepšie Marvel, ktorý by si mohol svoj multiverse aj patentovať. Budeme teda zvedaví, ako sa s tým popasujú ostatné štúdiá. Ak ste si totiž všimli, v článku spomínam práve BIG 6 Hollywoodu, a teda 6 najväčších štúdií, menovite: Disney, Warner, Paramount, Universal, Fox a Sony. Ak vám napadá ďalšie Cinematic Universe, ktoré som zabudol spomenúť, budem rád, keď mi ho pripomeniete. V komentároch a ankete sa vyjadrite, ako terajší trend Hollywoodu vnímate vy. 

Anketa:
Páči sa vám idea a spracovanie prepojených filmov?
Áno
Nie
Nie, ale Marvel to zatiaľ robí dobre
Uvidíme, ešte sa nám poriadne väčšina z nich nepredviedla
Áno
55 %
496 Hlasov
Nie
5 %
44 Hlasov
Nie, ale Marvel to zatiaľ robí dobre
17 %
155 Hlasov
Uvidíme, ešte sa nám poriadne väčšina z nich nepredviedla
22 %
201 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia