Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
4. júla 2015, 14:49
Čas čítania 3:12
Dominik Vetrák

10 najlepších filmov Toma Hanksa

FILMY A SERIÁLY 10 NAJLEPŠÍCH FILMOV HOLLYWOODSKYCH HERCOV NAJLEPŠIE FILMY HERCOV TOM HANKS
Uložiť Uložené

Pán herec, ktorý vládol najmä 20. storočiu, sa vyznamenal azda v každom možnom oscarovom žánri.

Séria článkov o 10 najlepších filmov od daného herca pokračuje aj naďalej. Naposledy ste si zvolili Toma Hanksa na úkor Russella Crowea, avšak zobral som si nejaký čas, kým som pre vás jeho rebríček pripravil. Bolo to ale o to ľahšie, že som nemusel nič doháňať. Tom Hanks je niečo ako DiCaprio 90. rokov, kedy nakrútil niekoľko ojedinelých kúskov, na ktoré sa dnes pozrieme. Stačilo mu len 10 rokov na to, aby sa postaral o 9 snímok, ktoré sa umiestnili aj tu. A my sa na ne ideme pozrieť dúfajúc, že po Spielbergovom Bridge of Spies už bude vlastne neaktuálny. 

Poradie určovala miera obľúbenosti filmov, moje osobné hodnotenia, subjektívne pocity ako z filmu samotného, tak aj zo samotného Hanksa, no a v neposlednom rade práve kvalita snímky ako takej. Pre zredukovanie rozsiahlosti textu som sa rozhodol ušetriť vás riadkov o tom, aký je príbeh a o čo vlastne v danom projekte ide. Názvy vás prelinkujú na ČSFD, kde sa už tieto detaily ľahko dozviete.

10. Road to Perdition (Cesta do zatratenia)
Už tu Sam Mendes ukázal, že s rozprávaním príbehu to vie. Bohužiaľ, rovnako ako v Skyfall, aj tu mi chýbali emócie. Nijak extrémne som sa s postavami síce nezžil, no aké-také sympatie som k nim prechovával. Zaujme skvelý vizuál, dialógy, vskutku precízna réžia, ktorej výplody je cítiť a rovnako tak herci. Paul Newman, Tom Hanks a Jude Law odviedli skvelú prácu v každej svojej scéne. Príbeh o mafiánovi, ktorý zhodou náhod príde o rodinu a musí bojovať o holý život seba a svojho chlapca, s ktorým sa zbližuje až vtedy, keď mu hrozí smrť, si 10. priečku vybojoval takmer bez problémov. 

10 najlepších filmov Toma Hanksa

9 Catch Me If You Can (Chyť ma ak to dokážeš) 
Dnes už takmer kultová záležitosť, kedy Tom Hanks vo vedľajšej úlohe naháňal Lea DiCapria celé roky. A či ho dolapil, to vám odporúčam zistiť samým. Určite ide o perfektný kúsok, kedy sa lokácie striedajú s kreatívnymi nápadmi v scenári, malými mind-fuc*mi a veľkými prekvapeniami, určitým napätím a prvkami humoru, no bolo to tak trochu z iného Spielbergovho súdka. Žiadne sci-fi, žiadny wow efekt a žiadny hlboký význam či náročná látka. Až na 9. miesto sa ale snímka dopracovala aj kvôli tomu, že Hanks hrá prakticky druhé husle. Niet mu ale čo vytknúť, skoro ako celému filmu, a tak vám radím dohnať zameškané. 

10 najlepších filmov Toma Hanksa


8. Terminal
Spielberg podruhé. A podruhé sme sa zase dočkali filmu viac vsádzajúc na hercov a samotný príbeh, než na niečo iné. Terminál je príjemná romantická dráma, ktorá zahreje pri srdci vždy, keď si ju pozriete. Zároveň však treba poznamenať, že nebyť Hanksa, s istotou by to také úžasné nebolo. Dojímavé scény strieda humor, nápadité „zvraty“ a sympatické výjavy Viktora Navorského. Ak nemáte čo s priateľkou dnes robiť, odporúčam oddýchnuť si práve pri tomto počine. A je úplne jedno, že ste to už videli. Dokonca aj ten dabing je sympatický (za čo môže aj fakt, že slovenský dabing pre Hanksa je chytľavý a vo všeobecnosti naozaj dobrý). Réžijne precízna práca Spielberga a Hanksov roztomilý pohľad nevinného muža s dobrým srdcom vás roztopia znova.

10 najlepších filmov Toma Hanksa

1. Forrest Gump
Akýkoľvek iný film na prvej priečke by asi naštartoval mohutnú vzburu a ja vás aj celkom chápem. Máloktorý príbeh je tak dojímavý ako život Forresta Gumpa, neuveriteľne srdečného muža, ktorý žil celý život pre iných, inak sa vlastne cítil nenaplnený. Rovnako tak môžeme hovoriť o životnej Hanksovej role, kedy zahral len mierne „pribrzdeného“ muža spôsobom nevídaným. 22-ročná dráma ale stále dokáže vyvolať nové emócie, pričom ja osobne v nej každý raz, keď ju vidím, nájdem niečo, čo som predtým prehliadol. Najjednoduchší opis by znel asi tak, že Forrest Gump je filmom, aký sme dlho odvtedy nevideli. Ja osobne nepoznám asi nič, čo by ma tak pohladilo na duši a vzbudilo toľko úžasu, sympatií a emócií zároveň. Perfektné vedľajšie postavy, nádherný odkaz a nezabudnuteľné dialógy či hlášky. V tomto počine nájdete všetko, čo tak veľmi na filmoch milujete.

10 najlepších filmov Toma Hanksa

TOP 10 tohto úžasného herca máme teda za sebou. Ako vnímate rebríček, ako by ste ho zmenili, no hlavne, čo vám v ňom chýba, respektíve, akú snímku som precenil? Alebo ste videli niečo s Tomom Hanksom, čo za veľa nestálo, no jeho herecký výkon by sa oplatilo spomenúť? Veľký priestor pre Honorable Mentions tentoraz nebude, no určite stojí za to spomenúť Cloud Atlas od súrodencov Wachowskich, sci-fi jemne podcenené, aspoň v mojich očiach, jeho dabing pre trilógiu Toy Story, seriál Pacific či Bratstvo neohrozených, Lásku cez internet či Veľké víťazstvo. 

Tom Hanks čoskoro oslávi 59. narodeniny, jeho herecký um sa síce nevytratil, no čoskoro dôjde k veku, kde už nebude môcť tak aktívne behať po celej Amerike, Normandii či lietať vo vesmíre. Prospejú mu skôr civilnejšie úlohy, no všetci budeme dúfať, že nám znova ukáže, prečo o ňom mnohí hovoria ako o najlepšom hercovi 90. rokov, ktorým v mojich očiach bezpochyby aj je. A čo vaša TOP 10? 

Anketa:
Koho chcete vidět v nejbližším díle?
Russel Crowe
Leonardo Dicaprio
Jack Nicholson
Russel Crowe
17 %
563 Hlasov
Leonardo Dicaprio
65 %
2099 Hlasov
Jack Nicholson
18 %
567 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia