Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. marca 2015, 20:11
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Česko-slovenské beefy, alebo najzaujímavejšie spory na domácej rapovej scéne #1

HUDBA RADIKAL RAP STRAPO
Uložiť Uložené

Slovenskí aj českí interpreti rapovej scény si pomerne radi vybavujú účty prostredníctvom dissov, ktoré k tejto subkultúre jednoducho patria.

Už dlhé roky v našich dvoch malých krajinkách platí, že rap ako hudobný žáner patrí do playlistu veľkej časti populácie, prevažne tej mladšej. Postupom času si každý z nás nájde interpretov, s ktorými sa stotožňuje, podporuje ich v rámci svojich možností a samozrejme očakáva istú odozvu v podobe kvalitnej hudby. Občas má raper pocit, že je treba nahlas zhodnotiť zvyšok scény a rozdať nielen pochvalu, ale aj pokarhania. Pre poslucháčov tak prichádza možnosť zistiť, čo si o ich obľúbencovi myslí zvyšok kolegov - profesionálov. Pre rapera zas možnosť obhájiť si svoju tvorbu za zvyčajne veľkej sledovanosti.

Hneď na úvod je dôležité spomenúť, že sa nesnažíme bodať do starých rán a otvárať dávno uzavreté témy. Skôr chceme ľuďom pripomenúť najzásadnejšie momenty pre slovenský a český rap, ktoré sa zároveň výrazne podpísali na jeho súčasnej podobe. Každé jedno nestranné vyjadrenie sa budeme snažiť podložiť faktom a ak ste čakali, že budeme hľadať víťaza, tak vás musíme sklamať. Poďme teda na to. Dnes sa prenesieme približne o 4 roky späť, presne do čias, kedy internetu vládol beef medzi skupinou Gramo Rokkaz a Radikalom z formácie Dramatikz.

Česko-slovenské beefy, alebo najzaujímavejšie spory na domácej rapovej scéne #1

Vandali, Drvivá Menšina, Názov Stavby. Okrem dlhej histórie spája tieto tri skupiny aj člen, ktorý pravdepodobne nechtiac spustil sériu dissov s pracovným názvom - Lavína. Písal sa rok 2011 a v tom čase ešte pomerne uličný Bacil vydával StreetTape. Práve skladba Z ulice, kde BCL rapuje o podľa jeho názoru nekvalitnej hudbe a ako jediné meno konkretizuje Dramatikz, začala jeden z najdlhších beefov, aké sa u nás objavili. Zvláštnosťou je, že sa práve iniciátor k tejto dlhotrvajúcej kauze už nemal potrebu ďalej vyjadrovať. 

"Neľúbi sa ti môj štýl, tak máš smolu, ku*va fix,
 vypadni do matere pi*e, pusti si Dramatikz."

Po krátkej chvíli nasledovala odpoveď Radikala, ktorý mal ako jediný člen spomenutej skupiny potrebu vyjadriť sa na túto tému. Dvorný producent, Masif, dodal hudbu a Lil Idea dokázal v piatich minútach, ktoré môžeme svojím spôsobom označiť za plnohodnotný track, nielen odpovedať Bacilovi, ale priliať olej do ohňa a rozpútať "vojnu" jedinou vetou, ktorú v závere venoval zopár konkrétnym členom Gramo Rokkaz. Tí sa už predtým na návšteve u Veca v Co se deje radšej na otázku o názore na Dramatikz nevyjadrili. Kto vie, ako by celý spor dopadol v prípade, že by sa vyjadril aj spomenutý Tesla, ktorý nám už neraz dokázal, že mu dissovanie problém nerobí, práve naopak.

"..a chlapci z Gramo Rokkaz, neintrigujte jako malé dievčatká,
ukážte mi, čo je to ten rap, čo sú to tie skills
a dokážte mi, že neviem rapovať."

A pri plnohodnotných skladbách ešte ostaneme, keďže narozdiel od veľa iných beefov je práve tento charakteristický pomerne dlhou minutážou všetkých trackov. Myslím, že nie je potrebné venovať čas hľadaniu motívov, prečo sa Separ a Decko rozhodli v hre pokračovať. Gramo Rokkaz sa totiž v tom čase tešili kvalitnému releasu Manifest od celého labelu, ktorý bol vonku už pár mesiacov. Obom raperom však určite nechýbala chuť tvoriť aj tvrdšie skladby, čo vyústilo do ich prvého vyjadrenia s názvom Intrigánske dievčatká. To bolo venované nielen Radikalovi, ale aj zvyšku skupiny, ktorá aj napriek tomu ostala ticho. Shoutout sa ušiel aj Strapovi a Spinovi, ktorí mali k tejto téme čo povedať. K tým sa ale ešte dostaneme.

"..na mikrofóne duo Pat a Mat
a ten DJ, čo nevie ani jugglovať,
mám váš plagát vylepený na stene v izbe,
ste terčom pre môj výsmech.."

Akcia vyvoláva ďalšiu reakciu. Vlastne až dve reakcie, keďže Radikal zvolil svojskú taktiku a pre oboch zúčastnených z predchádzajúceho videa vypúšťa odpovede osobitne. Toto pokračovanie tak trochu pripomína hru na dobrého a zlého policajta. Separ si vyslúžil pomerne agresívnu odpoveď s titulom Separovaný odpad, naopak v odkaze pre Decka zvolil Radikal trochu iný postoj a už podľa názvu sa snaží všetko uviesť Na pravú mieru. Jemnejšiu produkciu a tak trochu "krok vzad" si chalani z Gramo Rokkaz vysvetlili po svojom. 

"Pošlem ti dáke rýmy poštou,
k tomu aj skilly, mám ich množstvo,
šlapeš na míny svojou zlosťou,
zničím ťa viac ako vodka Božkov."

"Prvá a posledná odpoveď, žiadne ďalšie riadky,
Decko, nech sa ti darí, nech si vážne šťastný."

Za vyvrcholenie sporu môžeme myslím jednoznačne označiť posledné a zároveň najagresívnejšie vyjadrenie zo stajne Gramo Rokkaz, ku ktorému sa z dôvodu zastávania rovnakých názorov pridružil aj Strapo a DJ Spinhandz. Ten obohatil o skreče aj predchádzajúcu odpoveď zo štúdia Anapol Audio. Skladba Si zvonil?! sa doteraz teší veľkému úspechu a aj po štyroch rokoch sa počítadlo videní nezastavuje. To však stále neznamená, že dokážeme určiť víťaza. Nielen zainteresovaným stranám, ale aj slovenskej scéne ako takej tento menší rozruch určite pomohol, veď občas je potrebné uvoľniť napätie. A dobre si pri tom zatancovať.

"Sorry, že som prišiel, aj keď ma nikto nezavolal,
ale Paťo neodpovedal, keď som ho pozdravoval."

Ešte nekončíme! Teda vlastne už áno. Definitívne posledná odpoveď od Radikala prišla len pár hodín po tom, ako "zazvonila" trojica Separ, Decko a Strapo. Pokračovať už nechcel ani Masif, a preto si musel rodák z Ružomberka pomôcť sám. Do inštrumentálky Wu Tang Clan - Uzi (Pinky Ring) ešte poslednýkrát vyzval GR k pokračovaniu, ktorého sme sa už nedočkali. Celý, približne mesiac trvajúci beef naštartoval obe strany k tvorbe kvalitnej hudby a poslucháčov rozdelil na dva tábory, ktoré sa nenávidia dodnes. 

Odporúčané
TOP hudobné novinky týždňa: Drake dostal diss od Kendricka Lamara, Beyoncé vydala country album a Luca Brassi10x teasuje LP TOP hudobné novinky týždňa: Drake dostal diss od Kendricka Lamara, Beyoncé vydala country album a Luca Brassi10x teasuje LP 29. marca 2024, 11:00

"Ahoj, Janko, s pokorou ťa zdravím,
dúfam, že som svoju chybu teraz už napravil,
povedz, koho som ja fajčil a povedz konkrétne,
povedz to verejne a hlavne meno po mene."

Ďakujeme za pozornosť! Na záver by som chcel pripomenúť, že sa nesnažíme deliť vás na dva fankluby, ktoré si budú medzi sebou nadávať a navzájom sa urážať. Práve naopak, s odstupom času máme možnosť vidieť, ako si zainteresovaní počínali a kam ich toto konanie dostalo. Ďaleko, no nie?

Domov
Zdieľať
Diskusia