Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
dnes 21. októbra 2024 o 8:36
Čas čítania 0:42
Radka Klučárová TASR

Na tajomnom pohorí Tribeč postavia rozhľadňu. Slovenský „bermudský“ trojuholník bude mať pre turistov nové lákadlo

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE CESTOVANIE PO SLOVENSKU TRHLINA TRIBEČ
Uložiť Uložené

Širšia verejnosť sa o pohorie začala viac zaujímať po vydaní knihy Trhlina od spisovateľa Jozefa Kariku. Ešte väčšiu mániu spustil rovnomenný film, ktorý režíroval Peter Bebjak.

Na vrchole pohoria Tribeč v katastri obce Kovarce v okrese Topoľčany by mala vzniknúť nová rozhľadňa. Postavená bude v nadmorskej výške 829 metrov nad morom.

Pohorie, ktoré je prezývané slovenský „bermudský“ trojuholník, sa rozprestiera medzi Nitrou, Zlatými Moravcami, Topoľčanmi a Partizánskym, a má na svedomí niekoľko dodnes nevysvetlených zmiznutí mladých aj starých ľudí a fascinuje svojou tajomnosťou.

Širšia verejnosť sa o pohorie začala viac zaujímať po vydaní knihy Trhlina od spisovateľa Jozefa Kariku. Ešte väčšiu mániu spustil rovnomenný film, ktorý režíroval Peter Bebjak. Herecké role obsadili herci Matej Marušin, Mary Bartalos, Tomáš Maštalír a Juraj Loj.

Tribeč, film
Zdroj: Continental FIlm

Majiteľom, užívateľom a prevádzkovateľom plánovanej rozhľadne bude Nitriansky samosprávny kraj. Podľa zverejnenej dokumentácie by sa výstavba mala začať v budúcom roku a trvať by mala 24 mesiacov.


Pôdorys objektu rozhľadne bude štvorcový s vonkajšími rozmermi 9 x 9 metrov. Celková výška bude 30 metrov. Na rozhľadni budú štyri vyhliadkové plošiny štvorcového pôdorysu. Časť nad poslednou plošinou bude zastrešená valbovou strechou.

Odporúčané
Cestovateľ Ľudo Kolman: S PPPetrom sme boli na najkrvavejšom festivale na svete. Sekajú si tam mečom do hláv Cestovateľ Ľudo Kolman: S PPPetrom sme boli na najkrvavejšom festivale na svete. Sekajú si tam mečom do hláv 17. októbra 2024 o 12:30

Na prízemí rozhľadne bude umiestnené múzeum pohoria Veľký Tribeč. V priľahlej časti sú plánované lavičky či samotná útulňa pre turistov i návštevníkov.

Tribeč
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Domov
Zdieľať
Diskusia