Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. októbra 2024 o 15:21
Čas čítania 0:30
Radoslava Juračková

Pas a občiansky preukaz by sme čoskoro mohli mať v mobile. EÚ chce zjednodušiť cestovanie

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE CESTOVNÉ PASY EURÓPSKA ÚNIA
Uložiť Uložené

Obyvatelia členských krajín by mohli prejsť na kompletne digitálnu verziu dokumentu.

Nočná mora každého cestovateľa je, že si na svoje cesty zabudne doklad totožnosti. Alebo, čo je horšie, stratí ho. Dnes už máme možnosť uchovávať veľa dokumentov digitálne a Európska únia pripravuje digitalizáciu cestovných pasov a občianskych preukazov.

Cestovanie
Zdroj: Unsplash/Gabriel Crismariu/na voľné na použitie

V praxi by to mohlo vyzerať tak, že ak sa pohybuješ v rámci Schengenu, budeš musieť predložiť len digitálny pas či občiansky preukaz. Oba tieto dokumenty totiž nadobudnú aj online podobu.

Preukazy by mali mať vlastnú aplikáciu a budú musieť spĺňať rôzne atribúty. Únia od toho očakáva, že bude pre cestujúcich náročnejšie dokumenty falšovať. Ak sa však niekto rozhodne, že chce naďalej používať fyzický dokument, nikto mu v tom brániť nebude. Digitalizácia zostane na báze dobrovoľnosti. Na to, aby návrh nadobudol platnosť, ho musí schváliť Rada EÚ aj Európsky parlament.

Späť
Zdieľať
Diskusia