Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
dnes 11. októbra 2024 o 12:30
Čas čítania 6:58
Karina Kováčová

Slovák Martin trpí fenoménom hikikomori. “Už tri a pol roka som nevyšiel z domu, bojím sa ľudí”

Slovák Martin trpí fenoménom hikikomori. “Už tri a pol roka som nevyšiel z domu, bojím sa ľudí”
Zdroj: Canva
ZAUJÍMAVOSTI DUŠEVNÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Na prvý pohľad by si o Martinovi povedal, že je obyčajný chalan zo slovenského mesta. Býva v typickom paneláku vo Zvolene, no jeho život je iný.

Už tri a pol roka nevyšiel z bytu. To, čo sa zdá nepredstaviteľné pre väčšinu ľudí, sa pre neho stalo realitou. Martin trpí fenoménom, ktorý si ľudia na Slovensku zamieňajú so závislosťou na počítačoch – hikikomori.

„Desí ma svet vonku. Žijem len vo svojej izbe a odtiaľ vychádzam len do kúpeľne. Necítim sa bezpečne ani doma v obývačke,” hovorí Martin na úvod. 

Martin má 28 rokov a jeho izolovanie začalo keď mal 24. Ako mnoho jeho rovesníkov, vyrastal v malej komunite, kde sa všetci poznali. Na základnej škole bol vraj šikovný, učil sa dobre a hoci nebol výnimočne spoločenský, mal niekoľko kamarátov, s ktorými sa stretával po škole a hrávali spolu futbal a iné hry.

hikikomori
Zdroj: Canva / Asseco

Veci sa však začali meniť až po tom, čo nastúpil na strednú školu. „Gymnázium bolo pre mňa veľmi ťažké a rodičia odomňa vyžadovali čoraz viac. Nezvládal som sa stále porovnávať s ostatnými spolužiakmi a začal som sa čoraz viac báť. Prerástlo to až do úzkostí." Rodičia však Martinove problémy nebrali vážne. „Veď to zvládneš, každý má občas zlé obdobie,” hovorili mu. 

Odporúčané
Zajedáš emócie jedlom? Kompenzácia pocitov nás dostane do bludného kruhu. Nutričná koučka radí, ako z neho von (Rozhovor) Zajedáš emócie jedlom? Kompenzácia pocitov nás dostane do bludného kruhu. Nutričná koučka radí, ako z neho von (Rozhovor) 27. júna 2024 o 9:30

Ešte predtým, než si prečítaš celý Martinov príbeh, radi by sme ti pripomenuli, že tvoriť kvalitný obsah môžeme len vďaka našim predplatiteľom. Preto, ak sa ti naše články páčia, podporiť nás môžeš vstupom do klubu Refresher+.

Fenomén hikikomori

Podľa National Library of Medicine v Japonsku je tento jav známy už desiatky rokov, ale na Slovensku sa o ňom zatiaľ veľmi nehovorí. Hikikomori znamená doslova „stiahnuť sa“ alebo „byť izolovaný“. Označuje ľudí, ktorí sa dobrovoľne uzatvoria do svojich domovov alebo izieb a odmietajú akýkoľvek kontakt s vonkajším svetom. Tento fenomén postihuje predovšetkým mladých ľudí, ktorí sú preťažení spoločenskými očakávaniami a nedokážu sa dostatočne prispôsobiť. 

Napätie sa stupňovalo

Keď sa dostal na gymnázium, veci sa začali meniť. Tlak na výsledky, očakávania rodiny a neustále porovnávanie so spolužiakmi začali Martina pomaly ničiť. No keď vtedy povedal rodičom, že sa cíti unavený, v strese, dokonca úzkostlivý, odpoveď bola vždy rovnaká. Gymnázium nakoniec dokončil s „odretými ušami”. “Mojej rodine nestačilo nič a teraz už môžem povedať, že ma na vysokú školu doslova dotlačili.”


Keď sa Martin po gymnáziu dostal na vysokú školu do Bratislavy, na papieri to vyzeralo ako úspech, no realita bola iná. Sám v cudzom meste a bez opory začal zápasiť s pocitom osamelosti a neistoty. „Prednášky som takmer úplne ignoroval a skúšky som odkladal čo to len išlo.” Niektorí ľudia hľadajú útechu v alkohole, drogách, či iných závislostiach. Martin ju našiel v počítačoch. Všetok svoj voľný čas trávil doma v miestnosti so zatiahnutými závesmi.

hikikomori
Zdroj: Canva

„Na internete som našiel útechu – svet, kde som sa nemusel tváriť, že som niekým, kým nie som.” Postupne sa teda Martin uzatváral čoraz viac a keď po dvoch rokoch školu aj napriek protestom rodičov skončil, do bežného života sa už nevrátil.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa začali prehlbovať Martinove problémy. 
  • Prečo sa bojí aj psychológa.
  • Ako zvláda domáce práce a kto mu nakupuje jedlo a vynáša smeti.
  • Ako sa mu snažia pomôcť rodičia. 
  • Ako Martinov problém vysvetľuje psychologička.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 167602 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Sleva 500 Kč při nákupu nad 1 250 Kč na lolipop.cz , Zľava 20 EUR pri nákupe nad 50 EUR na iSEXshop.sk alebo PPV kód na Oktagon 62
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia