Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je PR správa spoločnosti JTRE.
17. septembra 2024 o 11:30
Čas čítania 1:17
Sponzorovaný obsah

Bratislavčania chcú bývať vo vlastnom. Najviac bytov sa predáva v Downtown Yards

Bratislavčania chcú bývať vo vlastnom. Najviac bytov sa predáva v Downtown Yards
Zdroj: JTRE
ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA BÝVANIE
Uložiť Uložené

Za prvý polrok roku 2024 sa najviac predávali byty v projekte Downtown Yards v bratislavskom novom centre.

Záujem kupujúcich ukazuje, že dopyt po bývaní vo vlastnom začína opäť rásť, čo podporujú aj klesajúce úrokové sadzby. Okrem toho využili kupujúci aj možnosť investovať s istotou dobrého zhodnotenia.

Takmer pätinu z celkového počtu predaných bytov v bratislavských novostavbách tvorili nehnuteľnosti v projekte Downtown Yards. Jeho developer JTRE predal počas prvých šiestich mesiacov až 159 bytových jednotiek, čo z neho robí najpredávanejší projekt v Bratislave.

Počet bytov na predaj stúpa, no dopyt neuspokojí

Ponuka bytov v hlavnom meste pritom naďalej rastie. Podľa dát technologického startupu BuiltMind stúpla ponuka voľných jednotiek na 3 786 bytov v novostavbách. Ani takýto rast však nestíha uspokojiť dopyt, ktorý je vyšší približne o štvrtinu.

„Sme presvedčení, že tento rok bude v znamení pokračujúceho pozvoľného rastu, ktorý by sa už v roku 2025 mohol opäť dostať na dvojcifernú úroveň,“ povedal riaditeľ predaja rezidenčných nehnuteľností JTRE, Ivan Bratko.

JTRE
Zdroj: JTRE

Rastu trhu pomáhajú aj nižšie úroky

Potvrdzujú to aj údaje startupu BuiltMind, ktorý odhaduje mierny pokles v treťom kvartáli spôsobený letným obdobím, no následný rast predaja. „Po letnom útlme očakávame ďalší rast a prekročenie hranice 550 predajov už v závere roka 2024 s vyhliadkou rastu nad úroveň 700 predajov v priebehu roka 2025," uviedol CEO spoločnosti BuiltMind, Martin Decký.

K vyššiemu dopytu môže prispieť aj klesajúca výška úrokovej sadzby, ktorá by mohla budúci rok dosiahnuť úroveň troch percent. Bývanie vo vlastnom bude tak dostupnejšie pre viac ľudí a projekty ako Downtown Yards, ponúkajúce vysokú kvalitu bývania, budú pravdepodobne naďalej dominovať v predajných štatistikách.

Investícia v centre s istým zhodnotením

Mnoho záujemcov si kúpu bytu v Downtown Yards zvolilo ako efektívny spôsob investície s nízkou mierou rizika a vysokým potenciálom návratnosti. Dáta totiž ukazujú, že novostavby si aj počas období poklesu realitného trhu dokážu udržať stabilnú hodnotu.

„Kúpa novostavby v Bratislave na začiatku výstavby od overeného developera je rozhodnutie s istou návratnosťou,“ myslí si výkonný riaditeľ JTRE, Pavel Pelikán. „Spojenie zotavujúceho sa segmentu s výnimočným projektom môže pre mnohých znamenať sľubnú investičnú príležitosť.“

Domov
Zdieľať
Diskusia