Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
22. augusta 2024 o 9:30
Čas čítania 5:51
Radka Klučárová

Bola som na dovolenke pri mori v Poľsku: Nájdeš tam viac, ako gýčové stánky a smrad spáleného oleja? (Reportáž)

Bola som na dovolenke pri mori v Poľsku: Nájdeš tam viac, ako gýčové stánky a smrad spáleného oleja? (Reportáž)
Zdroj: Refresher
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE DOVOLENKA MORE POĽSKO
Uložiť Uložené

Za dychberúcimi výhľadmi a božským pokojom sme museli vyšliapať poriadny kus cesty.

Poľsko Slováci najčastejšie skloňujú v súvislosti s lacnými nákupmi, zapekankou na trhu či lyžovačkou v pohraničných oblastiach. V posledných rokoch sa populárnymi medzi našincami stali aj víkendové výlety do metropol severných susedov. Vymenil by si však tradičnú letnú dovolenku v horúčavách za pár dní na rozľahlých plážach Baltiku?

Na túto alternatívu ma nalákali predovšetkým znesiteľnejšie teploty, vidina aktívnejšieho oddychu a cenová dostupnosť. V článku ti zhrniem niekoľko svojich postrehov, rád a tipov, ako si čo najefektívnejšie užiť čas strávený na severe Poľska.

Svetovú prímorskú atmosféru si užiješ za ceny porovnateľné s dovolenkou pri ktoromkoľvek slovenskom jazere.

Najbližšie prímorské mesto, Świnoujście, je od Bratislavy vzdialené približne 850 km. Cesta autom tam trvá približne 10 hodín. Musíš totiž rátať s nepriaznivým počasím, prácami na cestách či kolónami, a to predovšetkým počas najexponovanejších dátumov.

Baví ťa naša tvorba? Pridaj sa do klubu Refresher+. Aj vďaka tvojej podpore dokážeme prinášať kvalitné články. Okrem množstva benefitov, ktoré na teba čakajú, získaš neobmedzený prístup k prémiovému obsahu.

V tomto článku si prečítaš:
  • Aké sú ceny na severe Poľska.
  • Čo ma v prímorskom meste sklamalo najviac.
  • Kde sme museli vyšľapať, kým sme uvideli ten najdokonalejší výhľad.
  • Aký má podľa mňa pobrežie Baltiku potenciál do budúcnosti.
pláž
Zdroj: Refresher

Cestovanie autom sa ti však vyplatí ak chceš spoznať a navštíviť viacero miest a atrakcií. Moja rada znie, urob si s partiou aspoň jednodňovú zastávku v niektorom z atraktívnych miest. Cesta bude neporovnateľne príjemnejšia a z výletu si odnesieš množstvo rôznorodých zážitkov. Poľsko ich ponúka viacero. Záleží len na tom, čo chceš vidieť a z akej východiskovej stanice vyrážaš.

Bez ohľadu na to, či „zakotvíš“ v mestečku s 10-tisíc alebo takmer 500-tisíc obyvateľmi, s bezplatným parkovaním veľmi nepočítaj.

Ak si fanúšikom lacného lietania, nepoteším ťa. Nízkonákladové lety z Bratislavy či najbližších okolitých letísk nie sú dostupné. Efektívna sa mi nezdá ani cesta vlakom, počas ktorej by ťa čakalo niekoľko prestupov. Ak ti však neprekáža cesta autobusom, môžeš sa odviesť do niektorého z dopravných uzlov, napríklad spojom od spoločnosti Flixbus, a odtiaľ sa za dobrodružstvom, napríklad vlakom, môžeš vydať takmer kamkoľvek. Stačí ti len dávka kreativity a troška plánovania.

Odporúčané
Boli sme v najvyššom 360° bazéne na svete. Za panoramatický výhľad na Dubaj zaplatíš menej ako za wellness v Bratislave Boli sme v najvyššom 360° bazéne na svete. Za panoramatický výhľad na Dubaj zaplatíš menej ako za wellness v Bratislave 10. septembra 2024 o 11:30

Musím ťa však upozorniť na parkovanie. Bez ohľadu na to, či „zakotvíš“ v mestečku s 10-tisíc alebo takmer 500-tisíc obyvateľmi, s bezplatným parkovaním veľmi nepočítaj. Výhodou je, ak má parkovisko tvoje ubytovanie alebo hotel. Na výlety po okolí by si si však z dovolenkového rozpočtu mal peniaze určite vyčleniť. Pohybuje sa približne v sumách 5 PLN (1,2 EUR) na hodinu.

My sme sa k moru vybrali autom. Tento rok sme na víkendový výlet zvolili obľúbené, no nie veľmi známe Medzizdroje. V meste si môžeš vybrať zo širokej ponuky ubytovania. Od luxusných izieb v hotelových rezortoch s wellness a bazénom až po skromnejší apartmán. Podobne je na tom aj neďaleké Świnoujście či Mielno, ktoré Poliaci považujú za poľskú Ibizu. Mielno vyhľadávajú predovšetkým mladí ľudia, ktorí si chcú užiť neviazanú zábavu.

pláž, more
Zdroj: Refresher

Možností je veľa. Rezorty situované na pláži sa veľmi nelíšia od tých v populárnych európskych letoviskách. Príjemné ubytovanie si vyberieš v priemernej cene 100 EUR na noc pre dvojicu. Apartmán pre partiu kamošov ťa vyjde ešte lacnejšie.

Letná sezóna pri mori je pre Poliakov významným zdrojom príjmu z turistického ruchu a to sa pochopiteľne odráža aj na cenách. K poľskému moru čoraz častejšie prúdia aj turisti zo zahraničia.

Ak je pre teba neoddeliteľnou súčasťou cestovania výborná gastronómia, Poľsko ťa sklame. Taliansku, Francúzsku či Grécku konkurovať rozhodne nemôže.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké sú ceny na severe Poľska.
  • Čo ma v prímorskom meste sklamalo najviac.
  • Kde sme museli vyšľapať, kým sme uvideli ten najdokonalejší výhľad.
  • Aký má podľa mňa pobrežie Baltiku potenciál do budúcnosti.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 165547 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Vstupenka na koncert Aurora , Pizza v Oggi ZDARMA alebo Burger v Roxore ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia