Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Shell.
2. augusta 2024 o 10:00
Čas čítania 2:04
Sponzorovaný obsah

Čerpacia stanica predstavila palivo, ktoré ti pomôže „omladiť“ motor auta. Natankuješ ho aj na Slovensku

TECH AUTOMOBILOVÝ PRIEMYSEL SHELL
Uložiť Uložené

Trend omladenia sa prepisuje popri medicíne aj do technológií alebo napríklad do odvetvia palív. Ľudstvo modernizuje a zdokonaľuje modely áut, liečebné postupy aj domáce spotrebiče. Ako nám trend omladenia dokáže skvalitniť život a kde všade pomáha?

Ľudia začínajú intenzívnejšie pátrať po omladení v momente, keď majú pocit, že už niečo nefunguje tak, ako predtým. Hľadajú optimálny životný štýl, vhodné spôsoby stravovania a doplnky či vyvážené pohybové aktivity, pomocou ktorých predĺžime aktívny vek.

Túžba po predĺžení aktívneho veku

Čo znamená pojem omladenie? Zjednodušene povedané, ide o proces, pomocou ktorého bojujeme proti pôsobeniu času na náš organizmus. Na dlhšom kvalitnom živote neúnavne pracujú vedecké tímy v mnohých svetových krajinách a pravidelne sa objavujú informácie o experimentoch v rôznych fázach úspešnosti.

Napríklad pred rokom obehla svet senzačná správa o pokuse miliardára Bryana Johnsona. Ten je známym investorom do omladzovacích procedúr a sám si nechal aplikovať krv vlastného syna.

„Trendom súčasnej estetickej medicíny nie je len dobre vyzerať, ale aj predĺžiť aktívny vek. Tento koncept starostlivosti o zdravie nazývame Medicína 3D. Jej zmyslom je predĺženie fyzického veku a zdravia využitím moderných technológií a individuálneho prístupu ku klientom. Ucelený program tejto starostlivosti máme v našej pobočke v Karlových Varoch, kde kombinujeme dlhoročnú tradíciu kúpeľnej starostlivosti s poznatkami a prvkami modernej medicíny. V terapii využívame nielen klasické balneoterapeutické postupy, ktoré cielia na zlepšenie fyzického zdravia a relaxáciu, ale napríklad aj infúznu terapiu zostavenú na mieru,“ hovorí doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc., majiteľ kliniky Asklepion – Inštitút klinickej a estetickej medicíny, ktorá patrí medzi priekopníkov svojho odboru v Česku.

Adobe Stock
Zdroj: Adobe Stock

Omladzujú sa aj technológie

Nielen omladenie ľudského organizmu je však aktuálnym trendom. Omladzujú sa technológie, dokonca aj domáce spotrebiče. Výrobcovia s pomocou odborníkov upravujú svietivosť a farebné spektrá displejov, aby znížili rušivosť v priestore, či zdokonaľujú samočistiace procesy prístrojov.

Omladiť sa dá však aj motor vozidla. Napríklad skupina Shell vyvinula vo svojom technologickom centre v Hamburgu novú generáciu palív Shell V-Power, ktorá dokáže omladiť srdce auta – motor. Na jeho kľúčové časti má čistiaci účinok, zbavuje ho uhlíkových usadenín a pri pravidelnom používaní mu vracia pôvodný výkon. Stačí natankovať to správne palivo.

„Aj starší motor zanesený usadeninami môže dostať druhú šancu a fungovať efektívne a na plný výkon, ako keby bol nový. Je na to potrebné tankovať pokročilé prémiové palivo, ktoré obsahuje aditíva zabezpečujúce čistenie kľúčových častí motora. Takéto palivo zároveň chráni pred tvorbou nových usadenín znižujúcich výkon na súčastiach palivovej sústavy, ako sú sacie ventily a vstrekovanie paliva. Výsledným efektom je omladenie aj staršieho motora a vrátenie jeho pôvodného výkonu,“ povedala Markéta Jakoubková, ktorá zodpovedá okrem iného za kvalitu palív Shell V-Power v Česku, na Slovensku a v ďalších piatich európskych krajinách.

Markéta Jakoubková
Markéta Jakoubková Zdroj: Shell

Ochrana motora sa preukazuje pomocou štandardných testov a vlastných testov spoločnosti Shell. Skutočné účinky a prínosy sa môžu líšiť v závislosti od typu a veku vozidla, jeho stavu a štýlu jazdy.

Ako tiež pomôcť autu zmenou návykov pri šoférovaní?

Motor sa musí zahriať na prevádzkovú teplotu, dovtedy je potrebné citlivo pracovať s plynovým pedálom. Tvorbu usadenín totiž podporujú jazdy pri nízkych alebo, naopak, veľmi vysokých otáčkach.

V nevýhode sú aj majitelia naftových motorov – sú totiž citlivejšie na krátke jazdy, ktoré silne prispievajú k rýchlejšej tvorbe usadenín. Niektorí odborníci odporúčajú občas motor krátkodobo „vytúrovať“ nad 4 000 otáčok. A pokiaľ máš vozidlo, ktoré dokáže indikovať prebiehajúci regeneračný cyklus, neprerušuj ho. Vráti ti to dlhším aktívnym životom na plný výkon.
zisti viac o shell V-power
Domov
Zdieľať
Diskusia