Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júla 2024 o 9:12
Čas čítania 0:59
TASR

Kontroverzná vyhliadková veža zrejme zmizne zo Štrbského Plesa. „Nehodí sa sem,“ tvrdí nový prevádzkovateľ Rattaj

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVNÝ RUCH SLOVENSKO SPRÁVY Z DOMOVA VYSOKÉ TATRY
Uložiť Uložené

Proti stavbe vyhliadkovej veže protestovali podpísaním petície tisíce ľudí. Aj napriek tomu Tatras Tower postavili a v roku 2021 sprístupnili verejnosti.

Vyhliadková veža na Štrbskom Plese má nového prevádzkovateľa. Na základe rozhodnutia správcu konkurznej podstaty po predchádzajúcom majiteľovi sa novým nájomcom stala spoločnosť Štrbské Pleso Resort, dcérska firma Tatry Mountain Resorts (TMR). Informoval o tom hovorca TMR Marián Galajda.

Tatrám dnes šéfuje s väčšinovým podielom v spoločnosti Tatry Mountain Resorts Igor Rattaj, známy aj pre svoje kontroverzné vyjadrenia. Okrem toho je aj poslancom v obci Demänovská Dolina.

Odporúčané
Šéf TMR Igor Rattaj: Ak neotvoríme lyžiarske strediská, prestrelíme si vlastnú nohu. Ľudia pôjdu lyžovať do Rakúska Šéf TMR Igor Rattaj: Ak neotvoríme lyžiarske strediská, prestrelíme si vlastnú nohu. Ľudia pôjdu lyžovať do Rakúska 27. novembra 2020 o 19:02

Veža vysoká 53 metrov má 15-stupňový náklon a nachádza sa v nadmorskej výške 1 367 metrov. Konštrukčne tvorí nosný obvodový plášť 24 stĺpov doplnených drevenými prvkami. Súčasťou veže je suchý, 61 metrov dlhý tobogan, pochôdzna sieť a zasklená lávka.

Prv sa malo vo veži nachádzať aj Múzeum Tatranského národného parku, pôvodný investor High Tatras Tower však zámer zmenil na reštauračné služby.

Tatras tower
Zdroj: Tatras tower

Veža Tatras Tower bude otvorená denne, verejnosti ju znova sprístupnili v sobotu 20. júla. „Je to produkt cestovného ruchu, a keď sa naskytla príležitosť, tak sme sa o jej nájom uchádzali ako o prvý krok k možnému vlastníctvu. V tejto chvíli je ťažké predpokladať, kto vežu v budúcnosti získa, ale ak by sme to boli my, chcel by som ju dostať – verím, že aj s podporou verejnosti – preč z Tatier. Je to atraktívny architektonický počin, ale na toto miesto sa nehodí,“ priblížil plány predseda Predstavenstva TMR Igor Rattaj.

Aj napriek petícii za zrušenie stavby, ktorú podpísalo niekoľko tisíc ľudí, stavbu skolaudovali a otvorili v roku 2021. Mnohí turisti totiž vežu považujú za neestetickú a v danej lokalite Tatranského národného parku (TANAP) za nevhodnú.

Igor Rattaj je podnikateľ, politik a príležitostný herec.
Igor Rattaj je podnikateľ, politik a príležitostný herec. Zdroj: REFRESHER/Dorota Jedináková
Domov
Zdieľať
Diskusia