Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. septembra 2024 o 12:30
Čas čítania 5:52
Radka Klučárová

Na Slovensku sa rozrastajú cyklokluby: podporujú feminizmus aj LGBTI. Vodiči na nich však často striekajú vodu z ostrekovačov

Na Slovensku sa rozrastajú cyklokluby: podporujú feminizmus aj LGBTI. Vodiči na nich však často striekajú vodu z ostrekovačov
Zdroj: @ziletky.cc (Instagram)
ZAUJÍMAVOSTI CYKLISTIKA ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Ak miluješ cyklistiku a chcel/a by si sa zlepšiť či spoznať nových ľudí, cyklokluby môžu byť miestom, kam zapadneš a svoje výkony posunieš na nový level.

Pelotón cyklistov v Bratislave a jej okolí nie je ničím nezvyčajným. Na bicykloch, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani profesionálni cyklisti, brázdia cesty a hrdo vyhlasujú, že cyklistika spojila výbornú partiu ľudí, ktorí spolu s radosťou trávia čas o 5:59 ráno, alebo aj o polnoci. Ako hovorí komunita z klubu Žiletky.cc: „it is not just about cycling.“

Cyklistické kluby, predovšetkým v Bratislave, vyrástli ako huby po daždi a navzájom spájajú aktívnych ľudí z rôznych svetov. Stretáva sa tu rôznorodá komunita ľudí, počas jazdy stretneš lekárku, právnika aj podnikateľa. Ak miluješ cyklistiku a chcel/a by si sa zlepšiť či spoznať nových ľudí, cyklokluby môžu byť miestom, kam zapadneš a svoje výkony posunieš na nový level.

Baví ťa naša tvorba? Pridaj sa do klubu Refresher+. Aj vďaka tvojej podpore dokážeme prinášať kvalitné a zaujímavé články. Okrem množstva benefitov, ktoré na teba čakajú, získaš neobmedzený prístup k prémiovému obsahu.

V tomto článku si prečítaš:
  • S akými úskaliami na cestách sa cyklisti stretávajú.
  • Kedy a ako často spolu jazdia a aké možnosti ponúkajú skúseným jazdcom aj amatérom.
  • Aké aktivity okrem cyklistiky členov cykloklubov spájajú.
  • Ktoré myšlienky a idey cyklistická komunita vyznáva.
  • Akými športovými úspechmi sa môžu pochváliť.

Medzi najpopulárnejšie patrí ženská cyklistická feministická komunita Jazdím Čiernu Stredu, Žiletky.cc, ženská komunita Bratislavské bohyne a kluby WLRM či Kompot. Niektoré z nich okrem radosti zo športu v spoločnosti reprezentujú aj dôležité témy rovnosti, rešpektu a inklúzie. Kluby medzi sebou nesúťažia, organizujú spoločné jazdy aj podujatia a sú príkladom vzájomnej podpory a tolerancie.

Jazdím Čiernu Stredu

Jedným z takých je ženská cyklistická feministická komunita Jazdím Čiernu Stredu, pre ktorú boli inšpiráciou čierne protesty v Poľsku proti obmedzovaniu osobnej slobody žien. „Feminizmus má vo svojom jadre krásny a ctnostný základ - rovnosť. Tento princíp platí aj v cyklistike, kde nejde o súťaženie medzi pohlaviami, ale o rovnocenné možnosti a spravodlivé ohodnotenie nielen v sedle bicykla,“ hovoria kapitánky Zita Kakalejčíková, Zuzana Vido a Gabriela Brestičová, ktoré v Bratislave vedú komunitu žien na bicykloch od roku 2019.

Odporúčané
Paralympionička Hee-jin Kim a tím z česko-slovenského Solve for Tomorrow zo Samsungu hovoria o tom, ako odstraňovať prekážky Paralympionička Hee-jin Kim a tím z česko-slovenského Solve for Tomorrow zo Samsungu hovoria o tom, ako odstraňovať prekážky 18. septembra 2024 o 10:30

Cyklistky z klubu Jazdím Čiernu Stredu sa stretávajú každú stredu, počnúc Dňom žien v marci. „Pelotón sa skladá výhradne zo žien a dievčat, nie preto, že by muži boli horší, ale preto, že to je tá jedna vychádzka v týždni, ktorá patrí len ženám. Cieľom je vytvoriť priestor pre ženskú cyklistiku, kde ženy môžu jazdiť, zlepšovať svoju kondíciu a podporovať sa navzájom,“ vysvetľujú zakladateľky, pre ktoré je cyklistika radosť a hobby.

Do bratislavských cyklistických vychádzok sa môže pridať každá žena. Cyklistkám so skúsenosťami s jazdením na cestnom bicykli alebo graveli sú otvorené všetky jazdy. Trasy sú dopredu komunikované na Strave a Instagrame, aby sa účastníčky mohli dostatočne pripraviť.

Rešpekt je sexy

Začiatočníčkam sú určené štvrtkové jazdy, tzv. RegeŠtvrtky pre nováčikov. Komunita vyznáva heslo „Rešpekt je sexy,“ ktoré prebrali od združenia radikálneho vyšívania Kundy Crew a šíria ho nielen počas jázd, ale aj v každom aspekte života.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • S akými úskaliami na cestách sa cyklisti stretávajú.
  • Kedy a ako často spolu jazdia a aké možnosti ponúkajú skúseným jazdcom aj amatérom.
  • Aké aktivity okrem cyklistiky členov cykloklubov spájajú.
  • Ktoré myšlienky a idey cyklistická komunita vyznáva.
  • Akými športovými úspechmi sa môžu pochváliť.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 163961 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: PPV kód na Oktagon 61 , Pizza v Oggi ZDARMA alebo Burger v Roxore ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia