Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. mája 2024 o 12:30
Čas čítania 9:17
Denisa Šútorová

Dizajnér Jakub Matiašovič: V Londýne je dôležité, akú máš školu a nie to, či si nadaný. Zažil som tam riadny shit (Rozhovor)

Dizajnér Jakub Matiašovič: V Londýne je dôležité, akú máš školu a nie to, či si nadaný. Zažil som tam riadny shit (Rozhovor)
Zdroj: Archív respondenta/Jakub Matiašovič
MÓDA AKO SA TI ŠTUDUJE NA... FASHION LIVE! MERCEDES-BENZ MÓDA STREETSTYLOVÁ MÓDA
Uložiť Uložené

Hoci je v tvorbe Jakuba Matiašoviča silný rukopis, mladý dizajnér miluje výzvy a nerád si dáva hranice. Jeho talent si tak nevšímajú len doma, ale aj v zahraničí, kde tvoril pre anglického influencera Icy Kofa. V čom je módny biznis tvrdý?

Ak by si na módnej scéne nemal prehliadnuť jedno meno, je to práve Jakub Matiašovič. Dvadsaťšesťročný dizajnér nás prvýkrát zaujal svojou streetwearovou kolekciou Adolescence, z ktorej nám na jesennom Mercedes-Benz Fashion Live! doslova padla sánka. Jednému z najmladších umelcov podujatia sa totiž bravúrne podarilo skĺbiť na prvý pohľad nekombinovateľné prvky: dravosť, surovosť a eleganciu.

„Nerád si dávam hranice. Nedávno som čítal knihu Tvorivý Akt: Spôsob bytia od Ricka Rubina, kde presne spomínal, že pravidlá, ktoré si sami sebe dávame, nám pomáhajú len do určitého momentu a v určitej chvíli sa začínajú správať ako mantinely, za ktoré sa nechceme púšťať. Zasekneme sa tak v jednom cykle a bojíme sa experimentovať. Na univerzite nás od prvého dňa učili, že máme skúšať všetko nové, pretože bez failu nebude úspech a experiment je budúcnosť módy. Týmto sa snažím riadiť,“ hovorí pre Refresher.

„Keď som ako 15-ročný chodil na Bratislavské módne dni alebo som sledoval prehliadky na Youtube, vždy som si vravel, že by som to jedného dňa chcel zažiť aj ja. Keď som na MBFL! odprezentoval svoju najväčšiu kolekciu, splnil sa mi sen,“ hovorí pre Refresher Jakub Matiašovič.
„Keď som ako 15-ročný chodil na Bratislavské módne dni alebo som sledoval prehliadky na Youtube, vždy som si vravel, že by som to jedného dňa chcel zažiť aj ja. Keď som na MBFL! odprezentoval svoju najväčšiu kolekciu, splnil sa mi sen,“ hovorí pre Refresher Jakub Matiašovič. Zdroj: Archív respondenta/Jakub Matiašovič
V tomto článku si prečítaš:
  • Pri akej spolupráci sa Jakub stretol s umelcom, ktorý tvoril pre Virgila Abloha.
  • Prečo to, akú máš školu a titul, zaváži v Londýne viac ako zručnosti.
  • Či si vie Jakub Matiašovič ako dizajnér zarobiť alebo má aj iný job.
  • Prečo bola spolupráca s textilným dizajnérom Jurajom Strakom výzvou.

V rozhovore nám porozprával o tvrdom zákulisí módneho biznisu v zahraničí, na aké spolupráce je hrdý a prečo sa mu lepšie tvorí na Slovensku. 

jakubmatiasovicjakubmatiasovicjakubmatiasovicjakubmatiasovic
Zobraziť galériu
(7)

Vďaka štúdiu v Londýne si si do portfólia zapísal aj celosvetové úspechy. Na spoluprácu ťa oslovil aj známy anglický influencer.Áno, s týmto sa spája celkom funny story, ktorá by mohla byť inšpiratívna pre mladých začínajúcich dizajnérov. Celé sa to odohralo cez druhú vlnu covidu, keď som práve býval so snúbenicou v Londýne. Bolo šesť ráno, vstával som do školy a pozeral si profil Kofiho McCallu, na Instagrame ho môžeš poznať pod menom Icy Kof. Pohybuje sa v móde, má vlastnú značku a s Drakeom dokonca robil How Much Is Your Outfit

Odporúčané
Influencerka Katarína Očovanová: Okrem Instagramu mám ešte jednu prácu. Život v Mexiku bol mimo mojej komfortnej zóny (Rozhovor) Influencerka Katarína Očovanová: Okrem Instagramu mám ešte jednu prácu. Život v Mexiku bol mimo mojej komfortnej zóny (Rozhovor) 27. júna 2024 o 12:30

Zrazu v to spomínané ráno zazdieľal, či tu má nejakých pattern makers, teda niekoho, kto robí strihy. Tak som okomentoval storku slovami ‚I’m here bro‘.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 160466 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa Jakub Matiašovič dostal na náhodnú stáž k anglickej módnej legende.
  • Čo by okrem talentu nemalo mladému dizajnérovi chýbať, aby uspel.
  • Prečo si Jakub v Londýne prešiel ťažkým obdobím a či mu mesto chýba.
  • Aký je jeho najväčší pilier a splnený sen.
  • Kde hľadá inšpiráciu a prečo bola kolekcia Adolescence výzvou v mnohých smeroch.
Domov
Zdieľať
Diskusia