Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
11. apríla 2024, 15:34
Čas čítania 0:53
Barbora Adamkovičová

Máš iPhone? Nový objav vedcov ťa môže znepokojiť

TECH APPLE IOS APLIKÁCIE
Uložiť Uložené

Aplikácie, ktoré používaš každý deň, dokážu zhromažďovať tvoje osobné údaje.

Nová štúdia vypracovaná fínskou univerzitou odhalila, ako aplikácie od Applu narúšajú tvoje súkromie. Výskum sa zameriaval aj na to, ako vstavané aplikácie na iOS zariadeniach skutočne fungujú. Ak teda vlastníš niektoré z týchto zariadení – zbystri pozornosť.

Spoločnosťou čím ďalej, tým viac rezonuje „sledovanie“ zariadení a ľudí zaujíma, ako webové stránky a aplikácie narábajú s ich osobnými údajmi. A práve to bolo podľa portálu LADbible predmetom skúmania fínskych akademických vedcov. 

Výskum Aalto University sa špecificky sústredil na tieto aplikácie spoločnosti Apple: Safari, Siri, iMessage, FaceTime, Rodinné zdieľanie, Lokalizačné služby, Find My a Touch ID. „Zamerali sme sa na aplikácie, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou ekosystému Applu. Tieto aplikácie sú súčasťou platformy a zbaviť sa ich je prakticky nemožné,“ vysvetlil profesor univerzity Janne Lindqvist.

Používaš ich dennodenne

Práve fakt, že bez týchto vymožeností vie dnes fungovať len málokto, podnietil samotný výskum. Akademici sa zamerali aj na zber osobných údajov v aplikáciách, ktoré nutne ani nevyužívaš, no máš ich na pozadí. „Siri zhromažďuje údaje na pozadí z iných aplikácií, ktoré používate, pokiaľ neviete, ako prejsť do nastavení a zmeniť to,“ uviedol Lindqvist.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Vedci takisto požiadali vybranú skupinku dobrovoľníkov, aby si v ich zariadeniach zmenili nastavenie ochrany osobných údajov, no výsledok ich znepokojil – žiadny z nich to nedokázal. „Ukázalo sa, že účastníci neboli schopní zabrániť žiadnej z aplikácií v zdieľaní svojich údajov s inými aplikáciami alebo poskytovateľom služieb,“ dodal profesor.

Späť
Zdieľať
Diskusia