Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
28. februára 2024, 9:39
Čas čítania 0:50
TASR

Luxusný dom Freddieho Mercuryho je na predaj. Ohromné sídlo v centre Londýna ponúkajú za 30 miliónov libier

OSOBNOSTI SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Mercury kúpil tento dom v roku 1980 a v nasledujúcom desaťročí ho dal zrekonštruovať, pričom doň vniesol svoj jedinečný vkus aj zbierku umenia z celého sveta.

Niekdajší londýnsky dom zosnulého britského speváka Freddieho Mercuryho je na predaj za 30 miliónov libier (vyše 35 miliónov eur). 

Vidiecky dom v centre Londýna

Rezidencia s názvom Garden Lodge sa nachádza v štvrti Kensington na západe Londýna. Mercury ju zvykol označovať za svoj „vidiecky dom v centre Londýna“. Postavená bola v roku 1907 v neogeorgiánskom štýle. Okrem iného sa v nej nachádza jedáleň so zvýšeným stropom, šatník s množstvom zrkadiel, bar, knižnica či záhrada v japonskom štýle.

Freddy Mercury
Zdroj: Queen on Fire


Mercury kúpil tento dom v roku 1980 a v nasledujúcom desaťročí ho dal zrekonštruovať, pričom doň vniesol svoj jedinečný vkus aj zbierku umenia z celého sveta.


V novembri 1991 v ňom Mercury vo veku 45 rokov zomrel na komplikácie spojené s AIDS. Dom zanechal svojej najlepšej priateľke Mary Austinovej, ktorá v ňom žila nasledujúcich 30 rokov.

Zariadenie domu v obrovskej hodnote

Austinová vlani prostredníctvom aukčnej siene Sotheby’s rozpredala približne 1500 predmetov z domu, pričom časť výťažku z dražby venovala charitatívnej organizácii Mercury Phoenix Trust, ktorú založili zvyšní členovia skupiny Queen.


Medzi draženými predmetmi bola replika koruny svätého Eduarda, ručne písané texty niektorých z najväčších hitov skupiny Queen, ako aj kolekcia Mercuryho extravagantných pódiových kostýmov. Zelené záhradné dvere domu, ktoré boli pokryté odkazmi od fanúšikov, sa na aukcii predali za 412 750 libier (482-tisíc eur).

Domov
Zdieľať
Diskusia