Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. februára 2024, 15:00
Čas čítania 2:44
Dominik Vetrák

RECENZIA: Seriál Pán a Pani Smithovci: Lepšie ako originálny film s Bradom Pittom a Angelinou Jolie

RECENZIA: Seriál Pán a Pani Smithovci: Lepšie ako originálny film s Bradom Pittom a Angelinou Jolie
Zdroj: 20Th Century fox/Amazon prime Video
FILMY A SERIÁLY MR. AND MRS. SMITH
Uložiť Uložené

Je február a máme tu jeden z najlepších seriálov roka.

Film Pán a pani Smithovci je už pomaly kultovou akčnou komédiou. Sexepíl medzi Angelinou Jolie a Bradom Pittom v nej srší z každej scény. Film je vtipný, s dobre natočenými akčnými scénami, úžasnými hercami a neprekonateľnou atmosférou. Načo teda vznikol seriálový remake, ktorý sa dá pozrieť na Amazon Prime Video? Aby koncept filmu úplne prekopal a kvalitatívne ho prekonal. 

Odporúčané
Nemáš čo pozerať? Gary Oldman ťa namotá v špionážnom seriáli Slow Horses, kde vtipne uráža svojich agentov Nemáš čo pozerať? Gary Oldman ťa namotá v špionážnom seriáli Slow Horses, kde vtipne uráža svojich agentov 4. februára 2024, 9:00

Odlišný, avšak lepší ako film

Na rozdiel od filmu John a Jane Smithovci v seriáli od začiatku vedia, že sú špióni. Jane neuspela v CIA, John zase u mariňákov. Rozhodli sa zarábať si peniaze ako špióni. Spočiatku si sľúbia, že spolu nikdy nebudú nič mať, no po niekoľkých dňoch si už užívajú sex a okrem svojho profesionálneho začínajú aj romantický vzťah. 

Mr. & Mrs. Smith
Zdroj: Amazon Prime Video

V každej časti riešia celkom iný špionážny prípad, likvidujú iné ciele, niekoho ochraňujú alebo len utekajú o život. Nových Smithovcov stvárnili Donald Glover (Atlanta, Star Wars) a Maya Erskine (PEN15). Už po prvých dvoch epizódach prekvapí miera ich chémie. Herci spolu fungujú neuveriteľne dobre. Ich spoločné scény sú nasiaknuté autenticky pôsobiacou atmosférou, akú môže človek pozorovať aj v skutočných vzťahoch. 

Vynikajúce dialógy a chémia medzi hercami

Najsilnejšou stránkou seriálu sú dialógy, zameranie na vzťah hlavných postáv a ich herecké výkony. Diváci by mali zabudnúť, že sa dočkajú podobných akčných či špionážnych scén ako v hollywoodskom filme. Akcie je menej, nie je zďaleka taká veľkolepá a postavy nemajú ani takú prepracovanú choreografiu súbojov. Skôr je to však zámerom, keďže tvorcovia seriálu pri jeho tvorbe inklinovali skôr k trochu realistickejšiemu spracovaniu. 

Jane a John nie sú profesionálnymi agentmi, podobne ako ďalší mnohí špióni z rovnakej organizácie. Diváci v rámci ôsmich epizód spoznajú viaceré špiónske dvojice s označením pán a pani Smithovci. 

Mr. & Mrs. Smith
Zdroj: Amazon Prime Video

Niektorí sú menej šikovní a nemajú za sebou super výcvik v CIA. Aj hlavné postavy tohto seriálu sa zlepšujú až časom, pričom robia ľudské chyby. Tvorcovia seriálu ich nezobrazili ako neohrozených a neomylných hrdinov, vďaka čomu vytvorili viaceré podarené vedľajšie dejové línie a konflikty v ich vzťahu. 

Podobne ako vo filme, aj v seriáli ich vzťah na začiatku funguje skvelo a sú do seba po uši zamilovaní. Ako sa však spoznávajú lepšie, na povrch sa derú ich negatívne stránky a ich vzťah a hádky naberajú na intenzite. Divák si nikdy nie je istý, či sa postavia proti sebe a rozhodnú sa navzájom zabiť alebo udalosti seriálu nakoniec prežijú ruka v ruke. Nepredvídateľnosť deja je ďalšou silnou stránkou seriálu. 

Zaujímavý dej plný prekvapení

Scenáristi veľmi šikovne vystavali scény a dialógy v príbehu tak, že sa môže ubrať viacerými možnými smermi. Pre divákov si pripravili aj super zvraty. Nie je ich veľa, ale na časovej osi príbehu fungujú perfektne. Rovnako ako cameo roly hollywoodskych hviezd. Diváci sa môžu tešiť na známe tváre v každej jednej epizóde. 

Sviežo pôsobilo aj rozhodnutie urobiť jedného z nich horším partnerom a komplikovanejším človekom. Je preto jednoduché fandiť tomu druhému, čo vyvoláva netradičný jav, keď tvorcovia vo svojom seriáli dávajú divákom dostatok priestoru, aby kritizovali jednu postavu oveľa viac ako tú druhú. 

Mr. & Mrs. Smith
Zdroj: Amazon Prime Video

Keďže ide o seriál dlhý takmer sedem hodín, rozhodnutie tvorcov zamerať sa v ňom viac na vzťah manželov a ich povahy sa vyplatilo. Príbeh sa postupne rozvíja, rovnako ako vzťah hlavných postáv. Až príliš rýchlo však vyeskaloval do extrémov a seriálu neprospelo, že v posledných epizódach už vykresľoval len negatívne aspekty ich vzťahu. Chýbali pozitívne momenty, ktoré by v závere vytvorili stráviteľnejší balans medzi postavami.

Obe postavy majú niekoľko vtipných replík a úžasne sa dopĺňajú, takže je radosť pozerať sa na ne. 

Pomalší štýl a menej akcie nesadnú každému

Diváci, ktorí dúfali v akčnú pecku s množstvom špiónskych prístrojov, budú sklamaní. Mr. & Mrs. Smith je dramatickejší seriál, ktorý sa seriózne pozerá na komplikovaný a komplexný vzťah dvoch ľudí v unikátnej životnej situácii.

Mr. & Mrs. Smith
Zdroj: Amazon Prime Video

Tento štýl funguje najmä vďaka skvelému scenáru, uveriteľným, autentickým dialógom a famóznym hercom. Seriál nesadne každému. Má otvorený koniec a chýbajú mu niektoré skvelé aspekty filmu. Vďaka tomu sa však odlišuje a v mnohom je aj lepší. Využíva viac výrazných lokácií a kameramani sa vyhrali s rozložením scén a uhlami, takže sa niekedy divák dočká aj krásnych záberov.

Seriál od nás dostáva osem a pol bodu z desiatich.

Mr. and Mrs. Smith
Zdroj: Amazon Prime Video
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia