Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. februára 2024, 9:30
Čas čítania 4:36
Martin Adam Pavlík

Green Day: Spevák je bisexuál a so školou skončil už v sedemnástich, basgitaristovi vybili zuby ochrankári počas koncertu

Green Day: Spevák je bisexuál a so školou skončil už v sedemnástich, basgitaristovi vybili zuby ochrankári počas koncertu
Zdroj: Rock for People/propagačný materiál
ZAUJÍMAVOSTI GREEN DAY HUDBA PUNK ROCK ROKENROL
Uložiť Uložené

Aj ty určite dobre poznáš hity ako Know Your Enemy, American Idiot, 21 Guns alebo Boulevard Of Broken Dreams. Ako sa však vyznáš v histórii kapely Green Day?

Dali sa dokopy v slnečnej Kalifornii a na scénu nabehli ešte v roku 1987. Časom ovplyvnili celé generácie rebelujúcich a frustrovaných tínedžerov. Nielen hudbou, ale aj imidžom. „Black style“, očné linky a čierna ofina sa stali poznávacím znakom ich fanúšikov. 

Spolu s kapelami Blink-182, Sum 41 či The Offspring formovali žáner nazývaný pop-punk. Vždy bojovali na strane utláčaných menšín, ukazovali prostredník nafúkaným republikánom prahnúcim po moci, ale aj všetkým sexistom, homofóbom či rasistom.

Majú už po päťdesiatke, no stále sú headlinermi prestížnych festivalov, vypredávajú štadióny a sú mimoriadne produktívni. V januári vydali už štrnásty album s názvom Saviors. Portál NME ho dokonca označil za ich najlepší od kultovej nahrávky American Idiot z roku 2004. Prvého februára mal, mimochodom, ich prelomový album Dookie už tridsiate výročie.

Pri tejto príležitosti sme pre teba pripravili niekoľko zaujímavostí, ktoré si o tejto kapele možno nevedel. Ak rád čítaš články venované hudbe, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+. Na našom webe nájdeš ďalšie profily kapiel, hodnotiace rebríčky, zaujímavosti o interpretoch alebo rozhovory so známymi hudobníkmi a speváčkami. 

Vykradli najznámejší hit od Oasis?

Bratia Gallagherovci z kapely Oasis boli vždy poriadne drzí a namyslení, preto si časom znepriatelili viacero hudobníkov a skupín. Patrí medzi nich aj Green Day. Gitarista Noel Američanov obvinil z vykradnutia ich najznámejšieho hitu Wonderwall.

Odporúčané
To najlepšie z pouličnej kultúry a možnosť vyhrať 3 300 €. Druhý ročník eventu The Streets Culture predstavil niekoľko noviniek To najlepšie z pouličnej kultúry a možnosť vyhrať 3 300 €. Druhý ročník eventu The Streets Culture predstavil niekoľko noviniek 26. apríla 2024, 15:00

„Ukradli jednu z mojich piesní... Mali byť slušní a počkať, kým budem mŕtvy, alebo nám mali aspoň zaplatiť za to, že nás okradli,“ povedal nekompromisne Gallager s tým, že pieseň Boulevard Of Broken Dreams má rovnaké aranžmány ako Wonderwall.

Nahnevaný gitarista sa poriadne utrhol z reťaze a sokov zo zámoria ďalej obvinil z toho, že sa hrajú na niečo, čo nie sú, a ich rebélia voči systému je len póza. Ako píše portál Rock Celebrities, člen Oasis označil Green Day za korporátnu punkovú kapelu.

Pankáči zo starej školy ich nenávideli

Ich komercializáciu odsudzovali aj undergroundoví pankáči zo starej školy. Nepáčili sa im ani Armstrongove „sladké“ lovesongy. Líder kultovej skupiny Sex Pistols John Lydon, známy aj ako Johnny Rotten, kritizoval aj to, že trio z Kalifornie bojuje proti systému, pričom je jeho súčasťou. Green Day nemal nikdy v láske ani Wattie Buchan, líder ostrých The Exploited. Trojica hudobníkov mala v minulosti okrem toho beef aj s dávnejšími koncertnými kolegami Blink-182 alebo s Guns N’ Roses.

Basgitaristovi na koncerte vybili zuby ochrankári

Rockové a punkové koncerty sa neraz zvrhli a zmenili na čistú anarchiu. Poriadne bláznivé vystúpenie hudobníci z Kalifornie zažili aj na slávnom Woodstocku v roku 1994. Postarali sa o totálny chaos, keď sa začali ohadzovať blatom s fanúšikmi a tí následne začali skákať na pódium.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 153242 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo basgitarista prišiel o zuby na koncerte vo Woodstocku.
  • Po akom incidente skončil basgitarista s fraktúrou lebky v nemocnici.
  • Ktorú skladbu zložil basgitarista pod vplyvom LSD a čo sa stalo deň po tom. 
  • Prečo sa kapela pomenovala Green Day.
  • Čo predával frontman počas strednej školy.
  • Prečo odišiel zo strednej ešte v 17 rokoch.
  • Aký známy hit napísal so zlomeným srdcom po tom, ako ho opustila priateľka. 
Domov
Zdieľať
Diskusia