Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. januára 2024, 9:30
Čas čítania 4:15
Timotej Gašper

Napriek životným tragédiám vypracoval značku, ktorú dnes pozná každý. Enzo Ferrari je automobilová ikona s množstvom kontroverzií

FILMY A SERIÁLY AKČNÉ FILMY FERRARI
Uložiť Uložené

Príbeh nezlomného muža, hrdého Taliana a podnikateľa, ktorý bol ochotný spraviť pre svoju víziu úplne všetko.

Definuje ho rýchlosť, príznačný dizajn, vysoká cena a najmä exkluzivita. Logo automobilovej ikony s koňom v embléme je na svete známe už niekoľko desiatok rokov. Ferrari si v rámci spoločnosti vybudovalo také silné renomé, že pravdepodobne nenájdete človeka, ktorý by sa za autom z talianskej dielne neotočil. Za silnou značkou sa skrýva aj silný príbeh jej zakladateľa Enza Ferrariho.

Ferrari nie je žiadnou historickou záležitosťou a trendy určuje aj dnes. Len v roku 2022 napríklad firma predala rekordný počet 13 221 vozidiel a vykázala čistý príjem vo výške 939 miliónov eur, píše portál Motor1.

ferrari
Zdroj: Public Domain

Kde sa vzal Enzo?

Druhá polovica februára bola v talianskej Modene nečakane plná snehu a krutej zimy. Keďže sa písal rok 1898, pomocné technológie cestárov neboli na dnešnej úrovni, čo tiež spôsobilo, že novorodenca menom Enzo Ferrari mohli pre kalamitu na cestách zapísať do matriky až štyri dni po jeho narodení.

Aj napriek tomu, že rodičia patrili do strednej vrstvy, vyrastal s obmedzeným prístupom k vzdelaniu. Okolie ho však opisovalo ako bystrého chlapca, ktorý si od nízkeho veku hrdo zakladal na silnom modenskom prízvuku. Z rodinného pozadia by len málokto predpokladal, že práve z tohto dieťaťa bude o niekoľko desiatok rokov jedno z najsilnejších mien v rámci automobilového priemyslu a jeho odkaz bude živý v podstate naveky. 

Odporúčané
RECENZIA: Ferrari je prvým veľkým sklamaním tohto roka RECENZIA: Ferrari je prvým veľkým sklamaním tohto roka 5. januára 2024, 10:00

Enzov otec bol tesár, ktorý sa do Modeny prisťahoval z juhu Talianska. Časť domu prerobil na dielňu, kde sa venoval výrobe kovových súčiastok, píše automobilový portál EVO.

Rodinu ovplyvnila prvá svetová vojna

Prvý kontakt s automobilizmom zažil 10-ročný Enzo na trati v Bologni, kde sa bol pozrieť na preteky Circuito di Bologna zo série Grand Prix. Práve návšteva tohto podujatia v ňom údajne vzbudila sen o tom, že sa raz stane profesionálnym pretekárom.

ferrari
Zdroj: Unsplash

Ťažká situácia spôsobená prvou svetovou vojnou ovplyvnila aj rodinu Enza Ferrariho. Počas vojny sa rozmohla aj španielska chrípka, ktorá pripravila o život Enzovho otca aj brata. Nákaze sa nevyhol ani Enzo, no po odchode z armády do domácej starostlivosti sa dokázal vyliečiť. 

Fiat ho odmietol, začínal ako skúšobný šofér

Keď mal 20 rokov, odišiel do Turína, kde sa neúspešne uchádzal o zamestnanie vo Fiate, píše web Motorwebmuseum. Po odmietnutí začal pracovať v spoločnosti C. M. N., v ktorej prerábali pokazené nákladné vozidlá na malé osobné autá. Enzo práve tam našiel prácu šoféra a pomocného mechanika, o ktorej tak dlho sníval.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 151480 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako vyzerala jeho pretekárska kariéra.
  • Čo sa skrýva za vznikom slávneho loga Ferrari.
  • Čo ho prinútilo skončiť zo dňa na deň.
  • Prečo sa pohádal s Lamborghinim.
  • Ktoré obdobie bolo v jeho živote najťažšie.
  • Prečo nikdy v živote neletel lietadlom či nenavštívil Rím.
  • Komu a prečo nečakane predal polovicu spoločnosti.
Domov
Zdieľať
Diskusia