Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. decembra 2023 o 14:26
Čas čítania 0:24
Barbora Fábryová

Vyhlásili slovo roka 2023. Tento slangový výraz si zamilovala hlavne generácia Z, používajú ho aj mnohí Slováci

NEWS
Uložiť Uložené

Oxford word, čiže oxfordské slovo vychádza pravidelne z výskumu Oxford University Press.

Oxfordským slovom roka sa stalo slovo „rizz“. To používajú najmä na sociálnych sieťach zástupcovia generácie Z. Tento výraz sa používa aj ako skrátenie slova charizma, informuje BBC.

Podľa Oxford University Press, ktorá vydáva Oxfordský anglický slovník, je slovo „rizz“ definované ako štýl, šarm alebo príťažlivosť a schopnosť očariť romantického alebo sexuálneho partnera. Toto slangové slovo sme pred pár mesiacmi zaradili aj do nášho kvízu s aktuálnymi slovíčkami roku 2023, ktoré si mladí zamilovali. 

Odporúčané
KVÍZ: Čo znamenajú slová rizz, bussin či zákrm? Otestuj sa, či rozumieš aktuálnym slangovým výrazom mladých KVÍZ: Čo znamenajú slová rizz, bussin či zákrm? Otestuj sa, či rozumieš aktuálnym slangovým výrazom mladých 18. septembra 2023 o 10:00

Podľa akademika a prezidenta Oxford Languages Caspera Grathwohla je to dôkaz, že slová a frázy, ktoré sa používajú na internete, sa čoraz častejšie stávajú súčasťou bežnej a každodennej reči.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa BBC News (@bbcnews)

Domov
Zdieľať
Diskusia