Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. novembra 2023, 11:05
Čas čítania 1:03
Daniel Mikolášik

Obchodná v Bratislave sa dostala medzi najdrahšie ulice sveta. Koľko tu zaplatíš za meter štvorcový?

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA CESTOVANIE CESTOVANIE PO SLOVENSKU OBCHODNÁ ULICA
Uložiť Uložené

Nájom za obchodné priestory na Obchodnej ťa vyjde poriadne draho.

Obchodná ulica v Bratislave je jedna z najdrahších ulíc na svete. V tohtoročnom rebríčku svetových ulíc zoradených podľa najvyššieho dosahovaného nájomného obchodných priestorov od poradenskej spoločnosti Cushman & Wakefield sa ocitla na 42. mieste. 

Za štvorcový meter obchodných priestorov (retail) na Obchodnej ulici v bratislavskom Starom Meste ročne zaplatíš až 540 €. V prepočte to vychádza, že nájom predajne o veľkosti priemerného dvojizbového bytu s výmerou 55 štvorcových metrov ťa na rok vyjde 29 700 €.

Obchodná ulica v Bratislave
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Od roku 2017 si dokonca Obchodná ulica „polepšila“ o 10 miest. Cena sa však podľa portálu nezmenila. „Slovenská ekonomika je jednou z najrýchlejšie rastúcich v eurozóne, s maloobchodom, ktorý profituje zo zlepšenia na trhu práce a rastu príjmov domácností. Noví investori vrátane spoločností ako Nespresso alebo Keihl´s pokračujú vo vyhľadávaní nových príležitostí po celom Slovensku, možnosti nákupných centier sú obmedzené, preto pri prebytku dopytu z prenájmu priestorov profitujú najmä známe ulice,“ uviedla v tom čase spoločnosť vo svojej štúdii.

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš známe slovenské miesta iba podľa obrysu? Otestuj sa, ako dobre poznáš Slovensko KVÍZ: Spoznáš známe slovenské miesta iba podľa obrysu? Otestuj sa, ako dobre poznáš Slovensko 29. apríla 2024, 10:00

V rebríčku figurujú ulice zo 49 krajín sveta, pričom sa doň dostala iba jedna (najdrahšia nákupná) ulica z každého štátu. Do zoznamu sa dostali aj ulice zo susedných metropol. Pařížská ulica v Prahe sa umiestnila dokonca až na 19. priečke s ročným nájomným 2 700 € za štvorcový meter obchodných priestorov.

Ešte vyššie sa umiestnila ulica Kohlmarkt vo Viedni, kde sa platí ročné nájomné za štvorcový meter až 5 160 €. Rakúsko sa tak nachádza na 10. mieste. Prvú priečku obsadil New York s ulicou Upper 5th Avenue, kde ťa vyjde ročné nájomné za štvorcový meter až 20 384 €. Zoznam 25 najdrahších nákupných ulíc nájdeš v tabuľke nižšie.

zoznam najdrahších ulíc
Zdroj: Cushman & Wakefield
Domov
Zdieľať
Diskusia