Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. novembra 2023, 12:00
Čas čítania 1:40
Adriana Královičová

FOTO: Atypický dom v Portugalsku. Stavba z betónových stĺpov stojí na útese, prepája umenie a okolitú prírodu

FOTO: Atypický dom v Portugalsku. Stavba z betónových stĺpov stojí na útese, prepája umenie a okolitú prírodu
Zdroj: Miguel Marcelino
KULTÚRA DIZAJN INTERIÉROVÝ DIZAJN ZAHRANIČNÁ ARCHITEKTÚRA
Uložiť Uložené

Miesto kedysi zasiahol požiar, architekti vrátili spustošenému okoliu druhý dych.

Portugalské štúdio na čele s architektom Miguelom Marcelinom postavilo na útese stavbu, ktorá predstavuje domov pre manželský pár. Pozemok, na ktorom luxusná nehnuteľnosť stojí, kúpili v roku 2017, no presne v tom období oblasť zasiahol rozsiahly požiar, ktorý všetko zničil. Architektonický ateliér sa postaral o to, aby na mieste opäť vznikla budova, ktorá splýva s prírodným prostredím a rešpektuje ho.


Dominujúcim prvkom je betónový materiál, tmavé zemité odtiene a dostatok prirodzeného svetla. Zaujímavosťou je aj konštrukcia domu, ktorú namiesto tradičných stien tvoria obrovské betónové stĺpy, čím vytvárajú unikátny a moderný dizajn. „Klienti zo Švajčiarska majú silný vzťah k umeniu. Proces navrhovania bol preto veľmi otvorený a zaujímavý, neexistovali konečné nápady. Nepracovali sme podľa žiadnych návrhov od klienta, ako by mal vyzerať finálny dizajn domu,“ hovorí pre Refresher architekt Miguel Marcelino.

architektúra dizajn interiérový dizajn Portugalsko
Zdroj: Miguel Marcelino

Miesto dostalo druhý dych

Východiskovým bodom pre architekta bola len pustá krajina so zničenou flórou. Dom stojí v oblasti Pedrógão Grande, ktorá je súčasťou obce v okrese Leiria. Požiar tam vypukol 17. júna 2017, rýchlo sa rozšíril a spôsobil obyvateľom veľké straty. 

Domov
Zdieľať
Diskusia