Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
17. októbra 2023, 10:30
Čas čítania 1:31
Martin Mičuda

Rolls-Royce uvádza 25-kusovú exkluzívnu edíciu, ktorej hviezdny strop simuluje zatmenie slnka

Rolls-Royce uvádza 25-kusovú exkluzívnu edíciu, ktorej hviezdny strop simuluje zatmenie slnka
Zdroj: Rolls-Royce
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY ROLLS-ROYCE
Uložiť Uložené

Špecialitka s názvom Black Badge Ékleipsis Private Collection bola inšpirovaná zatmením slnka mesiacom.

Britská značka Rolls-Royce je známa tým, že svojim zákazníkom vie splniť tie najtajnejšie priania, čoho dôkazom sú všakovaké konfigurácie tradičných modelov či rôzne jednokusové skvosty pre tých najnáročnejších. Nemenej zaujímavé sú aj špecifické edície, ktorými sa britský výrobca snaží ešte viac odlíšiť od bežných automobiliek. Jednou z nich je aj práve predstavená chuťovka, ktorá vznikne len v 25 exemplároch a svojím vyhotovením odkazuje na jeden z vesmírnych úkazov – zatmenie Slnka.

Odporúčané
Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné 2. januára 2022, 9:30

Naznačí to už aj naozaj dlhý názov, keďže patrične vyzdobený Rolls-Royce Ghost k svojmu označeniu dodatok Black Badge Ékleipsis Private Collection. Zatiaľ čo Black Badge v zaužívanej terminológii značky odkazuje na ešte exkluzívnejšie vyhotovenie daného modelu, názov Ékleipsis pochádza z gréčtiny a znamená zmiznutie vesmírneho objektu. V tomto prípade ide o zmiznutie slnka, teda jeho zatmenie mesiacom. Práve zvolené odtiene boli inšpirované farbami slnka v čase, keď ho zakrýva mesiac.

Ako sme si však už v prípade značky Rolls-Royce zvykli, nejde o obyčajný lak, pretože v jeho štruktúrach sa nachádzajú jemné čiastočky s medeným pigmentom, vďaka ktorému sa na priamom slnku vytvára perleťový efekt. Tmavomedená farba je navyše doplnená o oranžové akcenty a čierne detaily. V rámci vyhotovenia Black Badge sa totiž do čierneho odtieňa zabalili všetky pôvodne chrómové exteriérové prvky.

Rolls-Royce, Ékleipsis Private Collection, Ghost,Rolls-Royce, Ékleipsis Private Collection, Ghost,Rolls-Royce, Ékleipsis Private Collection, Ghost,Rolls-Royce, Ékleipsis Private Collection, Ghost,
Zobraziť galériu
(12)

V identickej farebnej téme sa nesie aj ultraluxusný interiér, kde oranžové akcenty majú evokovať okraje slnka, ktoré sa pri zatmení predierajú do popredia. Čerešničkou na torte edície Ékleipsis Private Collection je ikonický hviezdy strop, ktorý v tomto prípade prináša ešte navyše unikátnu animáciu. Jednotlivé svetelné body sa postupne rozsvietia do kruhu, čím vznikne žiara evokujúca siluetu slnka, ktoré práve zakrýva mesiac. Celá animácia trvá presne 7 minút a 31 sekúnd, čo je najdlhší možný čas pre zatmenie Slnka.

Odporúčané
Na okruhu sme vyskúšali najzábavnejší RS model v histórii. Aké je nové Audi RS3? Na okruhu sme vyskúšali najzábavnejší RS model v histórii. Aké je nové Audi RS3? 25. mája 2022, 14:30

Podobné motívy nájdeme aj na čele palubnej dosky, kde sú aj hodiny. V modeli Ékleipsis Private Collection sú tiež výnimočné, pretože okrem svojho jedinečného vizuálneho stvárnenia sú osadené briliantovým, polkarátovým diamantom. Z technickej stránky sa nič nemení, Rolls-Royce však neuvádza žiadne technické parametre. Vzhľadom na to, že exkluzívna edícia vychádza z vyhotovenia Black Badge, je však zrejmé, že 6,75-litrový agregát V12 by mal disponovať tradičným výkonom až 441 kW/600 koní a krútiacim momentom 900 Nm.

K slávnostnému odhaleniu došlo práve pri príležitosti zatmenia Slnka, ktoré bolo vidieť na západnej pologuli. Cenové relácie automobilka nešpecifikovala, všetkých 25 exemplárov už však pozná svojho budúceho majiteľa.

Rolls-Royce, Ékleipsis Private Collection, Ghost,
Zdroj: Rolls-Royce
Domov
Zdieľať
Diskusia